×

Fenntartható divat: megérkezett az új, növényi alapú Levi’s 501-es!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 19.

A Levi’s egyik első szabadalmaztatott modellje, az ikonikus 501-es kerek évfordulója alkalmából mutatta be az ötzsebes farmerek új családját: megérkezett a növényi alapú Levi’s 501-es. 

Az, hogy Kering, nem sokunknak mond valamit. De az, hogy Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen vagy Balenciaga, már annál inkább! Akkor pontosítsuk: a Kering Group az a francia, luxus divatkonglomerátum (de szép szó is ez), amely mindezek mögött áll. Ők pedig úgy döntöttek, hogy a szőrme ideje végleg leáldozott.

A brand szerint a termék egy újabb lépés arra, hogyan nézhet ki az iparág az elkövetkező években, hiszen több ruhadarabot kell készíteni megújuló alapanyagokból, nem pedig véges erőforrásokból. A 100 százalékban OCS tanúsítvánnyal rendelkező, ökológiai termesztésű pamutból készült 501-est a közelmúltban létrejött partnerségek és kísérleti projektek tették lehetővé. Az anyagot a Springfieldben, Tennessee államban található Stony Creek Colors cég növényi alapú indigójával festik, és a Levi’s X80 archív árnyalatában pompázik. 

A Levi’s fenntarthatósági törekvése

A brand már egy ideje nagy erőfeszítéseket tesz a fenntartható divatért, ami nem merül ki a greenwashing fogalmában. Ahogy a honlapjukon olvasható:

„Ha olyan ruhákat és farmereket készítesz, amelyek kiállják az idő próbáját, akkor mindig a jövőbe tekintesz. Régóta a fenntarthatóság szószólói vagyunk – és a mai törekvéseink csak még merészebbek. Terveink és partnerkapcsolataink három fő pillérre összpontosítanak: éghajlat, fogyasztás és közösség. Nem szégyellünk szembenézni a ruhaipar bolygóra gyakorolt hatásával. A színfalak mögött óriási előrelépést értünk el.”

Az új, növényi alapú Levi’s 501-es

Visszatérve az új 501-esre, a farmer annyira bio, hogy még a hagyományos bőr hátsó címkéjét is a mirummal (vegán bőr) készített verzióra cserélte. Az anyag 100 százalékban bioalapú, műanyagmentes alapanyagokból áll, amelyek előállítása során nem keletkezik szennyvíz. Az, hogy a Levi’s bőrből készült címkéket használt, vitás pont volt a PETA-val, amely évek óta sürgette a márkát, hogy alkalmazzon kizárólag kegyetlenségtől mentes alternatívákat.

A farmer már elérhető a Levi’s weboldalán és a boltokban.