×

Öt profi tipp a Nécessaire-től, amivel úgy italozhatsz, akár egy gentleman

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 06. 26.

Ha a magasélet számodra a csapolt Kőbányaiban tetőzik, akkor ne is olvass tovább – viszont ha szeretnéd egy kicsit emelni az alkoholfogyasztási játékot, akkor karolj belénk, mutatjuk az alapokat a leginkább úriemberhez méltó italozáshoz.

Válassz italt a helyszínhez

Természetesnek hangzik, hogy az ember mindig azt fogyassza, amit igazán szeret – viszont egy úriember különbséget tesz helyszín és szituáció alapján azügyben, hogy mit rendel. Míg barátokkal egy laza estén vagy munkatársakkal munka után egy kilazító italozás tökéletes választása egy jó hideg sör, addig egy félhomályos butikétteremben lehetőleg kerüld a korsó sört és irányozd magad a komolyabb italok felé.

Ha nagyobb társasággal vagy, lényegében bármit rendelhetsz, ami tükrözi a hely atmoszféráját és nem tűnsz “olcsón megúszós” fogyasztónak tőle (koktélok, bor, whisky jégen stb.). Viszont ha randevúzol, akkor először kérd ki a hölgy véleményét, mert lehet, hogy jóval elegánsabb megoldás rendelni egy üveg bort közösen, mintsem egyénileg, poharanként kérni az italokat. Szóval érezd át a szituációt és a helyszínt is, mielőtt rendelnél.

Koktél egy szívószállal

Az egy szívószálas koktélokba azért teszik legtöbbször a szívószálat, hogy azzal keverd össze az italt – nem feltétlenül azért, hogy végigszürcsöld. És valljuk be, nem annyira férfias dolog szívószálat szopogatni, szóval azt javasoljuk, hogy egy pár keverés után tedd ki a szívószálat az alátétre/szalvétára.

Koktél két szívószállal

A két szívószál (ami többnyire egy szívószál félbevágva) viszont azért kerül az italokba, mivel ezeket az italokat gyorsabb fogyasztásra ajánlják a dupla szívószálon keresztül (míg amibe csak egyet kapsz, az többnyire egy lassabb long drink). Viszont általánosságban azt javasoljuk, hogy szívószál nélkül kérd az italaidat (kevésbé környezetszennyező, cserébe jóval elegánsabb). Ugyanitt egy érdekesség: 130 éve a szívószál egy rozsszál volt (innen az angol straw elnevezés), ami például kifejezetten jól ment whiskykhez, mert a kioldódó rozsaromák hozzátettek az ital karakteréhez. Ma viszont már nem annyira menő, sőt, szóval szerintünk hanyagold.

Étkezés–»szalvéta–»ital

Egy úriember, ha vacsora közben italozik, minden alkalommal törölje meg a száját, ha étkezés közben a pohárhoz nyúl. Miért? Mert nagyon csúnya a zsíros ajakfolt a pohár tetején – egy apróság, de az ördög a részletekben rejlik, úgyhogy érdemes erre odafigyelni.

Kövesd az adott hely italozási etikettjét

Franciaországban és Olaszországban például bevett dolog étkezés előtt egy finom aperitifet meginni (ez legtöbbször prosecco, champagne vagy hasonló habzóbor), étkezés után digestifet (ez valamilyen emésztést segítő gyomorkeserű kis adagban) és gyakran egy finom kávéval fejeződik be az ebéd vagy vacsora. Ezeket a sorrendeket felborítani felér egy istenkáromlással (például ebéd előtt kávét kérni vagy vacsora után egy aperitivót) szóval ezekre mindenképpen ügyelj az italozás során egy elegánsabb helyen.

A gentleman-italozási kísérleteket pedig bátran megkezdheted a Kempinski Hotel Corvinus Blue Fox Bárjában vagy a szintén Fashion Street-i ÉS Bisztró teraszán, ahol csodás koktélokkal, sör- és borlappal várnak egész nyáron!