×

Jótékony hidratálás egyenesen a szavannákról – nem csak a bőrödnek

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 01. 5.

A LUSH legújabb Charity Pot hidratálójához használt aloe vera levelek egyenesen Kenyából származnak, a helyi maszáj nők jóvoltából. A krém megvásárlásával rajtuk kívül még három hazai civil szervezetet is támogathattok, arról nem is beszélve, hogy a bőröddel is csodákat tesz.

A kenyai asszonyok élete több, mint küzdelmes, hiszen az alapvetően állattenyésztéssel foglalkozó népcsoport fő bevételi forrásának számító legeltetést a férfiak végzik, míg a nők otthon maradnak a gyerekekkel, emellett gyöngysorokat készítenek, illetve fát égetnek, hogy az így keletkező faszenet ételre cserélhessék. Az amúgy is száraz éghajlatú Laikipia megyében a termőföld eróziójának és az állandó erdőirtásnak köszönhetően a föld minősége folyamatosan romlik, ami a termés csökkenésével jár. Extrém aszály esetén, amikor nem terem zöldség sem, étrendjük csupán aludttejből és marhavérből áll, így az éhínség is gyakori veszélyforrás.

A SLush-alap által támogatott Nabulu Női Aloe Csoportot húsz maszáj nő alapította annak érdekében, hogy alternatív jövedelemforrást és élelmiszer-biztonságot teremtsenek maguknak. A Nabulu növekedést jelent, ami az ottani nők nevetségesen alacsony várható élettartamára utal, ami nem több 45 évnél. A csoport tagjai hetente kétszer találkoznak, írni és olvasni tanulnak, illetve szuahéli nyelvleckéket vesznek, ami Kenya hivatalos nyelve. Ez lehetőséget ad nekik, hogy csoportként és egyénként is fejlődjenek, erőt és bátorságot gyűjtsenek a fenntartható, közös megélhetés megteremtéséhez. Aloealapú kozmetikumok készítésével is kísérleteznek, melyeket a helyi piacon adnak el.

A Lush az új recept alapján készülő Charity Pot készítéséhez szükséges aloeleveleket is tőlük vásárolja. A friss levelekből a gyárban vonják ki az aloegélt, a SLush-alap támogatásával pedig kerítést építettek, hogy megvédjék a növényeket a vadon élő elefántoktól és tevéktől, emellett elkészült egy üvegház és egy öntözőberendezés is. A partnerségnek hála sikerül tápanyagokban gazdag növényeket honosítaniuk a sivár talajon, mind a föld fenntarthatósága, mind a táplálék biztosítása érdekében.

A szilárd, vegán kéz- és testápoló a bőrnyugtató aloe vera mellett tele van bőrpuhító kakaó- és sheavajjal, a tégelyes és szilárd Charity Potok eladásából származó bevételnek pedig 100%-át (az adók levonása után) kis szervezetekhez, kampányokhoz és jó ügyekért dolgozó csoportokhoz juttatják.

Az Utcáról Lakásba! egyesület azért küzd, hogy mindenkinek legyen hová hazamennie, a Győri Puha Praclik Egyesület elsősorban cicamentéssel foglalkozik, míg a Zöldövezet Társulás a zero waste elvét tartja a legfontosabb huszonegyedik századi célkitűzésnek. Döntsd el, te melyik mozgalomhoz csatlakoznál, majd válaszd ki a megfelelő emblémával ellátott csodakorongot.

Használat előtt már csak fel kell melegítened az érmét a tenyeredben, majd a bőrödbe masszírozni a tápláló vajakat. Bátran hidratáld vele az egész tested, és mivel nem folyik és praktikus méretű, utazáshoz is kiváló társ. Reméljük, hamarosan így is kipróbálhatjuk!