×

Visa She’s Next: női vállalkozókat támogató programot indít a Visa!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 03. 31.

Itthon is elindul a Visa női vállalkozásokat támogató programja, amelynek célja, hogy segítsék a nőket vállalkozásuk finanszírozásában, működtetésében és fejlesztésében. Az öt nyertes pályázó mindegyike 2 millió forintos támogatást, valamint vállalkozására szabott mentorációt kap.

Minden második magyar nő számára kihívást jelent vállalkozásának finanszírozása – ez derült ki az Ipsos 2022 decemberében végzett, Csehországra, Szlovákiára és Magyarországra kiterjedt kutatásából. Ezzel párhuzamosan a Visa friss tanulmánya szerint a magyar női vállalkozók üzleti növekedésében a pénzhez jutás, a szakmai ismeretek, az erőforrások hiánya, illetve a családi- és munkakötelezettségek összeegyeztetésének nehézsége, valamint a túlhajszoltság a legnagyobb akadályok. Ezeket a tényeket figyelembe véve jelentette be a héten a Visa, hogy Magyarországon is elindította globális She’s Next kezdeményezését, amelynek célja a helyi női vállalkozók és kkv-tulajdonosok gazdasági megerősítése. Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője (és nem mellesleg négy lánygyermek édesapja) elmondta:

„A saját vállalkozásukat működtető nők egyedi kihívásokkal szembesülnek, például nehezen vagy egyáltalán nem jutnak a fejlődésükhöz szükséges forráshoz és mentori támogatáshoz. Ezért nagy öröm számunkra, hogy segíthetünk a magyarországi női vállalkozóknak a Visa She’s Next programon keresztül, amellyel öt nyertes jut egyéves mentori támogatásához, valamint egyenként kétmillió forinthoz.”

A Visa She’s Next magyarországi programjának nagykövete D. Tóth Kriszta, ismert médiaszemélyiség, a WMN alapító-ügyvezetője, a kampány arcai között pedig olyan sikeres vállalkozásokat vezető nők szerepelnek, mint a Romani Design tervezőpárosa, Máthé Tímea utazóblogger, illetve Csorba Anita, az Inspirációk Média alapító-tulajdonosa.

A magányosság alapélménye egy kezdő vállalkozónak. Ha eljutunk arra a pontra, hogy váltani akarunk, mindent nekünk kell megoldani, és számtalan ponton érezzük egyedül magunkat. A programa lényege pont ez: nem kell egyedül érezned magad, mert nem vagy egyedül.

Fogalmazta meg saját tapasztalatain alapuló gondolatait D. Tóth Kriszta, ami egybevág a kutatások eredményeivel. Majdnem minden negyedik magyar női kis- és középvállalkozó előítéletekkel találkozott, amikor vállalkozásához forrást kívánt bevonni, a megkérdezettek fele pedig nehézségként az önbizalomhiányt is felhozta, valamint az, hogy vállalkozóként nem tudják, hová forduljanak segítségért pénzügyi, jogszabályi kérdésekben, vagy ha továbbképezné magát. Így nem véletlen, hogy három magyar vállalkozónőből kettő úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi támogatás mellett a mentorprogramban való részvételt is fontosnak tartja. Többek között a következő területeken szeretnék bővíteni ismereteiket: hogyan népszerűsítsék vállalkozásukat, hogyan gazdálkodjanak a pénzügyekkel, illetve saját idejükkel. A Visa She’s Next kezdeményezés az adott vállalkozásokhoz igazított mentorprogramot nyújt a nyerteseknek. A mentorok széleskörű tapasztalattal rendelkeznek nemcsak vállalkozási és befektetési területen, hanem az üzleti oktatásban is.

A pályázatról

A Visa She’s Next program az Impact Hub, mint lebonyolító közreműködésével valósul meg Magyarországon. Olyan vállalkozásoknak szól, amelyek többségi tulajdonosa nő, vagy olyan egyéni vállalkozásoknak, amelyekben az üzleti tevékenységet nő végzi. Túl vannak a kezdő lépéseken – vagyis a vállalkozást 2021. január 1. előtt már bejegyezték –, a megelőző évet pedig pozitív üzleti eredménnyel zárták, és most a bővülés, továbbfejlődés a következő céljuk.  Elvárás, hogy rendelkezzenek digitális jelenléttel, ami lehet egy honlap, egy webshop vagy egy aktívan használt közösségimédia-oldal is.

A pályázati eljárás nagyon egyszerű: a pályázaton való részvételhez a vállalkozóknak le kell írniuk vállalkozásuk történetét, utalniuk kell arra, hogy mi inspirálta őket annak indítására, valamint ki kell emelniük azokat a kihívásokat, amelyekkel gyakran szembesülnek. Ezen túlmenően a jelentkezőknek be kell mutatni egy ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan használnák fel a támogatást a vállalkozásuk fejlesztésére.  A nyertesekről elismert szakmai zsűri dönt, melynek tagjai:

D. Tóth Kriszta, a WMN alapító- ügyvezetője

Ginzer Ildikó, a Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese

Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója

Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója és a CEU InnovationsLab alapítója, vezetője 

Máté Krisztina, a Cápák között producere

Rácz Judit, a Skinsmart és a Geek&Gorgeous alapító-ügyvezetője

Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese

Zsűritagként én történeteket keresek, személyes autentikusságot, amelynek alapja az út, a szenvedély és a reziliencia. Mert nincs bombabiztos üzleti terv az állandó változások miatt.

Egészítette ki a pályázati prezentációt D. Tóth Kriszta. A 2020-as indulás óta a Visa világszerte több mint 2,8 millió dollárt fordított több mint 260 női vállalkozónak nyújtott támogatásra és mentorálásra a Visa She’s Next globális program keretében, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Írországban és Lengyelországban.

A pályázatokat a mai naptól fogva 2023. május 21-ig lehet benyújtani, további információkért keressétek fel a Visa magyar honlapját!