×

Amiből sosem elég: 3 tipp, amivel fokozhatod a hialuronsav-termelést

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 06. 8.

Hidratáló képessége miatt felbecsülhetetlen szövetségesünk, hiszen biztosítja bőrünk telt megjelenését és segít az öregedés jeleinek leküzdésében. A hialuronsav az egész testünkben megtalálható, az életkor előrehaladtával viszont csökken a mennyisége – egy kis odafigyeléssel (és evéssel) viszont könnyedén pótolhatjuk.

Mire van szüksége a bőrödnek 20, 30, 40 évesen, netán ötven felett? Nyilván nem ugyanarra. Mert a szépségápolási rituálé kötelező elemei és összetevői ugyanúgy változnak az évek során, ahogy a bőr igényei. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, generációk szerint.

A hialuronsav az egyik leggyakrabban használt összetevője a szépségápolási termékeknek és az esztétikai gyógykezeléseknek is, főként azoknak, amelyek célja a ránctalanítás, illetve az arc teltebbé varázslása. Nem véletlenül, hiszen ez nem csak egy újkeletű hóbort, amit a hiúság vásárán kínálnak: a hialuronsav párnázó és kenőanyagként is működik, növelve ízületeink, idegeink, hajunk, bőrünk és még szemeink nyomással szembeni ellenálló képességét is. Testünk bizonyos területein magasabb koncentrációban van jelen: a csontokban, a porcokban, az ízületi folyadékban, a kötőszövetben, az ajkakban, a szemekben, az ínyszövetben és a bőrünkben. Kivételes antioxidáns hatása van, és részt vesz a kollagén termelésében, amely elengedhetetlen nemcsak a bőr, de a csontok egészségének megőrzésében is. Tehát nem csak a szépség miatt fontos, hogy természetes úton is megpróbáljuk pótolni mennyiségét, amelyből szervezetünk az évek során egyre kevesebbet képes termelni. Ráadásul ez nem is túl bonyolult feladat, hiszen bizonyos ételek fogyasztásával is sokat tehetünk, köszönhetően a bennük található tápanyagoknak. 

A szója

Egy ideig sok mindent ezzel pótoltak azok, akik az egészséges életmódot választották a táplálkozásban is, az utóbbi időben azonban sok negatív propaganda érte a szóját. Nyilván – mint szinte minden ételnek – ennek is van pro és kontra listája (gyerekeknek például egyáltalán nem javasolt a fogyasztása), de az tény, hogy a hüvelyes szójababnak alapvetően nagyon magas a B-vitamin tartalma, de gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló folsavban és szelénben is. Emellett a szójatartalmú ételek, mint például a tofu, a tempeh vagy az edamame bab egytől egyig támogatják a szervezet hialuronsav termelését, úgyhogy érdemes beépíteni a mindennapjainkba. Ha viszont nem szeretjük, akkor próbáljuk ki a szójaolajat saláták ízesítésére olívaolaj vagy balzsamecet helyett, hiszen a vitamonik mellett különösen gazdag az egészségünk számára fontos telítetlen zsírsavakban is. A leveles zöldségek, különösen a nyersek, mint a saláta vagy a rukkola, pedig nagy mennyiségű C-vitamint biztosítanak, ami antioxidáns hatásának köszönhetően segíti elő a hialuronsav-termelést. 

A hal

A Japán nők bőrének szépéségét nem nagyon kell bizonygatni, amihez sokat hozzátesz a táplálkozásuk egyik bázisa is: a gyakori halfogyasztás. Manapság a halpiac mellett minden valamirevaló szupermarketben hozzá lehet jutni minőségi halakhoz, így könnyedén beépíthető a heti menübe két-három alkalommal. Különösen a lazac, a szardella, a szardínia és a makréla híres jótékony hatásairól, sok ásványi anyagot, például cinket és esszenciális zsírsavakat biztosítanak, ezek pedig nélkülözhetetlenek a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez. Ízesítsük olívaolajjal, ami gazdag E-vitaminban, ami egy újabb pluszpont a szépségnek. 

Amit ne!

Cukor – nem, nem azért, mert hízlal és egyébként sincs semmi értelme, hanem azért, mert a bőrnek sem tesz jót. Amikor cukrot eszel, a szervezetedben beindul az úgynevezett glikáció: amikor a véráramban lévő cukor a fehérjéhez kötődik és káros molekulák képződnek, amelyeket AGE-nek (advanced glycation endproducts) neveznek. Minél több AGE halmozódik fel, annál jobban károsodnak a fehérjék a testedben. A lényeg? A bőrben lévő kollagén és az elasztin is fehérje. Vagyis ilyenkor a kollagénrostok megmerevednek, a bőr kiszárad és törékennyé, élettelenné válik. Azt pedig senki sem szeretné, ugye? Sajnos ebbe beletartoznak a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek is, mint a tészta, kenyér, pizza, édesség, keksz és egyéb pékáruk – nem véletlen, hogy ezek fogyasztását is érdemes kerülni. Egyébként ugyanez elmondható a rántott vagy az olajban sült ételekről is, ami a magyar konyha alapja. Felejtsd el, vagy legalábbis drasztikusan csökkentsd ezeket. 

A megfelelő táplálkozás mellett pedig elengedhetetlen a megfelelő termékek használata, de erről majd egy soron következő cikkben írunk. 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás