×

Azt tudod-e, mit jelent a clean beauty?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 07. 7.

Manapság annyi új irányzatról és kifejezésről hallani a szépségiparban, hogy olykor még a legnagyobb beauty fanok is összezavarodnak. Íme a legújabb, a „clean beauty”, amely olyan kozmetikai és bőrápolási termékekre utal, melyek mentesek a káros vegyi anyagoktól. De vajon hihetünk ennek?

Az Eufória rajongói jól tudják, hogy Cassie Howard a hibátlan, finom bőréért még egy több órán át tartó szépségápolási rutint sem sajnál magától annak érdekében, hogy a kiszemelt fiú észrevegye őt. Nos, a jó hír, hogy a svéd FOREO ikonikus BEAR készülékével ez mindössze pár perc alatt megoldható, így a hajnali kelés helyett még egy hosszan tartó beauty sleeppel is hozzájárulhatunk a bőrünk szépségéhez.

Mi is az a clean beauty?

A tiszta szépség a méreganyag-mentes szépségápolás szinonimája. Egy olyan fogalom, amit a kozmetikai és bőrápolási termékek jellemzőjeként használunk, ha a termékben nincsen semmi káros vegyi anyag, például parabének, ftalátok, szulfátok vagy éppen szintetikus illatanyagok. Egyre több emberben tudatosulnak a felsorolt összetevőkkel járó veszélyek, ennek eredményeképpen a vásárlók a tiszta szépségápolási termékek felé fordulnak, hogy elkerüljék azokat. Ki akarna vörös, égő foltokkal küzdeni az arcán, vagy egyre problémásabbá váló bőrt a rengeteg kemikáliának köszönhetően? És ez még csak a kezdet: az alapanyagok közül többet is összefüggésbe hoztak már olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák vagy a hormonzavar kialakulása.

Miből áll maga a mozgalom?

Ez tulajdonképpen egy válaszreakció a szépségipar felé, amely hangot ad a kozmetikai és bőrápolási termékek biztonsága körüli aggályainkra. A mozgalom hívószava az őszinteség, és a fogyasztói edukáció, valamint a küzdelem azért, hogy a gyártók biztonságosabb alapanyagokat használjanak termékeikben. Ezek mellett pedig támogatja azokat a márkákat, akik elköteleződnek a tiszta szépségápolás mellett. A vásárlók eleinte nem mutattak különösebb érdeklődést a bőrápolási termékek egészségre gyakorolt hatásai iránt. A szakértők szerint a szintetikus vegyi anyagok okozta bőrirritációk növekvő száma volt az, ami elsősorban kiváltotta a megváltozott attitűdöt – a vásárlók manapság már az egyszerű és valódi alapanyagokat preferálják.

A mozgalom az alapanyagok felfedésével és kutatásával kezdődött, és arra bátorítja a vásárlókat, kérdőjelezzék meg, hogy az általuk használt termékek alapanyagai tartalmaznak-e olyan méreganyagokat, melyek irritációt okozhatnak, vagy rákkeltő hatásuk van.

Miért fontos?

Van néhány indokunk arra, miért jobb, ha te is váltasz a tiszta szépségápolási termékekre. Elsőként fontos, hogy ismerd a kozmetikai és bőrápolási termékeid összetevőit, hogy elkerüld az esetleges egészségügyi problémákat. Másodsorban, ha tiszta szépségápolási termékeket használsz, elkerülheted, hogy káros vegyi anyagoknak tedd ki magad. Végül, ha olyan márkákat támogatsz, akik elkötelezték magukat a tiszta szépségápolás mellett, te is segíted a kozmetikai ipar újraformálását.

FOREO: A svéd beauty-tech brand termékei hosszú távra szólnak, igazi befektetésként tekints rájuk, amelyek nemcsak a szépségedre, hanem a bolygóra is pozitív hatást gyakorolnak.

Átláthatóság a szépségiparban

A mozgalomnak köszönhetően szerte az iparágban diskurzusok indultak a fenntarthatóságról. A korábbi időszakban nem volt jellemző, hogy közismert márkák foglalkozzanak a környezettudatossággal, mint például a csomagolási költségek csökkentésével, vagy összefogjanak non-profit szervezetekkel, esetleg környezetvédelmi kérdésekre keressenek közös megoldásokat. Ahogy a tisztaság iránti vágyakozás egyre nőtt, több és több megoldás született az újrahasznosított csomagolásra, a zéró hulladékra, a környezetbarát festékekre, vagy éppen a minősített fenntartható csomagolásra. A tiszta szépségápolás segít felhívni a figyelmet a környezet védelmére bizonyos termékek és szolgáltatások révén.

A The Body Shop az utóbbi 10 évben sikeresen kampányol a kozmetikai célú állatkísérletek betiltásáért, az Uniceffel együtt küzd a lánygyermekek jogaiért, bio-hidakat épít, hogy megvédjék a kihalás szélére sodródott állatokat és folyamatosan kiáll a különböző társadalmi problémák ellen.

Kérdőjelezd meg!

Attól, hogy egy termék címkéje azt írja, hogy természetes, nem jelenti azt, hogy az a termék automatikusan biztonságos, vagy hatékony. Valójában számos természetes alapanyag okozhat károkat, ezért fontos, hogy tudd, hogyan kell a természetes alapanyagokat a bőrápolásban használni: mindig olvass utána és próbáld ki először a kezeden a kérdéses terméket. Jó tudni azt is, hogy a clean beauty nem kell, hogy organikus vagy zöld szépségápolási termék legyen. Például, bizonyos nem-organikus vagy szintetikus alapanyag ugyanolyan biztonságos, mint a természetes.

És végül: íme egy tiszta szépségápolási termék jellemzői:

● biztonságos (számodra és a környezet számára is)
● növényi eredetű
● vegán
● erőszak-mentes
● környezetbarát
● fenntartható forrásból származik