Eufóriát ad, segít kordában tartani a hangulatingadozást és céltudatossá tesz – mi az? A dopamin, ismertebb nevén boldogsághormon, amely rengeteg egészséges finomságban megtalálható. Most megmutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel jóllakottan is motivált lehetsz és még bűntudatot sem fogsz érezni.
A dopamin egy olyan, az emberi agyban található neurotranszmitter, amelynek egészen elképesztő hatása van az idegrendszerre: olyan ingereket közvetít felénk, amelyektől jobban érezzük magunkat, és ehhez elég mindössze enni egy kicsit! A boldogsághormonként is ismert neuronokban termelődő hormon emellett kedvezően befolyásolja a fájdalomérzetet és az agyi funkciókat is, vagyis segít abban, hogy koncentráltabbak maradjunk. A kérdés már csak az, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban előcsalogatni. Nos, ez a dolog legjobb része, hiszen ”munkáját” a táplálkozásunkkal is tudjuk támogatni és befolyásolni, azaz minél több olyan ételt eszünk, amely természetes úton tartalmaz dopamint, annál jobban fogjuk magunkat érezni.
Micsoda oximoronnak tűnik, pedig egyáltalán nem az! Persze a magyar konyha sajátosságai szerint a jóllakottság egyenlő a telítettség érzésével, elég csak a kiadós ebéd utáni kajakómára gondolni, amikor az ember még másfél óra múltán is kifejezéstelen tekintettel bámulja a monitort az irodában munka címszó alatt, de a home office-ban töltött napok is okozhatnak némi nehézséget, hiszen amikor a hűtő egész nap integet a perifériánkból, nehéz megállni a nassolást. De őszintén, tényleg ez lenne a jól-lakottság? Elég csak egy kicsit változtatni a táplálkozási szokásainkon, hogy könnyedebben menjen a munka, és ne legyen annyira hullámzó – étkezéstől vagy éhezéstől függően – a teljesítményünk.
A változás szó hallatán persze legtöbbünknek összeugrik a gyomra, pedig pánikra semmi ok! Az életmódváltás nem arról szól, hogy azonnal bele kell kezdeni egy radikális diétába, amitől már a második napon sírógörccsel ébredünk, mindössze arról, hogy a teljesen felesleges élelmiszereket megpróbáljuk elhagyni, hogy lecseréljük őket valami sokkal jobbra. Mondjuk olyanra, ami tartalmaz egy kis boldogsághormont! A nagy ropogtatóknak chips helyett például jöhet a tökmag és a mandula, az édesszájúak a tejcsokit cseréljék le étcsokodáléra – tapasztalat, hogy ebből ráadásul sokkal kevesebb is elég a napi édességszükséglet kielégítésére –, a gyümölcsimádók pedig feltétlenül iktassanak az étrendjükbe almát, banánt, körtét és avokádót.
Ahhoz, hogy a megfelelő szinten tartsuk a dopamin termelést, a fent említett snackek mellett hasznos beépíteni a mindennapi étrendbe az organikus tejtermékeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, mint a zab és a quinoa, vagy a hüvelyeseket. A nagyevők biogazdálkodásból származó tojással ehetik magukat boldogra, ami amellett, hogy laktató, tartalmaz egy csomó B-vitamint is, akárcsak a halak, vagy a zöld színben pompázó zöldségek, mint a spenótlevél, a brokkoli és a kelkáposzta.
Ha tehát motiváltabbnak szeretnénk magunkat érezni, a TED-videók mellett érdemes tenni egy próbát a boldogságdiétával is gasztronómiai hovatartozásunktól függően, elvégre mit veszíthetünk? Maximum pár felesleges kilót, már akinek van olyan!
(Forrás: vanityfair.it)