×

Vallomások a szerelempiacról – Cselényi Eszter

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 11.

Valentin-nap közeledtével fellapoztuk a Fashion Street Magazin tavalyi, SS21-es lapszámát, hiszen mivel lehetne jobban ráhangolódni a szerelmesek napjára, mint a The LOVE Issue-val? Ha még nem olvastátok volna, most veletek is megosztjuk azt a szórakoztató kérdezz-feleleket, amit tehetséges, fiatal hírességekkel készítettünk. 

Egy olyan nemzedéknek, amely a gyerekkort még kézzel írt szerelmes levelekkel indította, nehéz hozzászoknia a gondolathoz, hogy a felnőttkorba lépve már csak a társkereső alkalmazások algoritmusában bízhat. Mert ugyan mi lehetne kevésbé sorsszerű, mint egy unott kattintás vagy balra suhintás a telefonon? Nem csoda, hogy egyre gyakrabban van akut nosztalgiánk, mint szegény Mihálynak az Utas és holdvilágban, a kételyt humorba, a kiábrándultságot cinizmusa csomagoljuk, a balul sikerült próbálkozások ellen pedig ott a jól bevált önirónia. A meglazult keretek, bonyolult kapcsolatok és a social media által gerjesztett összehasonlító társadalom virágkorát éljük, mégis úgy tűnik, a rátalálás vágya sosem fog elkopni, és bár nincs két egyforma történet, egyvalami akkor sem változik: az igaz szerelembe vetett hitünk. Legalábbis erről árulkodnak azok a vallomások, amelyeket hivatásukban rendkívül sikeres és kimagasló eredményeket nyújtó fiatalok tettek arról, milyen szerepet töltenek be, illetve hogyan boldogulnak ők az úgynevezett szerelempiacon.

Cselényi Eszter (CELENI), divattervező 

Hol helyezkedsz el a szerelempiacon?

Hivatalosan elvált vagyok. Romantikus alkatként mindig hittem a szerelemben, korán férjhez is mentem. És annak ellenére, hogy nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt az ember az oltárnál elképzeli, mégis hiszek az igaz szerelemben. Ezzel akkor válaszolok is a soron következő kérdések egyikére, és nem gondolom, hogy mindössze egyetlen alkalommal történhet meg. 

Jelenleg szerelmes vagy?

Igen. Minden értelemben váratlanul érkezett az életembe, de boldog vagyok. 

Használtál valaha randiappot?

Igen.

Bevált?

Más aspektusban mutatja be a dolgokat, az tény, de lazán kell felfogni és legfőképpen a helyén kezelni. Nekem egyébként pozitív tapasztalataim vannak annak ellenére, hogy nem ott bukkantam rá az igazira, de találkoztam érdekes emberekkel, akikkel a mai napig jóban vagyok.

Mi a legszebb elsőrandis élményed?

Az igazából második randis: a jelenlegi barátom meglepett egy limo ride-dal, ami egyórás kocsikázás volt a budai vár környékén, miközben egy jót beszélgettünk. Meglepő és kicsit szokatlan ötlet volt, de nekem bejött.

Melyik a kedvenc szerelmes regényed?

Nagyon szeretem a kosztümös filmeket és az orosz írókat. Az Anna Karenina éppolyan örök kedvenc, mint az Anyegin, filmben és könyvben egyaránt.

Te magad melyik szerelmes történet főhősnője vagy?

Talán egy Brontë-regényé, már ami a hosszú években telt várakozást illeti, míg az ember rátalál a szerelemre. 

Hányszor törték össze a szívedet?

Kétszer nagyon. 

Ha döntést hozol, az eszed vagy a szíved teszi?

Néha nagyon szeretnék az eszem után menni, de mindig a szívem győz.

Esküvői ruhákat is tervezel. Hiszel a házasság intézményében?

Abszolút!

Ha választanod kéne a hivatás és a szerelem között?

Ez azért nehéz, mert azt gondolom, hogy ha a hivatásod a szerelmed, akkor azt tudod egy életen át csinálni, de egy szerelmi kapcsolatra nincs garancia. Húszévesen rávágtam volna, hogy a szerelem, de ma már inkább magamat választanám. Persze, csak ha muszáj! A legjobb, ha nem kell választani! 

Más a múzsa egy esküvői ruha tervezésekor, mint a sztenderd kollekciók esetén?

Igen, de mindkettőnél valódi nőkre koncentrálok. Míg a sztenderd kollekciókra a vásárlóim vannak a legnagyobb hatással, és úgy tervezem őket, hogy a lehető legtöbb nőtípusnak megfeleljenek, addig az esküvői ruhákat egyedileg tervezzük az adott menyasszonyra.  

Szerelemmel telt vagy összetört szívvel tudsz könnyebben alkotni?

Szerelemmel. A kollekcióimmal pozitivitást szeretnék tükrözni, boldog üzenetet közvetíteni a divat által, és ezt szomorúan nem tudom megtenni. Nem inspirál a szenvedés.

Az interjú a Fashion Street Magazin 2021-es tavaszi-nyári lapszámában jelent meg.

©Fashion Street Magazine

Fotó: Lékó Tamás

Styling: Varga Anita, Bokor Lili

Smink: Virág Zsófi