×

Így lehetsz a legcsinosabb és legprofibb egy online meetingen

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 05. 26.

Az online meetingek és webináriumok az elmúlt időszakban a mindennapok részévé váltak és a jóslatok szerint a kapcsolattartásnak ez a módja a jövőben is aktívan velünk marad még akkor is, ha lassan újra nyílik a világ. Így tehát nagyon is számít, mit és hogyan mutatsz magadból az online térben a kollégák, a főnököd vagy épp a jövőbeli partnerek előtt. Íme néhány tipp, hogyan nézz ki egyszerre szuperül és profin a virtuális térben.

Öltözz fel szépen

A home-office-ban természetesnek gondoljuk, hogy olyan kényelmesen lehetünk, amennyire csak tudunk. Ha viszont videóhívásról van szó, igenis meg kell adnunk a módját. Nem arról van szó, hogy nyakkendő-öltöny kombót vagy selyemblúzt várnak tőled; a hétköznapi, Casual-Friday megjelenés, például egy frissen vasalt pikéing is megteszi. Amiket viszont a speciális körülmények miatt kerülj, azok a fekete és a ragyogó fehér színű ruhák, ugyanis ezek egy nagy folttá alakulnak a képernyőn, valamint a sűrű kockás, vagy mintás ruhákat is felejtsd el, mivel a vibrálásuktól egyszerűen elzsibbad a nézők szeme.

Válassz kisebb mintákat, finomabb színeket és egyszerűbb fazonokat, amiben egy kényelmetlen meetingen is kényelmesen érezheted magad. Tipp: szerintünk tetőtől-talpig öltözz fel, ne csak felül, mivel sokkal profibbnak fogod magad érezni, ha a kamera alatt is vállalható, utcai ruhában vagy – valamint ha mondjuk csengetnek és oda kell rohannod az ajtóhoz, nem fogsz lebukni az elegáns inged alatt viselt, kibolyhosodott mackóval.

A fény a barátod

Próbálj természetes fényt találni az online meetinghez, a szemből jövő fény a legideálisabb. Ez egyenletesen kiemeli és megvilágítja az arcodat és lágy ragyogást ad a bőrödnek. Ha nincs lehetőséged természetes fényt behozni az adott helységbe, helyezz egy lámpát a laptop mögé, hogy egyenletes legyen a megvilágítás. Extra tipp: használd a fényderítés egyszerű trükkjét és helyezz egy fehér papírt a laptopod elé, persze úgy, hogy a kamerán az ne látszódjon. Ezzel a megoldással az arcod még harmonikusabbnak tűnik, mert egyenletesebben oszlik el rajta a fény.

Találj megfelelő helyszínt

Ha azt akarod üzenni a munkatársak felé, hogy minden rendben van veled, akkor azt is kell mutatnod, hogy körülötted is minden rendben van, azaz tiszta és rendezett az a tér, ahonnan bejelentkezel. Próbálj egy egyszerű falat keresni, esetleg egy festménnyel a háttérben. Nem kell túlbonyolítani. Sokan azt gondolják, hogy egy könyvespolcos háttér jó ötlet, de a csecsebecsék és a kusza könyvek inkább csak elvonják a figyelmet. Fő szabály, hogy semmi olyan ne legyen a háttérben, ami ne lehetne egy irodában.

Ha van kerted, csábító lehet, hogy oda ülj ki és onnan folytasd le a meetinget, de ezt több szempontból se ajánljuk: sokkal több hanghatás zavarhatja meg a beszélgetést (szél, kutya, fűnyíró stb.), hunyorogsz a nap miatt és nem is hat profin a háttér sem, mert érzékelteti, hogy te most inkább a teraszon napoznál a meeting helyett. Ha végképp nem találsz megfelelő hátteret, akkor is van megoldás, mivel akár virtuális hátteret is hozzáadhatsz az online profilodhoz. Plusz tipp: olyan helyen rendezd be a meetingállomásodat, ahol biztos, hogy végig jó az internetkapcsolatod (a kert ilyen szempontból sem mindig előnyös).

Légy egyedül

Ha nagyon fontos konferenciabeszélgetésre készülsz és nem egyedül élsz, akkor biztosítsd be jó előre, hogy a meeting idején nem zavarnak meg. Kérd meg a párodat, hogy ne lépjen be az adott szobába (és ne zajongjon a másikban) és ha vannak gyerekek, esetleg egy kutyus, akkor megkérheted, hogy erre az időre járjanak egyet a közelben. Persze ez nem mindig sikerül (amiből volt már egy-két nagyon aranyos eset olyan globális csatornákon, mint a BBC, ahol a riporternél besétáltak a gyerekek a háttérbe) de érdemes előre megtenni mindent, hogy ne zavarjanak a beszélgetés közben.

Straight the pose

Az, hogy hogyan mutatsz a képernyőn, nagyban függ attól, hogy milyen szögből vesz a kamera. A kameraállítás egyik fő szabálya, hogy tedd szemmagasságba, vagy némileg magasabbra a kamerát. Emeld meg a laptopot vastag könyvekkel, magazinokkal, egészen addig, amíg az szemmagasságig nem ér. Így elkerülheted, hogy a kollégáid a tokádat, vagy épp az orrlyukaidat nézzék. Figyelj arra, hogy online meeting közben “ne mássz el”, hanem maradj a kiinduló helyzetben.

Figyelj a külsődre

Nehéznek tűnik, de próbáld megtalálni az arany középutat. Persze nincs szükség komoly office-lookra otthon, de azért a hanyag pizsi-look sem menő az online céges meetingen. Gyors bőrtisztítás a szupertiszta alapokért, ötperces natúr smink, kiemelve a szemöldököt, ajkakat és orcákat, hajfésülés és könnyed copf. Ennyi elég is. Kamera-ellenőrzés után indulhat a kapcsolódás.

Nézz mélyen a szemembe

Amikor elindul a meeting, ne feledd, hogy mindenki mindent lát. Viselkedj is ennek tudatában. Tartsd a szemkontaktust és végig fókuszálj a képernyőre, ezzel is jelezve, hogy figyelsz rájuk. Amikor pedig te jössz, a képernyő helyett a laptopod kamerájába nézz, így keltheted azt a hatást, hogy valóban nekik beszélsz. És természetesen ülj végig a helyeden, a ropogtatnivaló megvár a konyhában, hiszen egy real-life meeting közepén sem sétálsz el.

Ha ezekre figyelsz, akkor az otthonod kényelméből is te leszel a legprofibb munkatárs!