Ha jól alakulnak az oltási számok, akár a jövő hét végén megnyithatnak az éttermek és bárok teraszai. Centivágáshoz és hétvégi délutánokra klasszikus koktélok és divatos snackek következnek, avagy így igyunk előre a medve bőrére!
Bár még mindig a saját teraszunkat kell kimaxolni, de már tényleg közeledni látszik az idő, amikor újra a nyüzsgő belvárosban iszogathatunk a barátainkkal. Ráadásul itt a várva várt hétvége, amikor rá is készülhetünk testben és lélekben, úgyhogy íme három klasszikus koktél és a hozzájuk passzoló kísérők.
Harsány narancs, kesernyésen édes, frissítő és mégis ütős – mi az? Aperol Sritz, nyilván. Mit készítsünk hozzá? Cichettit! Hogy mit? Nos, az olaszok tapasát, avagy apró falatkákat egy tányéron. Velencében legalábbis így szokás. De mi kerüljön rá? Crostini, polpette, arancini vagy tramezzini.
Az italhoz:
90 ml Prosecco, 60 ml Aperol, 30 ml szódavíz, narancs
A pohárba tegyünk jeget, majd öntsünk bele minden összetevőt és finoman keverjük meg. Szervírozáshoz használjunk egy nagy vörösboros poharat, a díszítéshez pedig egy szelet narancskarikát. Ha pedig tényleg egy igazi olasz Aperol Spritz elkészítése a cél, akkor dörzsöljük be a pohár száját egy kis narancshéjjal.
130 g cseresznye- vagy szilvaparadicsom, 1 ek olívaolaj, 2 ek balzsamecet, 1 ek aprított bazsalikom, 1 kk aprított fokhagyma, só
Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd sózzuk meg. Hagyjuk, hogy minél több levet engedjen, majd öntsük le a felesleget. Keverjük hozzá a többi összetevőt is. Pihentessük minimum 5 percet, de akár egy órát is. Tálaljuk crostinin – vagyis mini piritósokon, amihez alapanyagul hosszú, vékony kenyeret használhatunk, mint a ciabatta, vagy a baguette. Szeleteljük a kenyeret vékony szeletekre, majd mindkét oldalát grillezzük meg. Ha frissen szeretnénk használni, pirítás előtt kenjük meg egy picit olívaolajjal, így nem lesz száraz.
A felfrissítő, felpezsdítő örök kedvenc. Mi csúszna mellé legjobban? Uborka? Az ám – de rántva!
Az italhoz:
40 ml fehér rum, 40 ml cukorszirup, 2 db lime, 6 db mentalevél, szénsavas ásványvíz, zúzott jég
Egy lime-ot 4 gerezdre vágunk és a pohárba tesszük őket. Rátesszük a mentaleveleket is. A pohárba töltjük a cukorszirupot, és a rumot. Törőfával óvatosan összetörjük a rostokat, hogy felszabaduljanak az aromaanyagok. Ezután zúzott jéggel töltjük meg a poharat, végül szénsavas ásványvízzel feltöltjük az italt és alaposan átkeverjük.
Meredeken hangzik? Pedig nem az, sőt! Nagyon menő és gyorsan elkészíhető snack a hangsúlyos, de letisztult ízek kedvelőinek.
60 g liszt, olaj a sütéshez, 60g majonéz, 5 db nagy csemegeuborka negyedelve, zsemlemorzsa vagy panko morzsa, ¼ kk cayenne bors 2 nagy tojás, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, só, bors
Keverjük össze egy kis tálkában a majonézt, a fokhagymát és a fűszereket. Forgassuk az uborkákat a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a morzsába. Hevítsük fel az olajat, majd süssük aranybarnára az uborkákat. Itassuk le a felesleges olajat egy papírtörtőn, majd tálaljuk a majonézzel.
Rázva? Keverve? Mindegy! Fogyasztva a legjobb!
Az italhoz:
6 cl Vodka
1 cl Édes Vermut
A hozzávalókat tegyük keverőpohárba, óvatosan keverjük meg, majd szűrjük koktélos pohárba. Nyársra szúrt olívabogyóval kínáljuk, vagy szimplán csipegessünk mellé marinált olajbogyót! Hogy mit? Ezt:
1 kk édeskömyény mag, 330 g zöld és fekete magos olajbogyó vegyesen, 5 nagy gerezd fokhagyma összetörve, 1 ek zúzott pirospaprika, 1 kezeletlen narancs héja julienne-re csíkozva, 1 dl extra szűz olivaolaj
A hozzávalókat keverjük össze, majd hagyjuk állni pár órát a hűtőben. Hidegen szervírozzuk.
Ha nagyon türelmetlenek lennétek, csináljátok meg mindet! Garantáltan elröppen a hétvége főzéssel, koktélkeveréssel, meg persze a másnapossággal!