Megkóstoltuk a Deák St. Kitchen legújabb menüsorát, melyet kifejezetten az őszi-téli szezonra készítettek a séfek. És hát azóta is nosztalgiázunk.
A The Ritz-Carlton, Budapest díjnyertes étterme, a Deák St. Kitchen megújult arculattal és névvel folytatja útját a magyar gasztronómiai piacon; ezentúl DSK Wine & Grill néven készítik a remekbeszabott fogásokat és egy teljesen új menüsort mutattak be, amiből volt szerencsénk megkóstolni nyolc tételt. (Igen, nyolcat. Igen, nehéz volt elmászni vacsora után az autóig. Igen, újra végigennénk mind a nyolcat egymás után.)
Az étterem olyan gasztronómiai koncepciót valósított meg, melyben a nemzetközi klasszikusok a lehető legtöbb esetben hazai, az idényre jellemző alapanyagokra támaszkodva, egy kis csavarral kelnek életre: tehát egyszerre szívből jövően magyaros, de mégsem unalmas és lapos, hanem mindig van valami kis trükk minden fogásban.
,,Törekedtem arra, hogy az új étlap összaállításánál a magyar konyha tradícióit tiszteletben tartva, valamint a mai trendeket is figyelembe véve alakítsam ki az őszi/téli menüajánlatunkat . ”
– mondta Purger Attila, a DSK Wine & Grill séfje.
A DSK Wine & Grill új ételkínálata a fogások széles választékát tárja elénk és ez most nem üres marketingszöveg: a megújult menüben a könnyű, zöldséges fogások mellett gazdag húsételek is szerepelnek és odafigyelnek a különleges étrendi igényekkel rendelkező vendégekre is – például én nem fogyasztok húst, így végigkóstolhattam a húsos fogások alternatív verzióit és a „cserejátékosokat” is, amelyek egytől-egyig isteniek voltak (az árpás rizottóról még most is elábrándozok és nem tudom, ettem-e olyan finom padlizsános-hagymás krémmel kínált bivalymozzarellát életemben, mint a DSK-ban).
Nagyon izgalmas a menüsor: olyan fogások szerepelnek rajta, mint a rókagombás polenta, rántott mangalica karaj, sült szárnytöves csirkemell vagy a házi marha-bárány kolbász, amelyeket olyan köretek egészítenek ki, mint a rántott répa (ez egy nagyon meglepő tétel volt, de remekül működik), tejmajonézes burgonyasaláta, karamellizált karfiol vagy a paradicsomos káposzta, a desszertben pedig szintén változatosak a tételek a híres Royal csokoládétorta DSK-s verziójától a Szép Helénán át az aranygaluskáig.
A hidegebb napokon borzasztóan jólesik a póréhagyma-krémleves, amit ropogós hajdina, mangalicapofa és gyöngyhagyma egészít ki, a kacsaínyenceknek pedig külön helyiséget kínál a DSK-mennyország, ugyanis kacsamáj terrine is van az étlapon fűszeres szilva chutney-val és fonott kaláccsal, vagy épp konfitált kacsacomb is, kacsamáj velouté-val és gerslis rizottóval.
Azért is nagyon ügyes a menüsor, mert egyszerre elégíti ki a kalandozni vágyókat izgalmas és friss fogásokkal (például matcha teás sorbet-val) majd egy másik étellel teljesen a komfortosan finom, otthonról ismert ízekkel takar be (lásd paradicsomos káposzta, ami teljesen visszarepített nagymamám vidéki házába). És persze mindezek mellett ott az étterem széleskörű street food és grill választéka is, szóval nem nagyon látjuk, hogy bármilyen kitöltetlen rést hagyott volna a DSK csapat a menü megtervezésekor.
Az új őszi/téli fogások mellett szinte kötelező megkóstolni a DSK Wine & Grill frissen bemutatott bor- és koktélkínálatát, amivel egyszerre idézik meg az ünnepi hangulat színeit és illatait, valamint az egyes ételekhez profin kigondolt borpárosításokat – ha szereted a bort – felér egy bűnnel kihagyni, hihetetlenül jól megtervezett kombinációk és maradéktalan gasztroélmény a végeredmény.
Úgyhogy ha télen ennél egy izgalmas, változatos, autentikus és profi szintre vitt, de mégis szívből jövően házias ebédet vagy vacsorát egyszerre meghitt és luxuskörnyezetben, akkor foglalj egy asztalt a Fashion Street-i DSK Wine & Grillbe. Mi tényleg csakis ajánlani tudjuk.