×

Ez történik a bőrőddel, ha sminkben alszol!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 10. 26.

Főleg nem egy átmulatott éjszaka után, amikor hazaérve már csak a pihe-puha ágyat látod a szemeid előtt! 

Már biztosan veled is előfordult. Kár lenne tagadni. Fáradtan hazaérve egy hosszú nap vagy buli után úgy döntesz, hogy kihagyod a megszokott bőrápolási rutint, és sminkkel az arcodon bújsz ágyba. Ez nem a legjobb döntés a bőrödre nézve. Amikor sminkben alszol el, számos negatív következménnyel kell számolnod, mint az eltömődött pórusok, pattanásosok, ráncok és bőrszárazság. És ez csak pár rossz dolog a sok közül, ami a bőröddel történik, ha nem veszed a fáradságot, hogy szépen megtisztított pórusokkal hajtsd álomra a fejed.

Sminkben alvás = korai öregedés

A sminkben alvás a bőr korai öregedéséhez vezethet. Ennek az az oka, hogy amikor az arcbőrt smink fedi, a bőr nem tud rendesen lélegezni és önmagát regenerálni. Ahogy telik az idő, ez finom, majd mély ráncok kialakulásához vezethet. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy a sminkben alvás elveszi a bőr egészséges színét, és élettelenné teszi azt. Tehát ha szeretnéd megakadályozni bőröd korai öregedését, mindenképp szánj időt a sminked lemosására, mielőtt ágyba kerülsz. Ehhez használhatsz enyhébb arctisztítót vagy sminklemosót, melyek segítenek eltávolítani a smink legapróbb maradványait. Amint alaposan megtisztítottad a bőrödet, használj hidratáló krémet, vagy akár tegyél fel egy fátyolmaszkot, hogy arcbőröd ne száradjon ki az éjszaka folyamán. Hidd el, reggelre meghálálja az arcocskád a törődést!

via GIPHY

Ne is álmodj pattanásokról!

Ha nem mosod le a sminket alvás előtt, eltömődnek a pórusaid. Egyszerű a képlet. Ha hajlamos vagy rá, akkor valószínűleg ki is fog pattogni tőle a bőröd. A smink a szó szoros értelmében magába szívja a szennyeződéseket a pórusokban, ami egyenes út a mitesszerekhez és pattanásokhoz. Hogy ezt elkerüld, esténként alaposan meg kell tisztítani a bőröd, mielőtt lefekszel. „Az arctisztítás nagyon fontos, mindenekelőtt azért, hogy megelőzzük a bőrbetegségeket, ugyanakkor a megfelelő rutin segít kezelni a már létező bőrproblémákat is. Tehát ez lépés nemcsak a higiénia része, hanem a bőrgyógyászati szempontból is kiemelkedő jelentőségű”– mondja Dr. Ray Moutran, a FOREO bőrgyógyásza.

A LUNA 4 arctisztító: egyénre szabható tisztítás bőrtípustól és bőrállapottól függően

Pandaszemek és egyéb szembajok

Ha sminkben alszol el, nemcsak a bőröd sínyli meg, hanem bizony a szemeid is! Ha csak egy estéről is van szó, amikor fennmarad a szemsmink, abból is számos komoly problémát adódhat. Például szemirritáció alakulhat ki és károsíthatja a látásod. Ha ez még nem lenne elég aggasztó, a szemeden felejtett smink árpát is előidézhet. 

Jó tudni, a szemhéjunk bőre vékonyabb, mint a papírzsebkendő, sőt az arcbőr egészét tekintve is ott a legvékonyabb a bőr. Ezért kifejezetten érzékeny a fertőzésre és az irritációra, és a legsérülékenyebb is a rajta felejtett smink miatt.

Regenerálódás a kulcs a száraz bőr ellen

Nem alszol sminkben, ezt már tudjuk. De alszol eleget? Ez is nagyban befolyásolja, hogy milyen orca tekint vissza rád reggel a tükörben. Az éjszakai mélyalvás során a kollagéntermelés jóval intenzívebb, csakúgy, mint a véráramlás a bőrben, ennek következtében több oxigén és tápanyag jut a bőrsejtekbe. Az elegendő alvás időt ad a bőrnek a regenerálódásra és a gyógyulásra. A bőr képes így arra, hogy megóvja magát a kiszáradástól. Azonban, ha sminkkel az arcodon alszol el, ráadásul keveset, a bőr nem tud lélegezni és regenerálódni. Következésképp kiszáradhat és hámlani kezd.

Konklúzió: ragaszkodj az alapos esti arcápolási rutinhoz!

Ha szeretnéd elkerülni a sminkben-alvás csúnya következményeit, ragaszkodj az alapos esti arcápolási rutinodhoz. Lerövidítheted, de semmiképp ne hagyd ki! Sminkeltávolítás, alapos arctisztítás, hidratálás. Ha követed ezeket az egyszerű lépéseket, megóvod arcod egészségét és elkerülheted a bőr idő előtti öregedését.