×

Lassulj le és éld át az ünnepi hangulatot Budapest öt gyönyörű utcájában – Újra itt a SlowXmas!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 12. 2.

Budapest tematikus utcái ismét együtt készülnek az adventre: tarts velünk és érezd át az advent igazi jelentését!

Újra összefogott a a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca), hogy az adventi időszak valóban mély és ünnepi legyen, tele számos kikapcsolódással és inspiráló élménnyel. A SlowXmas kezdeményezéssel immár ötödik éve arra szeretnék ösztönözni a budapesti járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot és a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. És akárcsak egy adventi kalendárium, minden napra ígérünk egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy épp workshopot!

A tematikus utcák közös programja tudatosan lett egy adventi kalendárium: november 30. és december 24. között ugyanis minden napra tartogatunk valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, jazz koncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A karácsonyi készülődést ráadásul idén a „zero waste” jegyében, környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal, valamint SlowXmas textilszatyrokkal is támogatjuk, hogy aztán a résztvevők otthon az eldobható csomagolóanyagoknak búcsút intve öltöztessék fel ajándékaikat.

Számos lehetőséget kínál továbbá az adományozásra és a jótékonykodásra a programkavalkád, ahol megkóstolhatjuk majd a programban résztvevő utcákkal díszített mézeskalácsokat (tudjuk, hogy nem illik hazabeszélni, de a Fashion Streeteset imádjuk a legjobban!), vagy éppen izgalmas, a karácsonyi programokra ráhangolódó, egy-egy interaktív programmal vagy városi sétával kiegészített tematikus reggelit elmajszolva pihenhetünk meg a karácsonyi forgatagban.

Az utcák sajátos miliője ilyenkor otthonos, emberközeli viszonyaival segít az emberben felébreszteni az ünnepi hangulatot (amihez a mostani gyönyörű hó csak hab a tortán), aminek lényege egykor az összegzés, a leülepedés, az év értékelése volt.

“Az utcák együttműködése azt is jelenti, hogy lehet és érdemes is a saját vállalkozás keretein túl nézni”

– ezt vallja ez az öt utca, melynek csodás programjait itt nézheted meg részletesen.

Facebook események, amiket érdemes követni:

  1. SlowXmas
  2. Reggelik
  3. Fashion Street Superhero Mikulás

SlowXmas öt ikonikus utcában

A Ráday utcában előtérbe kerül a bor és a csokoládé. Főzhetünk például forralt bort csapatokban, és megversenyeztethetjük főztünket a Claro Bisztró törzsközönségével. Az IF Jazz Cafeban a bolgár boroknál már csak a kísérő zene lesz jobb: az egyik legjobb budapesti jazzműhely finom borokkal és konyhával várja a karácsonyi ünnepekre készülő zenerajongókat. Újoncnak számít ugyan a Ráday utcában a Bonbonier, amely magas színvonalával hódította meg a csokoládérajongókat. Itt nemcsak eladnak, de missziónak is tekintik a csokoládé kultúrájának terjesztését. Éppen ezért mi magunk is elkészíthetjük ínycsiklandozó bonbonjainak, hogy saját készítésű édességekkel lephessük meg szeretteinket az ünnepek alatt.

Természetesen a Mikulás sem maradhat ki az adventi programokból, december 6-án ráadásul a Deák Palota tetejéről ereszkedik le, hogy autójáról ossza ki meglepetéseit a gyerekeknek, és egyben megajándékozza a Csodalámpa Alapítványt is, akik évente több száz életveszélyesen beteg gyermek álmait váltják valóra.

A Fashion Street programjai során gondoltunk a kicsikre és a nagyokra is: az apróságok gyermekkoncerteken táncolhatnak pillecukros finomságokat majszolva, a felnőttek pedig a felkapcsolt karácsonyi világításban gyönyörködve vethetik bele magukat a karácsonyi vásár forgatagába a 200 ezer LED-izzós díszkivilágításban pompázó utca üzleteiben.

“Az összefogás visszatér az ünnep alapértékeihez, és a lázas vásárlás helyett arra csábít, hogy lassuljunk le, találjunk vissza önmagunkhoz és töltődjünk fel kultúrával, valódi élményekkel. Aki ezekbe a patinás utcákba ellátogat, a hagyományos adventet élheti át”

– mondta el Faur Zsófi, akinek galériája a Bartók Béla Boulevardon várja az érdeklődőket.

Az utcában a művészetek sokszínűségével, galériákkal, finomabbnál finomabb borokkal és kávékkal tréningezhetik érzékeiket, a sétálgatás közben pedig éppúgy beszerezhetjük a karácsonyi ajándékokat.

Ismét lesz Szauna-sziget a Gárdonyi téren, ahogy a KÖNYV CSERE BERE sem maradhat el. A december 7-ei akció célja, hogy az általános és középiskolás gyerekek minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá a Mitziben felállított standokon.

Adni jó, így a Szent János Katolikus Óvoda és Általános Iskola alsós (1-4 osztály) számára is gyűjtést szerveznek december 13-ig. Kézműves workshoppal várnak továbbá a KACS Műhelyben, a Ship Shop hajóláda design Boltban pedig olyan művészeket mutatnak be, akiktől a legszuperebb karácsonyi ajándékokat lehet majd megvásárolni a Ship Shopból december 14. és 22. között.

Nem maradhat ki a programokból a Falk Art&Antique Street, azaz a Falk Miksa utca sem, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítások, képzőművészeti és iparművészeti munkák várják az igazán egyedi ajándékokért kutatókat.

Nem szabad kihagyni a Nagyházi Galéria, vagy éppen a Bodó Galéria kínálatát sem, ahova egy reggeli és egy workshop során pillanthatunk be. December 11-én Séta üzletről üzletre idegenvezetéssel, ahol a galériások ajánlanak karácsonyi ajándéknak egyedi, különleges műtárgyakat.

A KultUnioban, azaz a hatodik-hetedik kerület multikulturális negyedében részt vehetünk például a Bézs Rádió nyilvános műsorfelvételén, a K11-ben pedig a zenés darabok rajongói találhatnak második otthonukra, ahol Mérai Kata és Zakariás Éva főszereplésével mutatják be a Világszám az öltözőben című előadást. A darab a huszadik század elejének híres sanzonjait, kupléit eleveníti fel. Lesz továbbá csoportos meseterápia, vagy éppen szórakoztató rocktörténet is programok között.

Az adventi esemény a Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. (BUM) koordinálásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg. Tarts velünk, lassulj le a forgatagban és éld át az adventi időszak igazi jelentését!