×

Így edd magad motiváltra lelkifurdalás nélkül!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 05. 12.

Eufóriát ad, segít kordában tartani a hangulatingadozást és céltudatossá tesz – mi az? A dopamin, ismertebb nevén boldogsághormon, amely rengeteg egészséges finomságban megtalálható. Most megmutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel jóllakottan is motivált lehetsz és még bűntudatot sem fogsz érezni.

A dopamin egy olyan, az emberi agyban található neurotranszmitter, amelynek egészen elképesztő hatása van az idegrendszerre: olyan ingereket közvetít felénk, amelyektől jobban érezzük magunkat, és ehhez elég mindössze enni egy kicsit! A boldogsághormonként is ismert neuronokban termelődő hormon emellett kedvezően befolyásolja a fájdalomérzetet és az agyi funkciókat is, vagyis segít abban, hogy koncentráltabbak maradjunk. A kérdés már csak az, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban előcsalogatni. Nos, ez a dolog legjobb része, hiszen ”munkáját” a táplálkozásunkkal is tudjuk támogatni és befolyásolni, azaz minél több olyan ételt eszünk, amely természetes úton tartalmaz dopamint, annál jobban fogjuk magunkat érezni.

Jóllakott motiváltság

Micsoda oximoronnak tűnik, pedig egyáltalán nem az! Persze a magyar konyha sajátosságai szerint a jóllakottság egyenlő a telítettség érzésével, elég csak a kiadós ebéd utáni kajakómára gondolni, amikor az ember még másfél óra múltán is kifejezéstelen tekintettel bámulja a monitort az irodában munka címszó alatt, de a home office-ban töltött napok is okozhatnak némi nehézséget, hiszen amikor a hűtő egész nap integet a perifériánkból, nehéz megállni a nassolást. De őszintén, tényleg ez lenne a jól-lakottság? Elég csak egy kicsit változtatni a táplálkozási szokásainkon, hogy könnyedebben menjen a munka, és ne legyen annyira hullámzó – étkezéstől vagy éhezéstől függően – a teljesítményünk.

Lelkifurdalás nélkül nassolni

A változás szó hallatán persze legtöbbünknek összeugrik a gyomra, pedig pánikra semmi ok! Az életmódváltás nem arról szól, hogy azonnal bele kell kezdeni egy radikális diétába, amitől már a második napon sírógörccsel ébredünk, mindössze arról, hogy a teljesen felesleges élelmiszereket megpróbáljuk elhagyni, hogy lecseréljük őket valami sokkal jobbra. Mondjuk olyanra, ami tartalmaz egy kis boldogsághormont! A nagy ropogtatóknak chips helyett például jöhet a tökmag és a mandula, az édesszájúak a tejcsokit cseréljék le étcsokodáléra – tapasztalat, hogy ebből ráadásul sokkal kevesebb is elég a napi édességszükséglet kielégítésére –, a gyümölcsimádók pedig feltétlenül iktassanak az étrendjükbe almát, banánt, körtét és avokádót.

Boldogságtermelés természetes úton

Ahhoz, hogy a megfelelő szinten tartsuk a dopamin termelést, a fent említett snackek mellett hasznos beépíteni a mindennapi étrendbe az organikus tejtermékeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, mint a zab és a quinoa, vagy a hüvelyeseket. A nagyevők biogazdálkodásból származó tojással ehetik magukat boldogra, ami amellett, hogy laktató, tartalmaz egy csomó B-vitamint is, akárcsak a halak, vagy a zöld színben pompázó zöldségek, mint a spenótlevél, a brokkoli és a kelkáposzta.

Ha tehát motiváltabbnak szeretnénk magunkat érezni, a TED-videók mellett érdemes tenni egy próbát a boldogságdiétával is gasztronómiai hovatartozásunktól függően, elvégre mit veszíthetünk? Maximum pár felesleges kilót, már akinek van olyan!

(Forrás: vanityfair.it)