×

Otthoni hajfestés: ezekkel a tippekkel te is profi lehetsz!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 02. 2.

Otthon, hajat festeni, egyedül? Na nem! Legalábbis sokan szinte zsigerből így reagálnak. Érthető a tartózkodás, általában amit az ember nem ismer, attól idegenkedik. Viszont akad a tarsolyunkban pár olyan tanács, amiknek a betartásával az otthoni hajfestés igazi kalanddá változhat. 

A doboz olykor csal!

Az első és legfontosabb, amit érdemes tényként kezelni az otthoni hajfestés előtt, hogy a hajfestékes dobozon mosolygó hölgy frizurájának színe nem egyezik azzal, ami a valóságban majd kirajzolódik. Jellemzően a megszülető árnyalat világosabb annál, mint ami a fotón látható. Ellenben a színminta már sokkal megbízhatóbb.

Hogy a hajfestés otthon egy sikeres, örömteli élménnyé váljon, és ne valamilyen másodrangú horrorfilm díszletévé, célszerű egyből két dobozzal beszerezni a kiszemelt hajfestékből. Különösen akkor, ha vállig érő, vagy annál hosszabb hajkorona befestéséről van szó. A festék kikeveréséhez kizárólag a műanyag- vagy üvegtálak megfelelőek, mivel a fém reakcióba lép a festék komponenseivel, oxidálódhat, ezáltal megváltoztatva a termék színét.

Mennyire fontos az egyéni hajszerkezet?

Nagyon is az! Ez az az információ, amit nem elég, ha a fodrász ismer, mert bár a vágáshoz is elengedhetetlen a tudása, ugyanakkor ez szintén igaz a hajfestésre is. A göndör vagy hullámos szerkezetű haj gyorsan felszívja a színt, és mélyebb tónusú lesz, ezáltal hamvas, enyhén kékes jelleget ölthet. Az egyenes haj ezzel szemben, csak hogy ne legyen unalmas az élet, nem szívja fel olyan tempósan a színt, ezért a produkált tónus melegebb hatású, melyben narancssárga, vörös vagy réz árnyalat fedezhető fel.

Az otthoni hajfestés aranyszabályai – a festék csak a hajon mutat jól!

Két aranyszabályt ildomos követni a festés során. Az egyik a fejbőr megkímélése. Ehhez jó praktika vazelint kenni a hajas fejbőrre, ami tulajdonképpen védőréteget alkot, és megakadályozza az elszíneződést.

A másik, hogyha a hajtövek festése a cél, akkor mindenképpen hasznos kókuszolajat, vagy mélykondicionálót a haj többi részére tenni, így lemosásnál nem áll fenn az átszínezés veszélye.

Az egyik legrettegettebb hajfestési baki a foltosodás, ami valóban nem nyújt túlságosan esztétikus látványt. Ennek elkerüléséhez kifizetődő taktika meghagyni egy középső részt, amely a fej hátsó részéig ér el, ezután jöhet a négy részre osztás: kettő megy előre, kettő hátra. Ezzel az egyszerű praktikával egy az egyben kivédhető az egyes vakfoltok kihagyása, vagy a festék nem egyenletes elosztása.

A sampon nemcsak hajmosáskor jön jól

Így igaz! Ha a hajvégek szárazak, akkor jobb azokat első körben a festésből kihagyni, és az öblítést megelőzően pár perccel két csepp sampont érdemes csepegtetni a megmaradt festékhez, ezt a matériát jól összekeverni, majd ezzel a keverékkel festhetőek be a hajvégek. Így a hatás nem lesz olyan átütő, erőteljes, ugyanakkor megelőzhető a hajtöredezés, ami már élből is vélhetően problémát jelent.

Mi kellhet még?

Ha a hajfestés végeztével a szín némi korrigálásra szorul, akkor ez mélykondicionáló bevetésével megoldható: ha felkerült a hajra, akkor jöhet a műanyag fólia, a forró, nedves törölköző, és következhet a húsz perces hatóidő.

Sok sikert az otthoni hajfestéshez!