×

Öt érv, amiért a reggeli edzés jobb, mint a kávé

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2017. 03. 30.

Ha te is látens kávéjunkie vagy, elsőre nagyon is istenkáromlásnak hangzik, hogy a reggeli feketét edzésre cseréld. Pedig lehet, hogy a kettő nem is zárja ki egymást – sőt, egy hatásos reggeli mozgással többet is érsz, mint egy bögre kávéval!

1: Rövid és nagyon fárasztó edzés a szívritmusért

Gregory Ferenstein író például nagyon erősen érvel amellett, hogy egy mindössze harminc másodperces edzés ugyanannyira – ha nem jobban – fel tud reggel ébreszteni, mint egy vödör Starbucks. Ebben a fél percben Ferenstein a következőket szokta tenni: fekvőtámasz vagy négyütemű fekvőtámasz. Ez a mozdulatsor ugyanis nagyon rövid idő alatt képes roppant intenzíven átmozgatni a testet tetőtől talpig.

2: Energia és produktivitás

Míg a reggeli kávé általában arra szolgál, hogy az alvás után kissé kómás fejünkben rendet szabjon, addig egy hatásos reggeli edzés ennél sokkal többet ad: felpörgeti a testet, így már reggel akkora energiát ad, hogy sokkal frissebben tudunk a feladatainkra figyelni. Nem csak a fejünk tisztul ki, hanem a testünk is felébred – így már kora reggeltől képesek lehetünk produktívan dolgozni.

3: Megnöveli a kognitív performanszt is

Nem csupán a testünk virul a reggeli edzéstől, hanem a szellemünknek is rettentő jót tesz, ha edzésre cseréljük a bögre kávét. Ugyanis a fent említett író végzett egy kutatást, melyben saját szellemi teljesítményét mérte csak kávéfogyasztáskor és egy-egy reggeli edzés után. Az eredmény? Míg a kávéval hat százalékot emelkedett a kognitív performansz, addig az edzés minden alkalommal legalább 12 százalékot javított a szellemi teljesítményén – a reggeli edzés nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségért is jócskán felel.

4: Gyorsan jár a test, gyorsan jár az agy

Míg a reggeli kávé kimutatható hatása az agyra leginkább a rövid távú memória növelésére korlátozódik, addig egy intenzív napindító edzés a szellemet általánosságban is fitten tartja. A teljesítőképességünk, a koncentrációs készségeink és a hosszú távú memóriánk is növekszik a rendszeres mozgással.

Különböző tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kardiovaszkuláris edzés új agysejteket hozhat létre (más néven neurogenezis) és fejlesztheti az általános agyi teljesítményt. A tanulmányok arra utalnak, hogy egy kemény edzés megnöveli az agyi eredetű protein szintjét a testben, amely segít a döntéshozatalban, a magasabb szintű gondolkodásban és a tanulásban.

5: Izzadva a memóriáért

A rendszeres fizikai tevékenység fejleszti a memóriát és az új dolgok megtanulására való képességet. A leizzadás során a hippocampusban megnő a memóriáért és tanulásért felelős sejtek termelődése. A testmozgásnak ezért a fizikai bónuszon túl is vannak pozitív hatásai: a magabiztosság növelése, a félelem legyőzése, és még akár az okosabb gondolkodás is motiváció lehet a rendszeres reggeli mozgásra, mely ezerszer több, mint amit egy jól lefőzött fekete tud ugyanannyi idő alatt nyújtani.