×

Íme Marilyn Monroe bőrápolási rutinja lépésről lépésre

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 30.

A Marilyn Monroe körüli rajongás a mai napig él és virul. Éppen ezért úgy tűnik, mindent tudunk a néhai sztár életéről, beleértve azt is, hogy kihez és mikor ment férjhez. A szépségápolás szerelmesei még a színésznő jellegzetes vörös rúzsárnyalatát is azonosították. De a glamdetektíveknek még nem sikerült hivatalosan is felfedniük Monroe bőrápolási titkait… egészen mostanáig.

Ha azon töprengsz, hogyan találhatod meg a bőrtónusodhoz legjobban illő rúzst – és rettegsz attól, hogy több tucatnyi lehetőséget kell kipróbálnod, hogy kiderítsd –, akkor van egy jó hírem. Létezik egy sokkal jobb módja annak, hogy megállapítsd, melyik árnyalat illik a legjobban az arcszínedhez. Ez nem más, mint a színanalízis, ami egy stylistok által jóváhagyott technika a szezonális színpaletta azonosítására.

Előbukkant a múltból egy levél, melyet Marilyn Monroe bőrgyógyásza, Dr. László Ernő írt. A magyar kozmetológus a világ első sztárbőrgyógyászaként elképesztő sikereket ért el Hollywoodban. Greta Garbo, Audrey Hepburn, Hubert de Givenchy is odáig voltak Dr. László Ernő újszerű eljárásaiért és krémjeiért. A levélben minden részletre fény derül: mit használt a színésznő reggel, ha eseményekre ment, vagy akár lefekvés előtt. 

Marilyn Monroe bőrápolási rutinja

Dr. László 1959. március 17-én Marilyn Monroe Miller asszonynak címezve a következő utasításokat adta: reggel Monroe-nak alaposan meg kellett mosnia az arcát és a nyakát meleg vízzel, aktív Phelityl szappannal (ma Phelityl Cleansing Bar néven ismert). Ezután egy vattadarabra csöpögtetve fel kellett kennie az egész arcára (leszámítva a szem körüli részt) az Erno Laszlo Shake-It Tinted Skin Treatment terméket, alapos felrázás után. Amint ezzel megvolt, azonnal le is kellett törölnie. Ezután a szem alá pHelitone-t kellett használnia, majd Duo-Phase Face Powdert az egész arcra és a nyakra.

Marilyn Monroe

Hivatalos alkalmakkor – amelyekről feltételezzük, hogy filmbemutatókat és más vörös szőnyeges eseményeket jelent – Monroe-t arra utasította bőrgyógyásza, hogy a pHelitone-t vigye fel az egész arcára, a szeme alá, a nyakára és a dekoltázsára. Ezután jöhetett a Duo-Phase arcpúder. Ami a lefekvés előtti kezelését illeti (vagy ahogy a levélben meghatározzák: este, mielőtt nyugovóra tér), Monroe-nak azt tanácsolták, hogy az Active Phelityl olajat vigye fel az egész arcára, majd száradás után kenje fel az Active Phelityl krémet és a Controlling Lotiont.

Ami talán a legfurcsább az egész levélben, az a következő rész: „Kerülje bármilyen diófélék, a csokoládé, az olívabogyó, az osztriga, valamint a rák fogyasztását.” Azt feltételezzük, hogy Marilyn valamilyen ételallergiával vagy -érzékenységgel küzdött. A korabeli bőrgyógyászok bizonyos ételeket, például a fűszereket, a rosaceához hasonló bőrbetegségek kiváltó okaként említik. Így simán lehet, hogy bőrápolási okok miatt kellett távol tartania magát ezektől az ételektől a színésznőnek. 

A színésznő ihlette Dr. László Ernő egyik termékcsaládját

Monroe éveken át szorosan együtt dolgozott Dr. Lászlóval. Olyannyira, hogy a magyar orvos kifejezetten a színész számára alkotta meg egyik termékcsaládját, a Phormula 3-8-at. Marilyn Monroe egyszer azt mondta a kapcsolatukról:

Ernő László nemcsak a bőrömet gyógyítja, hanem a lelkemet is megnyugtatja.

Dr. László Ernő valóban híres volt arról, hogy figyelmesen meghallgatta ügyfeleit, miközben olyan készítményeket és kezeléseket hozott létre, amelyek hatékonyak voltak számukra. Figyelembe véve Monroe rajongását a bőrgyógyász iránt, nem meglepő, hogy Dr. László öröksége napjainkban is él, és hogy bőrápolási kellékei ma is megvásárolhatók.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Erno Laszlo (@ernolaszlonyc) által megosztott bejegyzés

Képek és forrás: Glamour.com