×

Mi az a mermaidcore, és miért ez a nyár egyik legnépszerűbb trendje?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 15.

A divattal és a szépséggel foglalkozó TikTokerek számára a sellők iránti rajongás túlmutat a Disney-n.

A Maggiore-tónál fekvő Isola Bella szolgált helyszínként Nicolas Ghesquière első olaszországi bemutatójához, a Cruise 2024-hez.

Idén nyáron nemcsak a strandra, hanem egyenesen a tenger alá megyünk a mermaidcore trendnek köszönhetően. A trenddel először TikTokon találkoztam, és már akkor lenyűgözött a különböző alkotók kreativitása. Hiszen nem csak az öltözködésben tud megjelenni a mermadicore, de a sminkben és a hajban is!

Mi az a mermaidcore?

Nem egy új keletű trendről van szó, viszont ezen már nem szabad meglepődni! A TikTok közössége szeret visszahozni már korábban is felkapott dolgokat, és ez történt a mermaidcore-ral is. Nem csak azért vannak oda az emberek ezért a trendért, mert azonnal a nyárra és a tengerpartra emlékezteti őket, de azért is, mert nem olyan régen megjelent a Kishableány élőszereplős változata is.

A TikTok-on a #mermaidcore több mint 333 millió megtekintésnél tart már, a TikTokerek pedig a mindennapi ruhatárukat felhasználva játszanak a hableányos esztétikával. Vannak útmutatók az öltözködéshez, frizuraötletekhez, sőt, még ajándékhoz is. A tengerparti öltözködésben a gyöngyházfényű anyagok és a horgolt ruhadarabok dominálnak, a szetteket a gyöngy fülbevalók és a flitteres — halpikkelyekre emlékeztető — blúzok teszik teljessé. Jöhetnek a bikinifelsők is, ne legyetek félénkek! Gondoljatok a csillogó díszítésekre, a mintákra és a kék, zöld és lila árnyalatú, csillogó anyagokra. Egészítsd ki a megjelenést egy kék, ragyogó sminkkel, vagy könnyed hullámokkal és laza fürtökkel, és szerezz bónuszpontokat a kagyló- vagy gyöngyházfényű kiegészítőkkel! Szabadon variálható jellege lehetővé teszi, hogy olyan elemeket használj fel, amelyek már kéznél vannak, így megteremtve a saját verziódat a trendből, és még új dolgokat sem kell beszerezned! Talán ezért is olyan népszerű a fiatalok körében.

De, hogy miért most jött vissza a köztudatba a mermaidcore? Egyszerű: a popkultúrának hála! Ugye korábban már említettük a Kishableány élőszereplős változatát, de nem szabad kihagynunk a nemsokára megjelenő Barbie-filmet sem, ahol Dua Lipa a „Mermaid Barbie” szerepébe bújik. És persze nem feledkezhetünk meg az Aquamarine és a H2O: Egy vízcsepp elég című klasszikusokról sem, amelyek még mindig visszhangra találnak a „TikTok tinik” körében.

Sellők a kifutókon

Míg ez a trend a popkultúrában és a közösségi médiában egyre inkább terjed, a divat világa már évtizedek óta elmerült a mermaidcore-ban. A Versace egyik jellegzetes szimbóluma a ’90-es évekből a kagyló és a tengeri csillag, amelyet az évek során többen is felhasználtak és modernizáltak. Sőt, Dua Lipa már 2020-ban is viselte a trendet, mintegy előrevetítve színészi debütálását Mermaid Barbie-ként, valamint a Versace-val való legújabb együttműködését, a La Vacanza-t, amely tengerparti ihletésű darabokat tartalmaz.

Kép: Getty Images

A Blumarine Y2K (és Y2K-ihlette) darabjai is a mermaidcore csúcsát képviselik. Különösen a 2003-as tavaszi ready-to-wear kollekcióban voltak olyan darabok, amelyek úgy néztek ki, mintha egyenesen egy sellőfilmből léptek volna elő. Az SS23 New York-i divathéten a Bach Mai mutatta be a szirének ihlette kollekcióját, sellősziluettekkel, csillogó anyagokkal és aranyló sminkkel.

Mermaidcore

Kép: Bluemarine, Getty Images

Mermaidcore

Kép: Bach Mai, Getty Images

Maga Ariel, Halle Bailey is rengeteg hableány ihlette, divatos megjelenést viselt a közelmúltban a Kishableány premierjein. A Los Angeles-i bemutatón például a színésznő Valdrin Sahiti fémes kék ruháját viselte, melynek pánt nélküli nyakkivágása kagylóhéjszerűen strukturált volt. Londonban egy fehér, ezüstös díszítésű ruhát választott, amelyhez Miss Sohee-től származó fejdíszt viselt. Végül pedig az ausztráliai premierre egy ezüsttel díszített, törtfehér ruhát viselt.

Mermaidcore

Kép: Getty Images

Ha megjött a kedvetek kipróbálni a trendet, akkor nézzetek szét a ruhatáratokban, és használjátok a kreativitásotokat!