×

A jógaoktató 5 tippje derékfájás ellen, gyakori ülőmunkához

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 03. 19.

Home office vagy irodai bejárós, a túl sok ülőmunka nem kedvez sem a fizikai, sem a mentális egészségnek. Úgyhogy megkérdeztünk egy profit, milyen gyors és egyszerű gyakorlatokkal segíthetünk magunkon.

Bár az emberi test nem arra lett kitalálva, hogy naphosszat üljön egy helyben, a modernkori munkavégzés mégis ebbe a pozícióba kényszerít minket, ami hosszú távon semmivel sem jobb az állandó és megerőltető fizikai munkánál. Ezen ráadásul a home office sem segít.

Hiába szakítom meg a munkaidőt egy-egy ötperces teregetéssel vagy kajakészítéssel, azt vettem észre, hogy sokkal több munkaórában görnyedek a laptopom fölé, mert azokat a hosszú perceket is így töltöm, amit egyébként készülődéssel vagy utazással töltenék.

via GIPHY

És hiába tudjuk elméletben a helyes testtartást, hogy egyenes háttal kellene ülni, vagy hogy nem jó egész nap az asztalra görnyedni, a munka hevében nehéz erre figyelni. Úgyhogy közelítsük meg a dolgot másként! Inkább arra figyeljünk, mit jelez a testünk – mert amikor a gyomrunk korog, arra bezzeg egyből reagálunk ugyebár –, így amikor azt érezzük, már nagyon elgémberedtünk, és nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is ülni, mozgassuk át magunkat! Nemcsak a testünknek lesz üdítő a mozgás, de az elménk is felfrissül tőle.

Bár azt gondolnánk, ha a hátunk gyenge, vagy a fájdalmat általában gerinctájékon érezzük, akkor arra kizárólag a hátizom erősítése a megoldás, pedig nem. Ugyanolyan fontos erősíteni a has, a csípő és a medence izmait is, hiszen ezek szintén hozzájárulnak a gerinc stabilizálásához

– mondta el Varga Renáta jógaoktató, aki most öt olyan ászanát javasol nektek, ami kimondottan ezekre az igénybe vett területekre hat.

GERINCCSAVARÁS

A feladat masszírozza a hát izmait, oldja a feszültséget a gerinc menti izmokból, felfrissíti a körötte lévő idegeket és rugalmassá teszi a gerincet. Arra figyelj, hogy a vállak maradjanak a földön, és csak utána törekedj a térdeddel a talaj felé.

JÓGAHÍD

A hasi és ágyéki izmok erősödnek, a felhalmozódott feszültség pedig távozik a vállakból. Emellett erősíti a hát, a far- és combizmokat.

KOBRAÁLLÁS

A gerinc felső szakaszát hátrafelé hajlítja, ezzel növeli rugalmasságát, fiatalítja és gazdag vérellatásban részesíti a gerinidegeket. A hátizmokat masszázsban részesíti az ágyéki szakaszon, megnyújtja a gerincet a mellkasi területen, kitágítja a rekeszizmokat és növeli a tüdő kapacitását.

HÁROMSZÖGÁLLÁS

A feladat során a gerinc kétoldali nyújtásban részesül, miközben a gerinc menti idegek és a hasi szervek felfrissülnek. Javítja a csípő és a láb rugalmasságát, erősíti a keringési rendszert.

FÉLHOLDÁLLÁS

A gerincet annak oldalra hajlításával nyújtja, elűzve a lustaságot. Miközben pedig a mellkast nyitjuk, úgy érezzük, a szívünk is kitárul.

Ezeket a pózokat az asztal mellett is simán elvégezhetitek 1-2 perces kitartásokkal! A feladatsor naponta többször is megismételhető, de minimum egyszer azért szakítsátok meg a nonstop laptopra görnyedést. Az ászanákat egyébként érdemes hosszabb ideig, 3-5-7 percig is kitartani, hogy valóban kifejthessék jótékony hatásukat mind fizikális, mind mentális síkon, de erről majd egy következő alkalommal írunk.