×

Minden, amit a 2023-as Met-gáláról tudnod kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 04. 25.

Bátran kijelenthetjük, hogy a Met-gála minden évben a divatvilág egyik legjobban várt eseménye, ez az idén sincs másképpen. Cikkünkben összeszedtünk minden lényeges információt, amit tudnod kell a gáláról, az időponttól elkezdve a témáig.

Pharrell, Anna Wintour és Andrew Bolton, a Costume Institute vezetője bejelentette, hogy a 2023-as kiállítás a Karl Lagerfeld: A Line of Beauty címet viseli majd. Az 1954-től 2019-ben bekövetkezett haláláig alkotó Lagerfeldet a világ egyik legbefolyásosabb tervezőjeként ismerték el, de ez sem elég ahhoz, hogy támadás nélkül hagyják a döntést.

Mikor lesz a Met-gála?

A 2023-as Met-gálára május 1-jén, hétfőn kerül sor New Yorkban, a Metropolitan Művészeti Múzeumban. Az esemény 2005 óta minden évben május első hétfőjén zajlik, ez alól persze kivétel volt a 2020-as év, amikor a világjárvány miatt elmaradt a gála, valamint 2021, amikoris szeptemberben tartották meg az eseményt.

Mi a 2023-as Met-gála témája?

A Met-gála 2023 témája Karl Lagerfeld munkássága, így tisztelegve a 2019-ben elhunyt legendás tervező előtt. Az előző évekhez hasonlóan a Costume Institute kurátora, Andrew Bolton lesz a kiállítás vezetője – amely szerinte egyáltalán nem lesz egy hagyományos esemény –, míg a show kreatív tanácsadója Amanda Harlech lesz, aki évekig szorosan együtt dolgozott Lagerfelddel.

Az idei Met-gála dress code-ja Karl tiszteletére szól. A vendégek a kreatív igazgató hatalmas archívumából választhatnak: ide tartozik a Chanel, a Fendi, a Chloé, a Balmain, a Patou, valamint névadó márkája is.

Ki lesz az esemény házigazdája?

Január 18-án jelentette be a Vogue, hogy az idei Met-gála házigazdái Penélope Cruz, Michaela Coel, Roger Federer, Dua Lipa és Anna Wintour lesznek, akik az est hivatalos társelnökei is egyben.

Hol tudod majd nézni a Met-gálát?

A divatrajongók idén ismét a Vogue live streamjén keresztül követhetik majd végig az eseményeket. Bár az idei vörös szőnyeg házigazdáit még nem jelentették be, tavaly Hamish Bowles, Vanessa Hudgens színész- és énekesnő, valamint La La Anthony színésznő és televíziós személyiség készített interjút a gálára érkező vendégekkel. Egyelőre annyit tudni, hogy La La Anthony biztosan újra a vörös szőnyegen fogja boldogítani a vendégeket, valamint a Z generáció ikonja, Emma Chamberlain is visszatér, mint különleges tudósító.

Kiket hívtak meg az eseményre?

Az esemény előtti estéig a vendéglista szigorúan titkos. De a szakma legnagyobbjai – Beyonce, Lady Gaga, Madonna és Rihanna – rendszeresen részt vesznek rajta. A tervezők legtöbbször a múzsáikkal együtt vesznek részt: gondoljunk csak Marc Jacobsra és Kate Mossra, vagy a Louis Vuittontól Nicolas Ghesquière-re és Emma Stone-ra.

Fotók: Vogue UK