×

A legjobb teniszfilmek nem csak a Wimbledon idejére

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 13.

Dokuparódiáktól a könnyű limonádéfilmeken át a legkeményebb küzdelmekig. Íme a legjobb, kötelező és kihagyhatatlan teniszfilmek.

A mozi és a tenisz között sosem volt túl nagy szerelem. Pedig vannak olyan teniszfilmek, amiket érdemes megnézni, mert a sporttörténelmen túl is nagyon jó sztorikat hoznak. Különösen most, amikor az olyan teniszezők sikerei, mint Đoković, Alcaraz, Sinner, vagy Berrettini még az átlagembereket is megihletik. Úgyhogy most  összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyeket a Wimbledon élő mérkőzéseihez (de nem csak azokhoz) kapcsolódóan érdemes megnézni.

Teniszfilmek, amiket nem érdemes kihagyni!

King Richard (2021)

A film, amelyért Will Smith Oscar-díjat kapott. És amit ha megnézel, egy kicsit biztos teniszrajongó leszel, ha eddig nem lettél volna. Szóval Smith Richard Williamst alakítja, aki a két teniszbajnok, Venus és Serena apja és edzője is egyben. A kedvezőtlen körülmények ellenére is megvalósítja álmát, hogy lányaiból sportlegendákat faragjon. Kemény apa és edző, aki már a lányok születése előtt egy 78 oldalas program megírásával gondolt Venus és Serena jövőjére. Egy igaz történet, amiben benne van a hihetetlen.

Borg McEnroe (2017)

Két teniszező, aki a rivalizálással vonult be a tenisztörténelembe. Borg (Sverrir Gudnason) és McEnroe (Shia LaBeouf) 1978 és 1981 között tizennégyszer játszott egymással (egyenként 7 győzelemmel), az 1980-as wimbledoni döntő pedig bekerült a sporttörténeti évkönyvekbe. Két sportoló csapott össze a pályán, de mindenekelőtt két ellentétes személyiség: a nyugodt és higgadt svéd Borg és az amerikai McEnroe, aki dühkitöréseivel is legendába ment át.

Nemek harca (2017)

Jonathan Dayton és Valerie Faris igaz történetet mesélnek el. A teniszbajnok Billie Jean King (Emma Stone), aki 1973-ban kihívta az arrogáns korábbi bajnokot, Bobby Riggs-et (Steve Carell), aki azt mondta: 

Nem azt mondom, hogy a nőknek nem szabadna a pályán lenniük – különben ki szedné fel a labdákat?

A szexizmus elleni harc fiatal bajnoka úgy döntött, hogy kihívással küldi vissza a provokációt a feladónak. A mérkőzés a nemek csatájaként vonult be a történelembe.

7 nap a pokolban (2015)

A mockumentary (áldoku) a wimbledoni történelem leghosszabb mérkőzésének krónikája. Főszereplője két elkeseredett ellenség, az amerikai Aaron Williams (Andy Samberg) és az angol Charles Poole (Kit Harington). A középpontban a két teniszező összecsapása áll, valamint egy modell, Charles gyerekkori barátja, aki szexvideót forgatott Aaronnal. A filmben feltűnik Serena Williams és John McEnroe is.

Wimbledon (2004)

Ez a teniszfilm egy kicsit limonádés verzió, de azért szórakoztató. Egy szerelmespárról szól: Peter Colt (Paul Bettany) a karrierje végéhez közeledő angol teniszező és az ígéretes Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst) története. Amikor találkoznak és egymásba szeretnek, Colt újra formába lendül, és bejut a wimbledoni torna negyeddöntőjébe. Ezzel egy időben Lizzie is eléri ugyanezt a célt. A kérdés, hogy vajon melyikük jut tovább a fordulóból

Borítókép: © HBO Max