×

Idén is pályázhatnak a női vállalkozók a Visa She’s Next programjára

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 03. 25.

A Visa ismét elindítja nemzetközi She’s Next programját, hogy támogassa a hazai nők által vezetett kis- és középvállalkozások fejlődését. Az előző évben sikerrel zárult programot követően a női vállalkozók újra pályázhatnak az öt, egyenként kétmillió forintos támogatásra. A pályázatokat a jelentkezők egy egyszerűen kitölthető űrlapon április 30-ig nyújthatják be.

Mi a közös egy kézműves fűszerpaprika-termelőben, egy egyedi bútortervezőben, egy gyerekeknek szóló angol nyelviskola tulajdonosában, egy kismamáknak szánt mobilalkalmazás fejlesztőjében és egy vállalkozóban, aki újrahasznosított irodai papír segítségével készít ajándékozható magbonbont? Két dolog biztos: mindannyian nők, és mind az öten díjazottak voltak a tavaly először meghirdetett Visa She’s Next pályázati programban, amelynek segítségével szintet léphetett vállalkozásuk. A tavalyi program sikere és a női vállalkozók magyarországi piaci helyzete egyaránt igényt teremtett a folytatásra. 

Visa She’s Next program – a női vállalkozókért

Ma Magyarországon a nők között a Z generációba tartozók vállalkoznak először nagyobb számban, de a legfiatalabb nők mindössze 33 %-a alapít saját céget, míg a legidősebb veterán generációban (1945 előtt születettek) ez az arány már 53 %. A legtöbb női vállalkozó az X generáció tagjai közül kerül ki – az összes női vállalkozó 40%-a tartozik közéjük –, őket követi 23% körüli aránnyal mind a Baby boomer, mind az Y generáció, és a fennmaradó néhány százalékon osztozik a legfiatalabbak közé tartozó Z és Alfa, valamint a legidősebb vállalkozókat magába foglaló Veterán generáció.

A program célja minden országban az, hogy segítse a helyi női vállalkozók fejlődését, melyhez a vállalkozás igényeihez igazított mentorprogrammal nyújt támogatást a nyerteseknek. Azok a magyar vállalkozónők, akik felismerik saját vállalkozásukban rejlő fejlesztési lehetőségeket, leginkább a marketing (44%), a pénzügy (30%) és a digitalizáció (26%) területeken igénylik a támogatást, méghozzá tudásátadás formájában. A tavalyi kiírás nyertesei is egyértelműen a mentorálásra tekintettek a program legnagyobb értékeként.

Visa She's Next

A Visa She’s Next magyarországi programjának nagykövete D. Tóth Kriszta, ismert médiaszemélyiség, a WMN alapító-ügyvezetője elmondta:

„Természetesen a pénzügyi segítség is mindig jól jön egy vállalkozásban, de véleményem szerint a hosszú távú mentorálási lehetőség az, ami igazán különlegessé teszi a  programot. Saját vállalkozói utamon magam is tapasztaltam, hogy milyen sokat jelent az a támogató szellemiség, ami a kezdeményezés első percétől érződik. A programban a pályázók személyes történetére fókuszálunk, egyedi megoldásokat keresünk és igyekszünk ott segíteni, ahol a vállalkozónőknek a legnagyobb szükségük van rá.”

Az idei programhoz az OTP Bank és az MBH Bank is saját különdíjjal csatlakozik. A döntőbe jutott tíz pályázó személyesen is bemutathatja történetét, ahol a Visa által díjazott öt női vállalkozó mellett az OTP Bank a digitálisan élenjáró vállalkozást ismer el 2 millió forintos támogatással és mentorálással, míg az MBH Bank a fenntarthatóság területén kiemelkedő különdíjast választ.

A Visa She’s Next programjának nyerteseiről elismert szakmai zsűri dönt, melynek tagjai:

– Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének igazgatója

– D. Tóth Kriszta, a WMN alapító- ügyvezetője

– Ginzer Ildikó, a Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese

– Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója

– Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója

– Máté Krisztina, a Cápák között producere

– Németh Nóra, a PregHello alapítója, vezetője és a 2023-as Visa She’s Next program egyik díjazottja

– Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezetője

– Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese

A Visa She’s Next program az Impact Hub közreműködésével valósul meg Magyarországon. A pályázatokat a jelentkezők április 30-ig nyújthatják be. A pályázati feltételekről a Visa honlapján olvashattok bővebben. 

Eseményfotók: Egyed Péter