×

Sorozatmaraton: rendhagyó szerelmi történetek egy fagyos, bekuckózós, unatkozós hétvégére

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 02. 11.

Ha semmi kedved kimozdulni a hétvégén, és/vagy éppen megint eluralkodott rajtad a karanténdepi, netán szerelmi bánatod van, de akkor is, ha nincs, ezekkel a sorozatokkal simán eltöltheted az időt a kedvesed, a tesód, a macskád, egy tál popcorn vagy egy nutellás pizza társaságában.

A karanténkínban az ember minden szalmaszálba belekapaszkodik, amivel egy kicsit is kiszakíthatja magát az egyformának tűnő napokból. Ilyen például a Valentin-nap is, ami, valljuk be, nem is igazi ünnep. Oké, a lelkes szerelmesek adjanak bele apait-anyait, de azok, akik nem tudnak és nem is akarnak parancsszóra és kötelezően ünnepelni, nyugodtan húzzák be a féket és egyszerűen csinálják azt, ami jól esik. Párban, vagy egyedül.

View this post on Instagram

A post shared by PIZZA ME ❣️ (@pizzamehu)

Úgyhogy ha valakit az tesz boldoggá, hogy egész nap Berry White-ot hallgatva táncol a párjával a nappaliban vörösbort iszogatva, tök jó, ha valaki egyedül szeretne sétálgatni a Margitszigeten, az is oké, és azok se szégyelljék magukat, akiknek eszük ágában sincs még csak az orrukat sem kidugni a lakásból! Mi most elsősorban az utóbbiak táborát erősítőknek gyűjtöttünk sorozatokat, amelyek cukormázas hepiendet nem feltétlen, de nyomokban szerelmet tartalmaznak.

Nullák és ikszek

Noughts + Crosses, 2020

HBO GO

Egy megforgatott rasszista világban játszódik az újragondolt Rómeó és Júlia történet, amelyben a lány a fekete uralkodó osztály előkelő tagja, a fiú pedig az alárendelt fehérek közül való. Amikor a gyerekkorukban elválasztott fiatalok egy véletlen során újra találkoznak, kamaszként már nem tudnak parancsolni az ösztöneiknek csak azért, mert a társadalom azt várja el tőlük. Lázadás, kavarás, politikai visszaélés és sok-sok hazugság után persze jön a katarzis, de no spoiler. Nekem tetszett a történet, akárcsak a színészi játék. Szeretem Jack Rowant.

Normális emberek

Normal People, 2020

HBO GO

A Sally Rooney regénye alapján készült sorozatban egy olyan szerelmet kísérünk végig, amely annak mindent elsöprő mivolta ellenére állandó elfojtásra kerül. A tiszta kommunikációra képtelen fiatalok őrlődését a színészek – de főleg a fiút alakító Paul Mescal – olyan hitelesen adják elő, hogy a bőrünk alatt érezzük kétségeiket, örömüket, fájdalmukat. És annak ellenére, hogy értjük is őket, legszívesebben mégis belemásznánk a történetbe és az arcukba ordítanánk, hogy szedjék már össze magukat! Az első szerelem bűvköréről kilépni képtelen fiatalok története gyönyörű zenével, jó színészekkel és egy nagy adag valósággal megalkotva sokáig nyomot hagy az emberben.

Mi lenne/ha

What/If, 2019

Netflix

A sztori egyértelműen a Tisztességtelen ajánlat (1993) feldolgozása amolyan 21. századi feminista módra, ahol egy középkorú, gazdag nőnek van kétes eredetű hatalma a kisemberek felett. A naív szerelmespár annak érdekében, hogy a lány befektetőt szerezzen orvosi startupjához, beáldozza a férjet egy éjszakára, ami után dominószerűen esnek ki a csontvázak idealizált életük szekrényéből. Persze a szerződés aláírása után (bocs a spoilerért, de enélkül nyilván nem lenne sorozat) mindenki a maga értékrendje szerint folytatja a történetet, ami, az igazat megvallva, bőven hagy nyitva kérdéseket és hanyagul elvarratlan szálakat, de egynek egyébként nem rossz. Ha másért nem, Renée Zellweger miatt.

Love Life

2020

HBO GO

Egy átlagos lány átlagos életének bemutatása az első komoly kapcsolattól kezdve a – feltehetőleg – végső megállapodás pillanatáig, amely a love storyk mellett csakúgy, mint a valóságban, tele van rossz döntésekkel, kínos szituációkkal és elcseszett kapcsolatok tömkelegével. Semmi extra izgalom, semmi vér, semmi megdöbbentő fordulat, de egy nagyon meghatározó életszakasz valóságos bemutatása azzal a fanyar humorral, amely nélkül aligha lehetne elviselni az élet árnyoldalait.

Emily Párizsban

Emily in Paris, 2020

Netflix

És végül, de nem utolsósorban a divatrajongók kötelező sorozata – ha netalán valaki még nem látta volna, sürgősen pótolni! – a Sex and the City után. Az amerikai lány nulla nyelvtudással Párizsba megy dolgozni, és egy divatügynökségnél élvezheti a világhírű francia vendégszeretetet. Egy elviselhetetlen főnök, két totál zakkant munkatárs, egy szexi szomszéd és egy bukott bébiszitter dobják fel az amúgy is pörgős mindennapokat. És ha egy amerikai – vagy bárki – Párizsba érkezik, onnan nem hiányozhat a szerelmi szál sem, ugyebár. Egy cuki, vicces, színes sorozat a tökéletes agykikapcsolásra, amely során az egyik legnagyobb kérdés az, mégis hány bőröndbe férne bele ennyi stílusos outfit?