×

Budapest Central European Fashion Week – a második nap a Szépművészeti Múzeumban

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 8.

A Királyi Lovarda után egy még impozánsabb helyszínre, a Szépművészeti Múzeumba tette át székhelyét a budapesti divatélet, szombaton és vasárnap  ugyanis itt követhettük végig, hogyan képzelik a következő őszi-téli szezont kedvenc hazai tervezőink.

KATTI ZOÓB

Azért valljuk be, ritka az a show, ahol minden egyes outfitnek úgy ahogy van létjogosultsága akár a mindennapokban, akár a kiemelt eseményeken (akár egyszerre), és az is egészen hihetetlen, ahogyan a rangidős tervező képes szezonról szezonra megújulni. Mind a színek, mind a szabásvonalak, mind a kompromisszumokat nem ismerő elegancia, ami oly jellemző Zoób Katira, azt sugallja, hogy – bár a mostani még véget sem ért – lesz miért várni a következő őszi-téli divatszezont is. Ilyen benyomásokkal és frissítő, franciás sikkel kezdődött a Fashion Week második napja.

TOMCSANYI

Én személy szerint már nagyon vártam, Tomcsányi Dóri idén milyen printeket varázsol a szettekre a vizek- és vízpartok élővilága, a hatalmas pontyok és az összetapadt bodobácsok után. Nem csalódtam, ha egy mondatban kellene összefoglalni, akkor az valahogy így hangozna:

Mese a retró magyar nyarak kellékeiről egy téli erdei kirándulás alkalmával. 

A humortól nem mentes kollekció első darabjai hűek voltak a prezentált szezonhoz, amelyek egy a hófödte hegyekben töltött, téli vakáció outfitjeit mutatták be. Pufidzsekik és nadrágok olyan finom anyagokkal kombinálva, mint a selyem, rajtuk a karakteres minták: színes fenyők és a kezeslábast teljesen átszövő síliftrendszer, amelyeket a pamutpulcsikra aprólékosan és tökéletes kidolgozással varrtak fel. Ezeket követte a feketeleves: megjelent a modell egy fekete oversize pulcsiban, amin egy – ja nem, több – tipik fehér műanyag szék díszelgett. De nemcsak a pulcsin, a pántos maxiruhán is, nem beszélve a pizsikosztümről, amin a műanyag szék mellett helyet kapott a csíkos nejlonzacskó, a szelektív hulladékgyűjtő kuka, összepréselt műanyag palack, retró fűnyíró, de még egy kósza teniszlabda is (ami nyilván véletlenül a szomszéd kertjében landol és aztán soha többet nem kerül elő). Well done!

ARTISTA

A tervezőtriótól megszokott és jó értelemben vett szín- és mintaorgia, a rafinált rétegekben megnyilvánuló sikkes lezserség és a könnyen kombinálható kényelmes darabok jövő őszre is elkényeztetik a divatrajongókat. Persze nem csak a kollekció, az inspirációul szolgáló topik is rendkívül izgalmas, amely nem más, mint a pozitív gondolkodás és az önbizalom gyakorlásának ereje, szembeállítva a szerencsén alapuló jóslatokkal, erősítve azt a hitet, hogy a megfelelő mentális attitűd az első lépés a siker útján, amelyről a tervezők így nyilatkoztak:

Mindegyik darab szimbolikus jelentést is hordoz a koncepcióban, a mintában és a szabásban. Hosszú távú darabok, amelyekkel különleges kapcsolatot ápolhatunk. Szerencsét hoznak, megvédenek és inspirálnak, bátorítanak, hogy kifejezzük legszebb valóságunkat.

A feltűnő nyomatokat Sarah Arnett brit művésznővel együttműködésben tervezték, akinek műveire a növényvilág, az állatvilág, a film, a költészet, az építészet és az utazások alatt szerzett benyomások inspirálják, esztétikája pedig a kalandok, színek és minták koktélja – pontosan ezt láthattuk a darabokon is. Emellett persze szót érdemelnek a hajba szerkesztett ékszerek is, amiket azonnal ki kell próbálni!

