×

Belül tágasabb – Minden, amit tudni akartál a jógáról I. rész

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 10. 30.

Régóta töröd a fejed, hogy melyik sport lenne neked a legideálisabb? Szemezgetsz a gombamód szaporodó jógastudiókkal? Nekivágnál, de nem tudod még, mire vállalkozol? Cikksorozatunkból most mindent megtudhatsz a jógáról és annak különböző irányzatairól!

A jóga jelentése igába hajt, összefonódik, nem véletlenül: nincs még egy olyan sport, amely ekkora hangsúlyt fektetne a mentális fejlődésre a fizikai terhelés mellett. A több ezer éves történelemre visszatekintő sportnak ma nagyobb az aktualitása, mint valaha, hiszen  a 21. századi mindennapi élet mellékhatásaiból nyeri létjogosultságát, mint a közöny, a kiégés, a munkahelyi stressz, az állandó rohanás vagy a befogadhatatlannak tűnő információáradat, mellyel nap, mint nap szembesülünk.

Természetesen az a rohamos fejlődés, amit az utóbbi pár évtizedben a jóga népszerűsége produkál, szoros összhangban áll mindazzal a fent felsorolt negatív összetevővel, amellyel kénytelenek vagyunk együtt élni, s melyek miatt az emberek egyre fogékonyabbak India évszázadokon átívelő bölcsességére, mely mára az egész világot gazdagítja.

Eredete, múltja, fejlődése és gyakorlóinak hite azt bizonyítja, aki elhatározásra jutott, s valamilyen változást szeretne beállítani életmódjában, érdemes kipróbálnia magát ebben a műfajban. Sokszor az elhatározásig vezető út jóval hosszabb, mint a kezdéstől számított első sikerélmény, hiszen hajlamosak vagyunk sztereotípiákat gyártani a jógát illetően.

A jógik nem győzik hangsúlyozni, hogy felejtsük el a rossz beidegződéseket, melyek szerint nem vagyunk elég hajlékonyak, erősek, vagy nyugodtak, mert a jóga nem erről szól. Elsősorban nem az izmokat vagy a hajlékonyságot, hanem a lelki békét szolgálja.

A gyakorlatok nehézsége nem feltétlenül az idő előrehaladtával növekszik, sokaknak a legnagyobb gondot az egyensúly megtalálása jelenti, ami viszont csakis a koncentráción múlik. Abban a pillanatban pedig, amikor valamire nagyon koncentrálunk, kizárjuk a külvilágot és csak az adott dologgal foglalkozunk.

A folytonosság és a kitartás persze itt is elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban komoly eredményeket érjünk el: a cél nem az, hogy abban a jó esetben másfél órában, amit a jógaszőnyegen töltünk, a maximumot hozzuk ki magunkból, hanem hogy mindezeket a pozitív dolgokat képesek legyünk beépíteni az életünkbe. A jóga akkor érte el célját, amikor a tanultakat érvényesíteni tudjuk a mindennapi életünkben is, helytől és szituációtól függetlenül.

Jól ismert érzés, amikor a nyaralásról hazatérünk, s mindaz a szabadság, amit ott éreztünk, itthon az első fél órában szertefoszlik. Annak érdekében, hogy állandóan fenntartsuk az ideális, vagy az ideálishoz közeli állapotot, valóban értenünk kell azt, hogy mit miért csinálunk, ez vagy az miért jó nekünk. Talán ezért bírnak egyre nagyobb sikerrel a már itthon is számos stúdió által szervezett csoportos elvonulások, jógatáborok, amikor a kivett szabadság semmi másról nem szól, csak a csendről és a meditációról.

Cikksorozatunk következő részéből megismerhetitek a jóga irányzatait, és hamarosan ellátogatunk egy jógastudióba is, életünk első jógaórájára!

(A cikkhez felhasznált képeken látható jógaszettek minden darabja megvásárolható a Fashion Street-i Oysho üzletben!)