×

Mit evett Petőfi, mit majszolt Deák? Főzd meg reformkori sztárjaink kedvenc ételeit!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 03. 13.

Mit evett legszívesebben Petőfi Sándor? Honnan ered a Jókai bableves? Hogy ette a kuglófot Deák Ferenc? Íme három híres fogás a reformkorból, ha kell egy kis gasztroihlet március 15-ére.

Idén szerencsére keddre esik a nemzeti ünnep, így négy napunk van pihenni – és természetesen főzni!  Ha már rommá koptattátok a környéken a kirándulásra alkalmas ösvényeket, kivégeztétek az összes szolgáltató összes filmjét, nincs jobb közös program a gasztronómiai kalandozásoknál! Főleg, ha kedvenc ’48-as sztárjaink fogásaiból válogatunk.

Így hát talpra, magyar, hí a … hazai termékek hada! Itt az idő bevenni magunkat a konyhába, hogy idén legalább az asztalunk – és a lelkünk – trikolorba öltözzön.

Addig is, egy kis filmajánló emésztéshez:

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

A nagy mesemondó vasárnapi asztaláról: a Jókai bableves

Jókai Mór kedvenc eledele a füstölt, zsenge szopósmalac körömmel együtt főtt bableves volt, azonban a Gundelben született leves mai változatára szegény rá sem ismerne. Az íróról elnevezett és híressé vált tejfölös-csülkös bableves receptje 1937-ben ezen a néven jelent meg Gundel Károly Kis magyar szakácskönyv című receptgyűjteményében.

Hozzávalók: 18 dkg szárazbab vagy 30 dkg friss fejtett bab, egy egész füstölt sertéscsülök, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, egy babérlevél, egy gerezd fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 7 dkg friss paradicsom, só, 30 dkg kolbász, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, fél deka fűszerpaprika, egy csokor petrezselyemzöld, 1,5 dl tejföl + a tálaláshoz
3 dkg liszt és csipetke.

Elkészítés

A babot alaposan megmossuk és előző este beáztatjuk. A csülköt kb. másfél liter vízben omlósan puhára főzzük. Célszerű kidermeszteni a levet, majd leszedni a zsírt a tetejéről. A csülköt kivesszük a füstölt léből, félretesszük, majd a lében felrakjuk főni a babot, hozzáadjuk a babérlevelet, az összezúzott fokhagymát, a kis kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. A csülöklé sótartalmától függően kevés sóval ízesítjük, majd ha már a bab nagyjából puha, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket.

Közben a kolbászt a zsíron megsütjük, majd kivesszük és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab és a zöldségek puhák,  a kolbászzsírral, apróra vágott vöröshagymával és a liszttel világos rántást készítünk. Az utolsó pillanatban meghintjük a fűszerpaprikával és aprított petrezselyemzölddel. Ha a leves a rántással felforrt, a tejföllel behabarjuk. Végül csipetkét főzünk bele, és a kolbászkarikákkal együtt felforraljuk. Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Egy kevés tejföllel díszítve kínáljuk.

Petőfi kedvence: Csirkepörkölt nokedlivel és uborkasalátával

Petőfiről Farkas Balázs jegyezte fel egy találkozásuk alkalmával, hogy milyen jó étvággyal ette a hagymás rostélyost. Deák Kálmán szerint pedig kedvencei között volt a gulyás és a túrós csusza is, de szerette a kávét, és előszeretettel ivott aludttejet. A bort mindig szívesen itta, de csak mértékkel. Egyben azonban mindenki egyetértett: a csirkepörkölt volt az abszolút favorit. Nokedlivel és uborkasalátával pedig a nemzeti trikolor is megvolt.

Hozzávalók: egy feldarabolt csirke, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál pirospaprika, egy paprika és egy paradicsom / kis konzerv sűrített paradicsom, olaj, só
A nokedlihez: 20 dkg liszt, két tojás, olaj, 1 kk só
Az ubisalihoz: egy kígyóuborka, egy gerezd fokhagyma, fehérborecet, só, cukor, opcionálisan tejföl és pirospaprika

Elkészítés

A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, majd belekeverjük a nagyobb darabokra vágott, csontos, bőrős csirkét, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és a meghámozott vagy sűrített paradicsomot, ezután felöntjük egy pohár vízzel. Adjuk hozzá a feldarabolt, megmosott csirkehúst. Folyamatosan pótoljuk vízzel, sózzuk. Ízlés szerint borsozhatjuk, de akár köménymagot is tehetünk bele.

A hús méretétől és az áldozati állat életkorától függően kb. 30-45 percig főzzük.

A nokedlihez a lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy kis  mélyedést  csinálunk, majd beleütjük  a tojásokat. Sózzuk, majd hozzáadunk egy pohár vizet és fakanállal simára keverjük. Egy edényben vizet forralunk, hozzáadunk egy kiskanálnyi sót. Amikor lobogni kezd, nokedliszaggatóval – ha ez nincs, akkor egy deszkáról késsel – beleszaggatjuk a tésztát a vízbe, és öt-nyolc perc alatt megfőzzük, leszűrjük, olajjal átforgatjuk. Az ubisali megy, ugye?

A haza bölcsének édes kedvence: Deák-kuglóf

Deák Ferencet igazi gourmet-ként tartották számon, kuglófjával és tortájával ma is találkozhatunk a szakácskönyvekben. 

Kedvenc ételei alapján élete két korszakra tagolható. Az első, a korai nagyétvágyú időszak: ekkor pecsenyék, bifsztekek és pompás krémes torták uralták étrendjét. Ebből az időből származik a Deák-szelet és a Deák-torta.

Életének későbbi szakaszára tevődik a második korszak, amikor betegségei némi önmegtartózkodásra szorították, és a viszonylag szigorú diéta korlátai között a tea vagy a nagy ritkán fogyasztott kevéske zalai savanykás bor mellé az úgynevezett Deák-kuglófot sütötték meg kedvére állandó lakhelyén, az Angol Királynő fogadóban.

Hozzávalók: 5 dkg mazsola, két deci tej, 1,5 dkg élesztő, 25 dkg rétesliszt (lehet finomliszt is), csipetnyi só
12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 6 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg étcsokoládé, 4 tojássárgája
A forma kikenéséhez vaj és finomliszt (vagy zsemlemorzsa), a tetejére porcukor.

Elkészítés

A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A tejet egy kis cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, egy evőkanálnyi liszttel, meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a többi liszttel, a sóval, az olvasztott, de nem meleg vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a durvára reszelt vagy kis kockákra vágott csokoládéval, a tojássárgájával és a mazsolával összekeverjük.

A masszát egy vajjal kikent, liszttel vagy zsemlemorzsával (ez utóbbi esetén könnyebben kifordítható lesz a formából) behintett kuglófformába simítjuk, és meleg helyen kb. 50 percen át kelni hagyjuk. Ezután előmelegített sütően, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 50 percig sütjük. Ha közben túlságosan pirulna, alufóliával letakarjuk, tűpróbáig sütjük. A formából rácsra borítjuk, így hagyjuk hűlni, majd porcukrot szitálunk rá.

Kokárdás jó étvágyat kívánunk!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás