×

Szőlőszagú szeptember – itt az ideje felfedezni a hazai borvidékek kincseit (akár a kanapéról)

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 09. 13.

Erjedt szőlőlé fancy palackban, nabumm! No, erre még én is felszisszennék, hogy álljon meg a menet! A bor művészet, a bor játék, a bor élvezet, a bor élet.

Végre megjelent a piacokon a hazai eper! De mit is érdemes tudni a szerkesztőségben egyértelműen favoritnak megszavazott ízletes piros virágról? 

Bizony, lassan bontogatja szárnyait az ősz. A fények egyre sárgábbak, a nappalok egyre rövidebbek, a természet barnásvörösben pompázik. A szeptember pedig csodálatos időszaka ennek a változásnak. Még simogat a vénasszonyok nyara, de már vágyunk a ropogós avaron tett hosszú sétákra az erdőben, egy jó könyvre plédbe burkolózva és persze mi másra, mint a borra?

via GIPHY

Az ember már legalább 6000 éve fejleszti a borkészítés tudományát. A Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. Magyarország területén több mint ezer éve termesztenek bortermő szőlőt, a honfoglaló magyarok az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak, hiszen a szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg és tápanyagban gazdag a talaj.

Apropó szőlő: a szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek, ugyanis a vita, vagyis az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedően magas, ennek ellenére glikémiás indexe mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.

Magyarország őshonos borszőlőfajtái a Cserszegi fűszeres, a Furmint (Tokaj, Somló), a Hárslevelű, az Irsai Olivér, a Juhfark (Somló), a Kéknyelű és a Leányka, a Kékfrankos és a Kadarka, de ezek mellett a nem őshonos fajták is nagyon elterjedtek. Ez utóbbiak közé tartozik a Bianca, a Chardonnay, az Olaszrizling, a Sauvignon blanc,  a Szürkebarát (pinot gris, pinot grigio), a Tramini, a Cabernet franc, és a Merlot is. Aki viszont inkább a földrajzot szerette az iskolában, az most vegyen elő egy térképet, és nézegesse meg, hol találhatóak Magyarország borvidékei:

1 Sopron (Soproni borvidék)

2 Nagy-Somló (Nagy-Somlói borvidék)

3 Zala (Balatonmelléki borvidék)

4 Balaton-felvidék (Balaton-felvidéki borvidék)

5 Badacsony (Badacsonyi borvidék)

6 Balatonfüred-Csopak (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

7 Balatonboglár (Balatonboglári borvidék)

8 Pannonhalma (Pannonhalmai borvidék)

9 Mór (Móri borvidék)

10 Etyek-Buda (Etyek-Budai borvidék)

11 Ászár-Neszmély (Ászár-Neszmélyi borvidék)

12 Tolna (tolnai borvidék)

13 Szekszárd (Szekszárdi borvidék)

14 Pécs (Pécsi borvidék (Mecsek-alja))

15 Villány (Villányi borvidék)

16 Hajós-Baja (Hajós-Bajai borvidék)

17 Kunság (Kunsági borvidék)

18 Csongrád (Csongrádi borvidék)

19 Mátra (Mátrai borvidék)

20 Eger (Egri borvidék)

21 Bükk (Bükki borvidék)

22 Tokaj-Hegyalja (Tokaj-Hegyaljai borvidék)

Igen, ez bizony 22, de ha idén mindet nem is tudjuk személyesen felkeresni, pár jól megválasztott palackkal a kanapén ülve is elutazhatunk az egyes borvidékekre. Fontos, hogy a kalandozás akkor lesz az igazi, ha gondosan kiválasztott tétellel próbálkozunk, erre a legjobb, ha a bort szaküzletben, sommelier segítségével választjuk ki.

A boros gyorstalpaló természetesen ezzel nem ért még véget, folytatása következik…