×

Az Oscar-gála margójára: pillanatok, amikor a nők történelmet írtak

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 03. 11.

A 96. Oscar-gála apropóján összegyűjtöttük azokat a pillanatokat, amikor a nőknek sikerült történelmet írniuk egy, a mai napig férfihangsúlyos terepen. 

Ma mindenki az Oscar-gála eseményeiről beszél, a nyertesekről, a vesztesekről, a ruhákról és a legizgalmasabb beszédekről. A díjazás eredményéről már bizonyára informálódott mindenki, úgyhogy mi most inkább egy másik, nem kevésbé izgalmas témát hoztunk. Ez a cikk azokról a lehengerlő nőkről szól, akik valamilyen módon változást generáltak, úttörők voltak Hollywood férfiak uralta világában. Íme néhány női pillanat, amelyek bekerültek a filmipar valaha volt leghíresebb és legjobban várt díjának történetébe. 

Az Oscar-gála legfontosabb női pillanatai

Hattie McDaniel, 1939

Az első színes bőrű színésznő, aki Oscar-díjat nyert, mégpedig az Elfújta a szélben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplő kategóriában ugyanakkor hiába ítélték a legjobbnak, a szegregációs törvény értelmében a terem szélén, a fehérektől külön ültették le. De legalább ott lehetett, és a díjat átvehette, míg Atlantában, a film premierjén részt sem vehetett, tekintve, hogy azt egy csak fehérek által látogatható moziban tartották.

Katharine Hepburn, 1982

A színészek között ő a legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett színésznő: tizenkétszer jelölték, melyből négy alkalommal kapta meg a díjat. Ezzel a mai napig rekordernek számít. Színészi nagyságát az is bizonyítja, hogy az első (1933) és az utolsó (1981) aranyszobra között 48 év telt el, vagyis nem lehet azzal vádolni, hogy a díjakat a szépségének köszönheti. 

Jodie Foster, 1989

Jodie Foster az első, már akkor bevallottan LGBTQ színésznő, aki Oscar-díjat nyert, mint a legjobb női főszereplő. Bár tény, akkoriban nem tulajdonítottak ennek túl nagy jelentőséget, és az ő tehetségét sem a nemi orientáció adja. Bizonyítja ezt, hogya Vádlottak után, 1992-ben újra ő lett a legjobb színésznő a Bárányok hallgatnakban nyújtott alakításáért. Zseni és kész.

Whoopi Goldberg, 1994

Az első színesbőrű színésznő, aki az Oscar-gála háziasszonya volt, akit utána még háromszor kértek fel erre a rangos posztra. A színésznőnek amúgy sem volt ismeretlen a díjátadó színpada: 1991-ben a Ghost médiumának alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplő díját.

Halle Berry, 2002

Durva, hogy 2002-ig kellett várni arra, hogy a legjobb női főszereplő díját színesbőrű színésznő kapja. A mai napig emlékszünk Halle Berry megható beszédére, és persze a Szörnyek keringőjében nyújtott parádés alakítására Billy Bob Thorntonnal. Aki nem látta, feltétlen pótolja!

Patricia Arquette, 2015

Miközben a színésznő átvette az Oscar-díjat a Sráckor című filmben nyújtott alakításáért, beszédében a nemek közötti egyenlőséget és a férfiak és nők közötti bérszakadékot helyezte e fókuszba. A meglepett közönség persze hatalmas tapssal jutalmazta a bátorságot, és elindított egy régóta megoldásra váró problémát.

Daniela Vega, 2018

Daniela Vega volt az első transznemű színésznő, aki beszédet mondott az Oscar-gálán, ezzel új szintre emelve az LMBTQ-aktivizmust. A chilei színésznő, az Egy fantasztikus nő című film 28 éves sztárja, amely film egyébként aznap este a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat is elnyerte. 

Frances McDormand, 2018

Abban az évben nem volt kérdés, hogy ő fogja kapni az Oscart a Három óriásplakát Ebbing határában főszerepéért. A beszéde pedig hű volt a szerepéhez. Megkért minden női jelöltet a teremben, hogy álljanak fel, (külön kiemelve Meryl Streepet), és egyszerre homályosan és világosan célzott a Metoo-ra és emelte fel a hangját a nők jogaiért. 

Michelle Yeoh, 2023

A legjobb színésznő kategória első ázsiai nyertese tavaly Michelle Yeoh lett. A Minden, mindenhol, mindenkor című film vegyes fogadtatásban részesült, a díjazottnak azonban láthatóan örült a többség. 

Hölgyeim, ne hagyják, hogy bárki is azt mondja, már túl vannak a fénykorukon

– mondta a 60(!) éves színésznő a közönség ovációja közepette. Ő az élő példa erre. 

Cover Photo Credit:

PHOTO ILLUSTRATION BY ©SUSANA SANCHEZ / LOS ANGELES TIMES

PHOTOS BY KIMBERLEY FRENCH / NETFLIX; SEACIA PAVAO / FOCUS FEATURES; JASON MCDONALD / NETFLIX; UNIVERSAL PICTURES; ATSUSHI NISHIJIMA / SEARCHLIGHT PICTURES; APPLE; FRANCOIS DUHAMEL / NETFLIX; JAAP BUITENDIJK / WARNER BROS. PICTURES; LES FILMS PELLÉAS AND LES FILMS DE PIERRE; WARNER BROS. PICTURES