×

Clean Beauty: űzd ki a démonokat a szépségápolási rutinodból!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 07. 12.

Segítünk, hogyan válassz olyan termékeket, amelyek nemcsak a szépségedre, de a bolygóra is pozitív hatást gyakorolnak.

Kevés csodálatosabb dolog van a tengernél: frissítő csobbanások, enyhén sós szellő, végtelen kékség – az érzések és érzékek kavalkádja ezúttal az orrunkon keresztül elevenedik meg, és egyenesen a tengerpartara repít! Június nyolcadika az óceánok világnapja, ez alkalomból válogattunk nektek a legizgalmasabb illatok közül.

Ha fontos számodra, hogy tiszta szépségápolási termékekre válts, van pár dolog, amit tehetsz. Először is, vizsgáld meg azokat a kozmetikai és bőrápolási termékeket, amiket most használsz a mindennapos szépségápolásod során! Írd össze egy listára a termékek összetevőit, majd olvass is utána azoknak. Nézd meg, hogy összefüggésben lehetnek-e bármilyen egészségügyi problémával. Ha bármelyik összetevő kapcsán aggodalom merül fel benned, válts olyan termékre, amiben nincsen káros anyag. És hogy honnan lehet tudni, mit érdemes kerülni? Íme a lista!

Parabén ftalátok

A parabén ftalátok hormonzavart okozó vegyi anyagok, melyeket a kozmetikai és bőrápolási termékek tartósítására használnak. Mindenben megtalálhatók, a sampontól kezdve a hidratáló krémen át egészen a sminktermékekig. A parabén összefüggésben van a rákkal, a terméketlenséggel és a különböző hormonzavarokkal. A ftalátok ugyancsak összekapcsolhatók a meddőséggel, hormonzavarokkal és a fejlődési rendellenességgel.

Szulfátok

A szulfátok erős vegyi anyagok, amelyek a kozmetikai és bőrápolási termékek tisztító adalékai. Rengeteg termékben megtalálhatók a sampontól kezdve a tusfürdőig. A szulfátok összefüggésben vannak a bőrirritációval, a hormonzavarral és a terméketlenséggel. 

Illatanyagok

Az illatanyag egy gyűjtőfogalom, amely arra utal, hogy számos káros anyagot tartalmaz a termék. Parfümökben, kölnikben és egyéb illatosított termékben is megtalálhatók ezek a vegyi anyagok, amelyek összefüggésben vannak az allergiákkal, az asztmával és egyéb irritációkkal.

Talkum

A talkum, más néven zsírkő egy ásványi anyag, amelyet gyakran használnak kozmetikumokban, babapúderben és egyéb személyi higiéniában használt termékben. A talkum összefüggésben van a petefészekrákkal, a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal, úgyhogy kerüld azokat a termékeket, amelyek tartalmazzák, és keresd azokat amelyek ‘talkum-mentes’ címkével vannak jelölve.

Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxidot nedvszívó, csomósodást gátló és csiszolóanyagként használják a szájápolási termékektől kezdve az alapozókig kábé mindenben, mégis összefüggésbe hozható a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. 

Hidrokinon

A hidrokinon egy bőrvilágosító adalék, melyet gyakran használnak az öregedésgátló- és halványítótermékekben. A hidrokinont összefüggésbe hozták a rákkal, a terméketlenséggel, és a szervek méreganyaggal való telítődésével.

Finomított kőolaj

A finomított kőolaj tartalmú termékeket gyakran használják olyan kozmetikumokban, mint a hidratáló krémek, hajápolási termékek és make-up paletták. A kőolaj alapú termékek szintén összefüggésben vannak a rákkal, a szervek méreganyaggal való telítődésével és a légzőszervi problémákkal.

Keress olyan brandeket, ahol méreganyag-mentes összetevőket használnak a termékekben (FOREO, The Body Shop, Mádara, LUSH, Adrienne Feller, Manna, RMS Beauty, BYBI stb.), és szállj be a véleményezésbe! Sokat segíthet a mozgalom népszerűsítésében, ha mesélsz a tapasztalataidról a barátaidnak, családodnak, hiszen minél több ember áll a tiszta szépségápolás mellé, annál nagyobb a nyomás a kozmetikai iparban, hogy itt az ideje a változásnak.