×

Nem tök mindegy! Íme pár tény a kabakosokról, plusz egy fincsi recept

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 10. 2.

Végre itt a legnarancssárgább őszi vitaminbomba időszaka, hiszen azon túl, hogy a tök egy rendkívül dekoratív zöldség, számtalan jótékony hatása is van. Úgyhogy megosztunk veletek pár érdekességet, amit biztosan nem tudtatok (vagy igen, de attól még érdekes), és azt is eláruljuk, mi hogyan esszük a sütőtököt.

Tudtad például, hogy a lopótök kivételével minden tök Amerikából származik? Hogy a legkorábbi termesztett növények egyike? Hogy Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században? Érdekes, ugye? És még korántsincs vége, íme a nyolc (szerintünk) legizgibb dolog, amit jó tudni!

#1 Mivel a korábban említett lopótök Eurázsiában is őshonos, ezért nem olyan furcsa, hogy a magyar nyelvben a tök szó már a 12. században is előfordult, amikor a mai ehető tökfélék még ismeretlenek voltak Európában.

#2 A tök jót tesz a látásnak, hiszen húsz deka sült vagy főtt sütőtök tartalmazza a napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza, ami pedig elengedhetetlen a látás és a szemek egészségéhez. Jó fütyüléshez tehát együnk répát, jó nézéshez pedig tököt! Hmmm.

#3 A sütőtöknek igen magas a rosttartalma, így nagyon laktató étel, ellenben kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezáltal könnyen beilleszthető a diétába is! Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást, egyben az egészséges testsúly fenntartását is.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

#4 A tökmag nagyon gazdag fitoszterolokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben a koleszterin szintjét. A tökmagban emellett sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben, ami a hangulatunkért is felelős, így ősszel kifejezetten jó a borús idő miatti depi ellen.

#5 A sütőtök és a pirított sütőtökmag számtalan, a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele, és a terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhíti. Vastartalmánál fogva megelőzi a vérszegénységet, oxigént szállít a magzathoz és csökkenti a koraszülés kockázatát.

#6 Egy csésze főzött sütőtök, de akár egy sütőtökös smoothie is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolitegyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.

#7 A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet nőknél és férfiaknál egyaránt. Az omega-3 zsírsav serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat, és csökkenti a stresszt. Mi kell még?

#8 A Luffa, ami egy hidegérzékeny szivacstök – nem mellesleg egy igazi zero waste csoda –, a belőle készülő szivacs alkalmas zuhanyozáshoz, segít eltávolítani az elhalt bőrszövetet, aktivizálja a vérkeringést, de kitűnő eszköz a testmasszáshoz is. Emellett pedig használható mosogatáshoz és takarításhoz is.

Miután a fejedet megtöltöttük hasznos tudnivalókkal, jöhet a gyomrod – jöjjön a tökéletes sütőtök receptje!

A zöldségesnél jellemzően háromféle tökkel fogunk találkozni. A leggyakoribb – és az én személyes kedvencem – a hosszúkás sonkatök, a másik a klasszikus kerek sütőtök, a harmadik pedig a mostanában nálunk is egyre divatosabb kicsi, rücskös hokkaido.

A töksütésben az a csodálatos, hogy valójában nem kell hozzá atomfizikusnak, de még csak képzett szakácsnak sem lenni, mert a végeredmény csak nagyon kis részben múlik rajtunk. Ha a tök érett, és magas a cukortartalma, tökéletes, vajpuha, mézédes sült tököt kapunk. Ha nem, nos, akkor mindegy is. Ez utóbbi esetben inkább használjuk fel levesnek, ízesítsük kedvünkre, úgy kevésbé lesz feltűnő, hogy nem a legjobb példányt sikerült megvenni.

Na, de a lényeg! Adott egy tök, esetünkben legyen a sonkatök, melyet hosszában kettévágunk, magjait kikaparjuk (ha van kedvünk, ezeket megtisztítás után meg is piríthatjuk, majd meccsnézés közben köpködhetjük vele a másik csapatnak drukkoló párunkat). Aztán tetszőlegesen felkockázzuk – én az 5×5 centis verziót preferálom –, ezután pedig egy nagy tepsiben elrendezzük, 220 fokos sütőbe tesszük, majd addig sütjük, míg a tök cukortartalmától meg nem kezd barnulni, karamellizálódni a teteje.

A kristálycukrot  még csak meg se mutassuk neki! Nem igényli, nem szereti, nem kell neki! Aztán csak ki kell venni óvatosan, mert rohadt forró, majd azonos okból várni az evéssel, mert leégeti a nyelvünket. Jó étvágyat!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás