×

Mesterség és Intelligencia – BCEFW side event a Deák Palotában

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 02. 7.

A Budapest Central European Fashion Week keretében január 23-án nyílt meg a Mesterség és Intelligencia című kiállítás a Deák Palotában, amely a divatmesterségek szerepét hivatott újrapozícionálni. 

A lulo (RE) Vetlényi Almával karöltve egy új szolgáltatással rukkolt elő: íme a Redesign-projekt, aminek célja, hogy a már nem használt, de kidobásra sem szánt ruháinknak új életet adjunk.

A 2022-ben alapított Mesterség és Intelligencia project két magyar öltözéktervező, Springer Orsolya és Körtvély Adrienne, a Kézimunka Akadémia alapítóinak  közös munkája. Arra keresik a választ, hogy a mesterséges intelligencia korában, a fenntarhatósági folyamatokban hogyan és miért kell beilleszteni a művészi kézművességet. A téma ma aktuálisabb, mint valaha, hiszen a divatipar brutális méretű ökológiai lábnyoma felett már nem lehet szemet húnyni. Éppen ezért volt cél, hogy a Budapest Central European Fashion Week keretein belül egy side event során hívják fel a figyelmet arra, amit ők annyira fontosnak gondolnak. 

„A fast fashion mindent leural, akár olyan folyamatokat is, amelyek hasznosak lennének. Ilyen például a lokális konfekcióipar, amire minden országnak szüksége lenne. Magyarországon azonban a kilencvenes évek eleje óta nem frissítettek mérettáblázatot” – mondta Körtvély Adrienne.

Mesterség és Intelligencia, avagy a hagyomány és az innováció dinamikája

A kiállítás középpontjában a FOLK reDENIMissima: LOVE mesterkollekció áll, ami Orsolya alkotása. A tervező lépésről lépésre lemodellezi azt a szalonmunka-minőséget, ami mindig is a belvárosi divatmesterséget űzők sajátja volt, mindezt újrahasznosított farmer alapanyagokból. Bemutatja az egyedi ruhakészítés minden előnyét, szépségét. Emellett választ ad a hagyomány és az innováció dinamikájára is. A kiállítás megnyitóján a két tervező beszélgetést is tartott, amelynek fókuszában a még aktív belvárosi divatmesterek voltak. Céljük, hogy segítsék a mesteremberek páratlan tudását és átadási folyamatait, ami új reneszánszát jelentheti a  belvárosi divatban elfoglalt helyzetüknek. 

A kiállítás nem ér véget, de átalakul

Springer Orsolya és Körtvély Adrienne márciustól a gyakorlatban is továbbviszik a kiállítás gondolatiságát. CRAFTEYE 21 címmel study tourokat szerveznek majd belvárosi mesterekhez. Az eseményeknek köszönhetően a közönség így nemcsak a múlt megtestesítőiként, hanem a jelenkori divatfogyasztás egyik helyes alternatívájaként élheti meg a ruhakészítés mesterségének minőségét.