×

5 dolog, amit biztos nem tudtál a kürtős kalácsról!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 10. 29.

Nagyon finom, nagyon édes és nagyon jó illatú, ráadásul útközben is fogyasztható! A gasztrovásárok, balatoni strandok és metrómegállók illatos finomsága, a kürtőskalács sokunk gyermekkori kedvence – íme pár ínycsiklandó érdekesség. 

A mára már számtalan ízben, töltött és sós változatban is elterjedt székely édesség minden szezonban megállja a helyét, ám az őszi-téli időszakban talán jobban kívánja az ember ezt a finomságot. Annak ellenére, hogy már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják a parázs fölött forgatott süteményt, még mindig van egy-két dolog, amit csak kevesen tudnak róla.

Íme 5 érdekesség!

#1 A kürtőskalács szó először 1926-ban jelent meg nyomtatásban a „Biri néni szakácskönyvében”, ami az első és talán legismertebb erdélyi szakácskönyv volt. 

#2 A legnagyobb hazai kürtőskalácsot Debrecenben készítették el 2018. augusztus 21-én, és 13,05 méter hosszú volt!

#3 Még mielőtt azt hinnénk, hogy minden kürtőskalácsnak egyforma az alapreceptje, jó tudni, hogy három eltérő változatát különböztetjük meg: a hagyományos házi változatot, a jóval olcsóbb vásári változatot és a 21. században elterjedt, alternatív változatot. A hagyományos házi változat készül a legszigorúbb recept szerint, hiszen összetevői között csakis szacharóz, búzaliszt, tej, vaj, tojás, élesztő és só szerepelhet. A vásári változat receptje már sokkal megengedőbb, mivel elkészítése során a vajat olajjal, a tejet tejporral helyettesíthetjük, a tojást pedig el is hagyhatjuk. A 21. századi, alternatív változat receptjének pedig már csak a képzeletünk szabhat határt. A kürtőskalács alapreceptjét szabadon változtathatjuk, búzalisztet akár vegán vagy gluténmentes változatra is cserélhetjük. Az így készített kürtőskalács csoki vagy gyümölcsdarabkákat, egyéb természetes összetevőket is tartalmazhat, és meg is tölthetitek minden jóval.

Apropó, kóstoltátok már a Nutellával töltöttet a Chimney Cake-ben? Ne hagyjátok ki!

#4 2022-ben az év strandétele a magyaros sós kürtőskalács az úgynevezett Bundi sós kürtős lett, amit Balatonbogláron készítettek el. A forradalmi változat alapja egy sós tészta, amibe kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra és enyhén csípős paprikás szósz került.

#5 Már létezik Magyarország első kürtőskalács-cukrászdája is: az Édes Mackó az Állatkerti körúton található. A vendégek itt a hagyományos ízek mellett kürtőskalácsból készült desszerteket is megkóstolhatnak, sőt, szerdánként és péntekenként glutén- és tejmentes alapanyagokból is elkészítik az ínyencségeket.

Ha megkívántátok a kürtős kalácsot, gyertek el sétálni a Fashion Streetre, és csak kövessétek az illatokat! 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás