×

Glastonbury: a zene, a divat és a sár ünnepe

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 07. 1.

A hippitől a grunge-on át az indie-ig – a Glastonbury stílusa az évek során igen nagy hatással volt a divatra. A legcoolabb zenei fesztivál története, stílusistennői és az idei év legmenőbb street style szettjei következnek. 

Ha nyár, akkor fesztiválok, ha fesztivál, akkor Glastonbury. A világ egyik leghíresebb rock és indie zenei fesztiválja az 1970-es években született, hírneve pedig a mai napig exponenciálisan nő. Ez minden bizonnyal a fellépő művészeknek köszönhető, de nem csak nekik. Az ott felbukkanó hírességek és szettjeik legalább olyan érdeklődést váltanak ki, mint a színpadon tomboló sztárok.

Dua Lipa © Joe Maher/Getty Images

A fesztivál eredete

Az ikonikus fesztivál 1970-ben Pilton Pop, Folk and Blues Festival néven született meg, és csak 1990-ben nevezték el Glastonbury Festival for the Contemporary Performing Arts-nak. Idén június 26. és 30. között 200 000 embert vártak, és olyan művészek léptek fel, mint Dua Lipa, Coldplay, vagy Sza. A rendezvény már a kezdetektől a brit ellenkultúra szimbólumaként a társadalmi és politikai változások erőteljes szószólójává vált. Mint minden valamirevaló hippimegmozdulás, itt is a békéért harcolnak, a nukleáris háború ellen, az éghajlatváltozás okozta gondok ellen, persze az elsődleges szerep a zenéé. 

Glastonbury, 1971 / Photo by Ian Tyas/Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images)

A divat leglazább színtere

Túl azon, hogy a Glastonbury a rocksztárok és a kezdő énekesek kedvenc színtere, a street style trendek ugródeszkája is egyben. Egy fesztivál, ahol az időjárás mindig uralja a szetteket, ezzel pedig egy sokkal őszintébb, lazább és coolabb street style összképet mutat, mint a többi fesztivál. A Coachella és a Burning Man mellett a Glastonburyt is olyan nagy érdeklődés övezi, mint egy divatbemutatót. Kate Moss-tól Cara Delevingne-ig, Alexa Chungtól Sienna Millerig a világ divatikonjai az elmúlt évtizedekben a Glastonbury sáros talajáról indították útjára az új trendeket. 

A Glastonbury legnagyobb divatikonjai

Kate Moss, az indie rock királynője

Ha Glastonburyre gondolunk, rögtön Kate Moss jut eszünkbe. A Pete Doherty mellett készült képei történelmet írtak. A szupermodell a 2000-es évek eleje óta mikro-ruháival, kopott pólóival, bőr mellényeivel és sáros gumicsizmáival egy új törvényt hozott létre. A megjelenés teljessé tételéhez pedig mindig kócos hajat viselt. Úgy, ahogyan éppen kimászott a sátorból ébredés után. Imádjuk!

Kate Moss Glastonbury

©Getty Images

Sienna Miller, a boho-chic királynője

Bár Kate Moss a Glastonbury szinonimája, de Sienna Miller is szorosan áll mellette. Stílusa szabad és gondtalan, a 70-es éveket idézi. A nemezkalaptól a horgolt mellényig, a hímzett kabáttól az Ugg csizmákik tombol a hippi utalásokban, és mindig bebizonyítja, hogy ha jól viseled, minden mehet mindenhez. 

Sienna Miller Glastonbury

©Getty Images

Alexa Chung, az eklektikus stílus királynője

Modell, tervező, műsorvezető – Alexa Chung később csatlakozott a Glasto istennőihez, de a beilleszkedés pompásan sikerült. Szereti keverni ruhatárának alapdarabjait – csíkos pulóverek, viktoriánus blúzok, állatminták és sok farmer – a diszkó hangulatú ruhákkal. Fémes hangsúlyos, PVC és latex, minden jöhet. Az eredmény? Modern, vagány és utánoznivaló!

© Photo by Danny Martindale/GC Images

Most pedig lássuk, idén melyek voltak a Glastonbury legizgalmasabb street style szettjei. Inspirálódni ér!

Forrás: Vogue, HELLO Magazine / Fotók: ©Getty Images