×

Clean Beauty: űzd ki a démonokat a szépségápolási rutinodból!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 07. 12.

Segítünk, hogyan válassz olyan termékeket, amelyek nemcsak a szépségedre, de a bolygóra is pozitív hatást gyakorolnak.

Bár az időjárás még mindig azt érezteti velünk, hogy nyár van, valójában már javában benne vagyunk az őszben. Az őszi ruhatár pedig nem teljes csizmák nélkül.

Ha fontos számodra, hogy tiszta szépségápolási termékekre válts, van pár dolog, amit tehetsz. Először is, vizsgáld meg azokat a kozmetikai és bőrápolási termékeket, amiket most használsz a mindennapos szépségápolásod során! Írd össze egy listára a termékek összetevőit, majd olvass is utána azoknak. Nézd meg, hogy összefüggésben lehetnek-e bármilyen egészségügyi problémával. Ha bármelyik összetevő kapcsán aggodalom merül fel benned, válts olyan termékre, amiben nincsen káros anyag. És hogy honnan lehet tudni, mit érdemes kerülni? Íme a lista!

Parabén ftalátok

A parabén ftalátok hormonzavart okozó vegyi anyagok, melyeket a kozmetikai és bőrápolási termékek tartósítására használnak. Mindenben megtalálhatók, a sampontól kezdve a hidratáló krémen át egészen a sminktermékekig. A parabén összefüggésben van a rákkal, a terméketlenséggel és a különböző hormonzavarokkal. A ftalátok ugyancsak összekapcsolhatók a meddőséggel, hormonzavarokkal és a fejlődési rendellenességgel.

Szulfátok

A szulfátok erős vegyi anyagok, amelyek a kozmetikai és bőrápolási termékek tisztító adalékai. Rengeteg termékben megtalálhatók a sampontól kezdve a tusfürdőig. A szulfátok összefüggésben vannak a bőrirritációval, a hormonzavarral és a terméketlenséggel. 

Illatanyagok

Az illatanyag egy gyűjtőfogalom, amely arra utal, hogy számos káros anyagot tartalmaz a termék. Parfümökben, kölnikben és egyéb illatosított termékben is megtalálhatók ezek a vegyi anyagok, amelyek összefüggésben vannak az allergiákkal, az asztmával és egyéb irritációkkal.

Talkum

A talkum, más néven zsírkő egy ásványi anyag, amelyet gyakran használnak kozmetikumokban, babapúderben és egyéb személyi higiéniában használt termékben. A talkum összefüggésben van a petefészekrákkal, a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal, úgyhogy kerüld azokat a termékeket, amelyek tartalmazzák, és keresd azokat amelyek ‘talkum-mentes’ címkével vannak jelölve.

Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxidot nedvszívó, csomósodást gátló és csiszolóanyagként használják a szájápolási termékektől kezdve az alapozókig kábé mindenben, mégis összefüggésbe hozható a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. 

Hidrokinon

A hidrokinon egy bőrvilágosító adalék, melyet gyakran használnak az öregedésgátló- és halványítótermékekben. A hidrokinont összefüggésbe hozták a rákkal, a terméketlenséggel, és a szervek méreganyaggal való telítődésével.

Finomított kőolaj

A finomított kőolaj tartalmú termékeket gyakran használják olyan kozmetikumokban, mint a hidratáló krémek, hajápolási termékek és make-up paletták. A kőolaj alapú termékek szintén összefüggésben vannak a rákkal, a szervek méreganyaggal való telítődésével és a légzőszervi problémákkal.

Keress olyan brandeket, ahol méreganyag-mentes összetevőket használnak a termékekben (FOREO, The Body Shop, Mádara, LUSH, Adrienne Feller, Manna, RMS Beauty, BYBI stb.), és szállj be a véleményezésbe! Sokat segíthet a mozgalom népszerűsítésében, ha mesélsz a tapasztalataidról a barátaidnak, családodnak, hiszen minél több ember áll a tiszta szépségápolás mellé, annál nagyobb a nyomás a kozmetikai iparban, hogy itt az ideje a változásnak.