×

Mellrák ellen harcol rózsaszínnel Varga Dániel, Kulka János és még egy tucat közismert férfi

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 10. 8.

Az egész októberben tartó kampány célja megmutatni, hogy a férfiak is tehetnek a betegség korai felismeréséért!

Többek között sportolók, színészek, filmes szakemberek és művészek öltöztek rózsaszínbe a Mellrákinfó Egyesület legújabb kampányában, hogy hangsúlyozzák a férfiak szerepét a mellrák elleni küzdelemben.

Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és körülbelül 2500 nőt veszítünk el a késői felismerés miatt. Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható, mégis kevesen, a nők 40%-a jár csak el a szűrővizsgálatokra, amíg ezzel szemben a skandináv országokban ez az arány 80% körül van. A részvétel javítása érdekében a Mellrákinfó Egyesület úgy döntött, hogy októberben, a mellrák hónapjában ezúttal a férfiakat is megszólítja, ugyanis szó szerint életet menthet az odafigyelésük és támogatásuk. Az egyesület figyelemfelhívó kampányában részt vevő ismert férfiak nemcsak a nevüket és arcukat vállaltak, de úgy döntöttek, hogy a betegség elleni küzdelem szolidaritásaként októberben rózsaszínt viselnek.

Andor Tamás, aki Bacsó Péter rendező operatőreként ismerhetünk, de dolgozott az István, a királyon is, az elsők között csatlakozott a rózsaszínt viselők táborába:

„Akinek édesanyja, leánya, párja, szerelme, felesége van, az odaáll és megmutatja, hogy tele van aggodalommal és szeretettel azok iránt, akiknek nem tud tevőlegesen segíteni”

– fogalmazott az operatőr. Kulka János színművész szintén részt vesz a kampányban:

„A testvérem patológus, aki 25 éve emlőrákkal foglalkozik. Tudom, hogy milyen fontos a mammográfiás szűrés és a korai diagnózis, mert az időben felfedezett betegség nagyon jól gyógyítható. Fontos, hogy ezt minél többen tudják és ebben a férfiaknak is van felelőssége”

„A mellrák elleni küzdelem emberfeletti, társ nélkül pedig szinte lehetetlen”

– mondta Halom Bori, az egyesület vezetője.

„Ezért igyekszünk megszólítani a férfiakat is, hiszen sokszor ők találják meg az elváltozást a nőnél. Fontosnak tartjuk felhívni a férfiak figyelmét arra is, hogy bíztassák kedvesüket az ingyenes mammográfiás vizsgálaton való részvételre és ösztönözzék párjukat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelnek magukon.”

A Mellrákinfó Egyesület immár ötödik éve azon munkálkodik, hogy minél több nőhöz eljusson: oda kell figyelni magunkra, a testünk jelzéseire és el kell járni a szűrővizsgálatokra. Ha pedig bármi szokatlant észlelünk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni és nem szabad hagyni „lerázni” magunkat. Bár a statisztikák szerint ez még mindig az 50 év feletti nők vezető betegsége, az egyesület azt tapasztalja, hogy a Facebookon általuk létrehozott zárt csoportban egyre több 40, sőt 30 év alatti érintett nő csatlakozik hozzájuk. A mostani kampányukhoz ezen a Facebook eseményen bárki csatlakozhat, de a teljes férfi csapatról készült fotókat a budapesti utazóközönség villamosplakátokon is láthatja egész hónapban.

Szereplők:

Varga Dániel (olimpiai bajnok vizilabdázó)
Litkey Farkas (világbajnok vitorlázó)
Kulka János (Kossuth díjas színművész)
Kalovits Gábor (amerikai focista)
Csikós Árpád (fotóművész)
Szoboszlay András (rajzoló művész)
Andor Tamás (operatőr)
Sándor Pál (filmrendező)
Pietro Jackson (Hot Man Dance alapítója)
Mezőffy Tamás (európa-, és világbajnok virágdesigner)
Bozsó Szilárd (életigenlő)
Dombóvári Tamás (fotográfus)
Púza András (Hard Dog Race alapítója)

(Fotó: Csikós Árpád, Dombóvári Tamás, Helyszín: Tiliteo studio)