×

Navégre! Nincs többé felár a növényi tejekre a Starbucksnál

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 01. 17.

A Starbucks kávézókban január elejétől nem számítanak fel többletköltséget a növényi alapú tejalternatívák választása után, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minden vendég kompromisszumok nélkül választhassa kedvenc italát.

Kávé – szövetséges vagy ellenség (vagy épp egyszerre mindkettő), amelyről a függők képtelenek lemondani az egyedülálló ízélmény, az általa érzett hatás, vagy szimplán a kávéivás  rituáléja miatt. A szívet dobogtató fekete alternatívája a koffeinmentes változat, amely szintén sok kérdést felvet az egészség szempontjából, megpróbáltunk utánajárni az igazságnak.

Mit is mondhatnánk, ideje volt! Nagyon jó húzás az amerikai kávézólánctól, hogy végre nem kell többet fizetniük azoknak, akik allergiával vagy valamilyen intolleranciával viseltetnek a normál tejekkel szemben, és már eleve kompromisszumot kell kötniük a kávéivás rituáléját illetően. Persze most nem azokra gondolunk, akik önszántukból váltanak vegán életmódra (nem mintha ők egyébként akkor megérdemelnék a pluszköltséget), de az igazi kávérajongók tudják, hogy a cappuccino sosem lesz olyan finom, krémesen habos egy vegán verzióval, mint a jó öreg tehéntejjel. (És ez alól még a barista címkével ellátott növényi tejek sem kivételek.) Nem beszélve a mellékízről, amit a mandula és a kókusznál lehet a leginkább érezni, és ha valaki nem szereti ezeket az aromákat, a tejeskávé konkrétan élvezhetetlen lesz. És ha véletlen van mondjuk zabtej a repertoárban, ami (szerintem) a legközelebb áll a rendes tejhez, akkor ott virít a plusz X forint. Nem elég, hogy kompromisszumot kötök, de még többet is kell érte fizetnem. Tök jó. Visszatérve, egy valamirevaló kávézóban ma már elengedhetetlen feltétel, hogy legyen minimum négyféle növényi tej, hiszen nem csak a veganisták szaporodtak el az utóbbi mondjuk öt évben, hanem sajnos az ételintolleranciával küzdők száma is megsokszorozódott úgy worldwide. 

White Mocha zabitallal, vegán habbal

A Starbucks Magyarország vendégei több mint 200.000 litert fogyasztottak az elmúlt évben az elérhető zab-, szója-, mandula-, vagy kókuszitalokból, ami majdnem duplája az előző év eredményének. A kávézólánc 2022 januárjában bővítette választékát a zabitallal – 2022-ben ez lett a legnépszerűbb növényi tejalternatíva –, de a többi növényi verzió is egyre népszerűbbé vált. Erre az igényre reagálva a vállalat 2023. január 3-tól nem számít fel többletköltséget a növényi italok választása után.

És a jó hír,  hogy ahogyan nő a tejalternatívák népszerűsége, úgy szélesedik a kávékülönlegességek világa is. A mandulaitalnak mogyorós, a kókuszitalnak pedig trópusi az ízvilága, ami az erőteljes, édes ízjegyeket kedvelőknek vált be, míg a zab- és szójaital azok kedvence, akik a kevésbé domináns, tisztább ízeket szeretik. A Starbucks baristái a világos pörkölésű Starbucks® Blonde Espresso Roast és a sötét pörkölésű Starbucks® Espresso Roast kávékkal többféle espresso alapú italkombinációt alkottak, amiből minden érdeklődő inspirálódhat a weboldalukon. Olyan italokat találhatunk itt, amik tökéletes harmóniát hoznak létre a kávék pörkölése, a tejalternatívák és a szirupok vagy cukormentes szirupok ízvilágának ötvözésével, legyen szó meleg, jeges vagy akár az ikonikus Frappucino® Blended Beverage italról. Ilyen ízösszeállításra lehet példa a Blonde Caffe Latte mandulaitallal és cukormentes vaníliasziruppal vagy a White Mocha zabitallal, vegán habbal.

Cold brew Latte kókuszitallal

És ami a lényeg, hogy ezért mostantól többet sem kell fizetnetek. Na, melyik a kedvenc?