NORA SARMAN

Sármán Nóra legújabb kollekciója tulajdonképpen egy időtlen klasszikusokból álló kapszulaválogatás, amelyeket – természetesen – igazán különleges alkalmakra szántak. Az ihletet a képzőművészet és a tervező gyermekkora adta. A rokokó és az empire korszaka közötti portrék, valamint az, hogy ezek a festmények hogyan képviselik a divatot és a kor szellemét, adták a kollekció lényegét, amelyhez keresve sem találhattak volna szebb kifutóteret, mint a Szépművészeti Múzeum. Ami pedig a gyerekkort illeti, a tervező nagymamája által alapított, kincseket rejtő menyasszonyiruha-műhely – amely érthetően és végérvényesen meghatározta a tervező gyermekkorát – vintage anyagai nemcsak ihletet adtak, de néhány ruha elkészítéséhez fel is használták őket. A kollekcióban bársonyból készült szoborszerű darabokat és selyemmuszlinból és szaténból készült, áramló sziluetteket láttunk, harmonikusan megbolondítva enyhén áttetsző anyagokkal, csipkével és persze tüllel. Nagyon szerettük a nyitva hagyott, pár kósza selyempánttal átszőtt hátrészeket, valamint a szetteket megkoronázó fejdíszeket a Vecsei Millinerytől. Egyébként a végén a tapsra kikukkantó tervező outfitje is elég figyelemreméltó volt. 

ELYSIAN

Egy újabb show, amely extra meglepetéseket tartogatott, hiszen a modelleket megelőzően Babos Lilla lépett a kifutóra egy pár jégkorcsolyával a nyakában, hogy aztán egy rögtönzött, páros balettperformanszot láthasson a közönség. Az indítás és az első szett után így hamar világossá vált, hogy az Elysian következő őszi-téli kollekcióját a téli természet és a korizás ihlette, tisztelegve Európa legrégebbi és legnagyobb szabadtéri korcsolyapályája, a 150 éves Városligeti Műjégpálya előtt. A kollekció célja, hogy elegáns és kényelmes stílust vigyen a téli napjainkba, miközben az alvó természet szépségekkel teli különleges arcát mutatja meg: a fagyos víz csodáit. Ezt hűen bizonyította nagyjából minden szett, hogy részleteket is említsek: izgalmas volt a szövetkabát rejtett öve, ami így nem töri meg a sziluettet, láttuk, hogy a jegesen csillogó és kényelmes bombert hogyan lehet elegánssá tenni az anyagválasztásnak köszönhetően, és hogy az áttetsző anyagok mennyire jól működnek a flitterekkel. A tervező, Bódis Boglárka egyébként legutóbb 2020 szeptemberében, a Deák Palotában tartott és a koronavírus miatt igen szűk létszámban meghirdetett BCEFW-Trunk Show-ja alkalmával kérte fel a balerinát az együttműködésre, aki akkor Louisa May Alcott kisasszonyait idézte fel.

AERON

Az AERON bőséges és összhatásában nagyon elegáns PRE-FALL kollekciójának elsődleges küldetése, hogy szabadnak érezzük magunkat a mindennapi szettjeinkben, a tervezés során megközelítve ezt a női lét játékos kreativitása felől, és amely merészen nőies, mégis bohém darabok keveredésében manifesztálódott. Ha már ősz, nagy hangsúlyt kapnak a ránézésre is legmagasabb minőségben készült kötöttek, mint a túldekoltált bodycon midiruha, vagy épp a teljesen zárt verziója, amelynek alját széles anyagrojtok díszítik. És ha már AERON, nem hiányoztak a báránybőrbőr készült total lookok sem, amelyek közül a nadrágkosztüm összes variációja felvonult, legyen az alsó mini overknee bőrcsizmával, amit az oversize blézer tesz lezserré, vagy épp a sikkes bermuda, szintén maxizakóval kísérve. Az A-betűt formáló, ékszerként funkcionáló gombok és övcsatok kötelező elemei immár minden kollekciónak, ez (is) teszi igazán felismerhetővé a brandet, amely ebben a kollekcióban egy új platformot is kapott egy kicsit absztraktabb formában: az elmosódott A-betűkkel telerajzolt krémszínű selyem maxiruha igazán üdítő látványt nyújtott a bőrszettek között. A színeket tekintve az idei nude árnyalat a melange lesz, persze a fekete, a mahagóni és a sötétkék sem hiányozhatnak, és legnagyobb örömünkre a lila árnyalatait is benntartják még a jövő őszi szezonban. 

Fotók: HFDA