×

Így viseld jól a kánikulát 35 fok felett is (ha épp nem a vízparton vagy)

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 06. 30.

Hogyan lehet jobban ellenállni a héten beköszöntött extrém hőségnek? Hidratálás, diéta, alvás, nyitott ablakok? Alább a legjobb tippek, hogy ne kelljen panaszkodnod, amikor végre itt a nyár!

Mi a 2022-es nyár mantrája? Ellenállni a hőségnek energiapazarlás nélkül. Mert amikor a hőmérő már-már afrikai számokat mutat, nem szabad alábecsülni az időjárás hangulatunkra és egészségünkre gyakorolt hatását. A leggyakoribb veszély a kiszáradás, de nagyon gyakori tünet a kimerültség, hányinger és a csökkenő étvágy, főleg akkor, amikor nincs lehetőségünk beiktatni mág egy rapid strandolást sem, nem beszélve a tengerparti kiruccanásról. 

#1 hidratálás

Persze elcsépelt, mégsem sikerül betartani, pedig nem csak az ingerültséget csökkentjük a kellő mennyiségű folyadékbevitellel. Mindig legyen kéznél egy vizes palack, otthon és az irodában egyaránt, és minden alkalommal, amikor elindulunk valahova. Hány eset van, amikor beülünk a kocsiba, csak egy órás út áll előttem, annyit kibírok víz nélkül, majd egy orbitális dugóban ragadunk több órára a kocsiban. Nem érdemes megkockáztatni. Emellett nyáron aztán tényleg kerüljük a cukros italokat és a szénsavas üdítőket még a zéró cukor felirattal is, mert bár hűsítenek, semmit nem hidratálnak. Még a gyümölcslevek is öt kockacukornak megfelelő mennyiséget tartalmazhatnak, ami pont olyan, mintha pont nem innál semmit. És akkor viszlát, hidratálás!

Kettes számú előírás még a hidratáláson belül: étkezés közben részesítsd előnyben a zöldségeket, merz ezek a vízszükséglet nagy részét biztosítják. A sok gyümölcs fogyasztása is jó. Válaszd a vízben gazdag, de nem túl édes finomságokat, például a görögdinnyét, a sárgadinnyét vagy az őszibarackot. 

# hűsítés

Tudjuk, szintén elcsépelt tanácsnak tűnik, pedig az a baj, hogy a legtöbben rosszul csinálják. Jeges zuhanyozás vagy egész éjszaka bekapcsolva hagyott ventilátor? Rossz taktika, mert ezek gyakran ellenkező hatást válthatnak ki. Egy hideg zuhany például csak megemeli a testhőmérsékletet védekezésképpen, amitől később még melegebbünk lesz. Kerülnünk kell a túlzott kontrasztokat, és előnyben kell részesíteni a langyos, 20 és 22 fok közötti vízhőmérsékletet. A magunkra irányított légkondi és ventilátor os minden, csak nem egészséges, ami nagyon jól fogja példázni, hogyan lehet megfázni a 35 fokban.

Az is tévhít, hogy folyamatosan nyitva kell tartani az ablakokat, hogy szellőzzön a lakás, mert ezzel kockáztatjuk a forró levegő beengedését (a szúnyogokról nem beszélve.) A ház hőmérséklet-emelkedésének korlátozása érdekében nappal érdemes inkább lehúzni a redőnyöket, és így nyitva hagyni az ablakot bukóra, hogy csak egy leheletnyi levegő jusson be, este pedig a redőny szintén maradjon résnyire, de a ablakot már ki lehet tárni.

# táplálkozás

Ahhoz, hogy túléljük a magas hőmérsékletet, minden bizonnyal hidratáltnak kell maradni, és ahogyan azt fentebb már írtuk, ilyenkor érdemes az étrenden is módosítani. Egy dolog biztos: amikor a hőmérséklet megközelíti a 35 °C-ot, sok mindenhez van kedvünk, csak épp főzni nem! Annyi baj legyen, ilyenkor ugyanis a főzés nélküli étkekre kell koncentrálni, amelyek pillanatok alatt elkészülnek, egyszerűek és nagyszerűek is. Melyek ezek? A különféle halak, nyersen vagy füstölve, akár konzervben, de egy szelet lazacot még pikkpakk meg lehet sütni serpenyőben anélkül, hogy felforrna az agyvizünk. A nehéz köreteket kerüljünk, jöhet a cukkini, az uborka, a paradicsom, az angol zeller és azok a gyümölcsök, amelyek sóssal kombinálva is kiválóak, mint a cseresznye vagy a dinnyefélék. Amiket pedig felejtsünk el: nehéz, sós és húsos ételek, szalámik, érlelt sajtok, péksütemények, és végül az alkoholból is vegyünk vissza, amely a hidratálás első számú ellensége. 

# sport, ésszel

Az extrém melegben, amikor még este is 30 fok felett van a hőmérséklet, a kardiológusok nagyon nem javasolják nap közben az intenzív sportolást, ilyenkor még a futás is tiltólistán van. Persze tudjuk, a fanatikusoknak nem lehet beszélni, de amit tehetnek, az az árnyas helyeken való, nem túl hosszú futás, hogy sport közben se teljen el fél óránál több vízivás nélkül, lehetőleg kora reggelre vagy késő estére időzítve az edzést. Ilyenkor érdemes a víz helyett izotóniás italokat inni, amelyek pótolják az elvesztett víz mellett a sót és az elektrolitokat is. Fontos figyelni a ruházatra is, kerüljük a sötét szetteket, ez egyébként nem csak a sportolás közben igaz, hanem amikor a munába indulunk, jöhetnek a lenge, fehér vagy világis nude árnyalatok, amelyek nem szívják magukba a meleget. 

És végül a leghasznosabb tanács: mihamarabb vegyél ki szabit, és irány a legközelebbi vízpart!

via GIPHY