×

Hurrá Black Friday! De várjunk csak…mi is az a Black Friday?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 27.

Lassan már minden péntek black friday – újabban pedig egy egész hétig tart –, ha épp nincs jobb aktualitás, amire az üzletek ráfűzhetik a leértékeléseket. Ami persze nem baj, sőt! Azért azonban mégiscsak volt egy eredeti fekete péntek, amiről ez az egész a nevét kapta. 

A fekete péntek – mint ahogyan azt sejteni lehetett –  amerikai találmány. A halloweennel ellentétben azonban valóban amerikai eredetű, a black friday a hálaadást követő péntek elnevezése, puszta létezésének oka pedig egészen prózai: mivel hálaadáskor  az ország különböző pontjain élő rokonok, barátok összegyűlnek, és ebben kicsit megfáradnak, az utána következő péntekre egyre többen kérnek maguknak szabadságot. Persze ebben azért az is közrejátszik, hogy a karácsony előtti szabadság mi másra lenne jó, mint az ajándékok megvásárlásának kezdetére. Amit ugye nem lehet elég korán elkezdeni.

A kifejezést egyébként 1966 óta használják és Philadelphiából ered, ugyanis az 1965-ös hálaadást követő pénteken meginduló karácsonyi bevásárlószezon akkora dugókkal és tömegnyomorral járt, hogy a rendőrség elnevezte fekete pénteknek. A legtöbbször elhangzott másik történet a black friday kialakulása kapcsán ugyancsak a kereskedelemhez köthető. A legenda úgy szól, hogy kereskedők a leárazások hatására ekkor kezdenek a pirosból – ami a veszteség színe a könyvelésben – átmenni feketébe, vagyis nyereséget termelni. Azonban ezt az eredettörténetet nemrég hivatalosan is elutasították.

Ha a black friday valódi eredetét szeretnénk megismerni, eggyel visszább kell lapoznunk  a történelem könyvekben. Egészen pontosan 1869. szeptember 24. péntekéig, az amerikai aranypiac összeomlásáig.

Történt ugyanis, hogy két hírhedten könyörtelen Wall Street-i ügynök, Jay Gould és Jim Fisk közösen felvásároltak annyit a nemzeti aranykészletből, amennyit csak tudtak, annak reményében, hogy ezzel felverik az árat, és ezzel hihetetlen profithoz jutnak. Azon a bizonyos szeptemberi pénteken az összeesküvésről végül lehullott a lepel, magával rántva a tőzsdét és csődbe taszítva a egész Amerikát.

Itt azonban meg kell említenünk egy másik, ugyancsak nem hivatalos eredettörténetet is, ugyanis egyre több helyen lehet olvasni, hogy a 19. század első felében a hálaadást követő pénteken az USA déli államainak rabszolgapiacain lehetett ilyenkor kedvezményes áron munkaerőhöz jutni. Vagyis fekete rabszolgákhoz. Ami magyarázná a feketét és a pénteket is. De vannak olyan történetek, amelyek sohasem lesznek hivatalosak, ez is egy közülük.

Magyarországon első alkalommal 2014. november 28-án tartottak black friday nevű akciót a kiskereskedelemben, amikoris átlagon felüli árkedvezményeket kínáltak a vásárlóknak. Ez annyira jól sikerült, hogy 2017-ben a Black Friday volt a legfelkapottabb Google-keresés, és hellyel-közzel azóta is a top 5-ben szerepel.

Ha ti se szeretnétek kimaradni az idei buliból, látogassatok el a Fashion Streetre! Persze maszkban és a kellő távolságtartással!

Ha még több tényfeltáró tudományos-fantasztikus cikkre vágysz, erre tessék:

Tévhit, babona, paranoia – 13 dolog, amit nem tudtál a 13-as számról – FashionStreetOnline.hu

Legtöbbünk már a felkelés pillanatában katasztrófának könyvelte el a mai napot, de legkésőbb akkor, amikor a naptárra nézve tudatosult, péntek 13-a van. De miért is? A tizenhármas szám körüli misztikumok a tizenkettes szám jelentőségére épülnek, minthogy ez utóbbi a teremtett világ teljességét, illetve annak rendjét fejezi ki.

(Fotók: NBC, Corbis, FS)