×

Borospohár-etikett nem csak sommelier-knek

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 09. 22.

Nemrég cikkeztünk a szőlő és borfajtákról, most pedig eláruljuk nektek, hogy melyik bort miben illik vagy javasolt szervírozni.

Mindannyian ki vagyunk éhezve a társaságra, a napsütésre és egy jó italra, így ha tehetjük, üljünk csak be enni, inni, szórakozni, és értékeljük is, hogy kiszolgálnak minket, kedvesek velünk és mosolyognak ránk. Ha így történt, koronázzuk meg egy kis borravalóval is, hiszen többnyire ezzel jelezzük, hogy mennyire voltunk elégedettek. Meséljük, hogyan!

Nem kell sommelier-nek lennünk ahhoz, hogy a bor iránti tiszteletünket jeles alkalmakkor (is) kifejezzük, és megtanuljuk, hogy melyik borhoz milyen pohár passzol. Ennek ugyanis nem csupán esztétikai okai vannak, hanem azért is fontos, mert bizonyos szőlőfajták csak öblösebb, vagy éppen keskenyebb pohárban tudják kifejteni zamatosságukat. Szóval lehet öblös, hosszúkás, keskeny, kehely alakú, kecses, flőte vagy oversized – de az első és legfontosabb, hogy minden esetben tiszta és tökéletesen átlátszó, valamint csepp-, mosogatószer- és szagmentes legyen.

Nem a méret a lényeg (ja, de)!

A pohár méretének fontos szerepe van a bor szervírozási hőmérsékletének szempontjából. Alap, hogy a vörösboros pohár mindig szélesebb, mint egy fehérboros kehely, de ezen belül is sok típusa van. Míg egy merlot-hoz vagy syrah-hoz univerzális borospoharat használunk, addig egy közepesen testes pinot noir-hoz vagy kadarkához a burgundi pohár dukál. A cabernet sauvignon, cabernet franc, vagy egy erőteljesebb merlot koncentráltsága és testessége miatt megkívánja az ún. bordói pohár méretét, ami már az oversized kategóriába tartozik.  

A fehérboros poharak szájában – kialakításuknak köszönhetően – ”felemelkednek” a nedű illataromái, és ott megtartják a gyümölcsös ízeket, ezért a fehér és fiatal érlelésű rosékat keskenyebb, magasabb poharakban szervírozzuk. Az érettebb fehérborral viszont már visszatérhetünk az öblösebb, kerek kelyhekhez, például egy jó chardonnay kedvéért. Fontos, hogy a prosecco és a habzó borok esetében is fehérboros pohár kell, nem pedig a karcsú pezsgőspohár!

A desszertborok magas cukortartalmuk és túlérett ízük miatt sokkal erősebb intenzitásúak, ezért kisebb, kecsesebb de mégis öblös, likőröspohárhoz hasonlító talpaspoharakban érdemes kínálni, úgy az elegáns.

Dőlésszög

Ha mi vagyunk a vendéglátók, szintén érdemes néhány apróságra odafigyelnünk a palack kibontásánál, kezdve attól, hogy megmutatjuk a címkét, majd a vendégünk előtt bontjuk ki az italt. Mégpedig úgy, hogy a dugóhúzó orsó részét beletekerjük a dugóba, vigyázva, hogy ne fúrjuk át a dugót, nehogy a darabok a borba peregjenek. Először a kóstoló személynek töltünk egy nagyon keveset, majd, ha az illető elégedett az itallal, jobbra haladva öntünk mindenkinek, és csak legutoljára töltjük fel a kóstoló poharát. Fontos, hogy a kisebb poharakat egyharmadig, a nagyobbakat egynegyedig illik tölteni. Tehát sosem tele, ez maradjon a VBK-t ivó tinikorosztály kiváltsága. Minél nemesebb egy bor, annál mélyebbre dönthetjük a poharat, ezzel is jelezve a nedű különlegességét.

Bor iránti szenvedélyünket és odaadásunkat kifejezhetjük néhány szakkifejezéssel, vagy ha nem értünk hozzá igazán, akkor szimplán csak a poén kedvéért, mint például:

szép és egyenletes az oszlopcsarnoka, a barrique érlelés átható ereje ötvözve a dió-vörösáfonya és vanília aromákkal egyszerűen csodálatos. Illetve jó tudni, hogy a bor sosem finom, hanem “szimplán” jó.

Végezetül néhány szösszenet a koccintásról: a Shakespeare óta elterjedt kellemes szokás állítólag onnan ered, hogy száraz kenyérszeleteket tettek a borba, és ezt fűszerekkel, gyümölcsökkel fogyasztották. Innen jön a toast, azaz a köszöntőbeszéd kifejezés is: ilyenkor összecsapták a poharakat is és vidáman ünnepeltek. Mára ennek kifinomult formáját gyakoroljuk, a pohár száját illik épphogy összeérinteni, úgy, hogy közben a pohár szárát fogjuk. Ennek az is az oka, hogy a kezünkkel véletlenül sem melegítsük fel a bort, vagy éppen a pezsgőt. Kivételt képez a testesebb vörösbor vagy a konyak, ami szobahőmérsékleten is fogyasztható. Ezt viszont egy következő cikkben részletezzük.

(Képek: Unsplash, illusztráció: Wine Folly)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás