Van! A fokhagymát meg majd tessék kenni, ott van a dunsztos üvegben! Ismerős, ugye? És akkor azt is kitaláltátok, mi következik: egy fincsi lángosrecept, ha már kellőképpen összefutott a nyál a szátokban!
Kinek ne lenne ismerős a fentihez hasonló párbeszéd a Balaton partján, miközben azon bosszankodunk, hogy a papucsot a törölköző mellett hagytuk, a beton cserébe rongyosra égeti a talpunkat, ezért egy egyszemélyes kapuvári verbunk előadás főszereplői leszünk, ahogy egyik lábunkról a másikra lépünk a zsírtól csöpögő, sörtől és jégkásától ragadó pult előtt. Naugye! A fokhagyma meg valóban ott van, az üvegben, igazán retro helyeken még tollból készült ecset is ázik benne (úgy 1970 óta).
De minek is köszönhető, hogy ez a hungarikum mindenhol és minden évben töretlen sikert arat a strandolók körében? Nemes egyszerűséggel az, hogy a mindent IS kirántunk nemzet országában valami, ami bő olajban sül, csak népszerű lehet. Másrészt pedig, ha ezt még némi állati zsiradékkal megkenjük, garantált a siker.
Hasonszőrű nyomorultaknak (mint szerkesztőségünk fele) természetesen gluténmentes és laktózmentes verzióban is elkészíthető! De lássuk akkor, hogy hogyan:
Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt bl80
1 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál porcukor
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
20 dkg sajt
2 l napraforgó olaj
Felmelegítjük a tejet ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, majd felfuttatjuk. Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy lágy, de nem folyós tésztát kapjunk. Duplájára kelesztjük kb. egy óra alatt, de előfordul, hogy ezalatt akár a háromszorosára is megnő (nem kell megidejni!) Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. A masszából vegyünk le 5-6 centis darabokat, olajos kézzel húzgáljuk jól szét, és süssük ki a forró olajban kb. 3-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből 8 lángossal számolhatunk.
View this post on Instagram
És mi kerül rá? Bármi! Ez a szép benne. Mi azért a sajtos-tejfölös- fokhagymás verziót szavaztuk meg. Egy jó korsó csapolt sörrel, vagy sörkoktéllal!
(Borítókép: Fortepan)