×

Retinol és C-vitamin: a bőrápolás nyerő párosa

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 28.

A két legnépszerűbb bőrápolási összetevő a retinol és C-vitamin! Mindkettő klinikailag bizonyítottan csökkenti a finom vonalak, a ráncok és a hiperpigmentáció kialakulásának esélyét. De azt is tudtad, hogy a kettő együtt igazi nyerő párost alkot?

Ejtőzés a parkban, ücsörgés a teraszon, uborka és bazsalikom az asztalon. Csak néhány a szakértők tippjei közül az egészséges, hosszan tartó, tökéletes barnaság érdekében.

A hatóanyagok előnyei

A retinol egy A-vitamin származék, amely segít növelni a kollagéntermelést, így csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenésének valószínűségét.
A C-vitamin egy antioxidáns, amely segít ragyogóvá tenni a bőrt és megvédi azt a környezet káros hatásaitól.

Retinol és C-vitamin: hogyan használjuk együtt?

Ha arcápolási rutinunk során retinolt és C-vitamint is használunk, a legjobb, ha a vitamint reggel, a retinolt pedig este alkalmazzuk. Ennek oka, hogy a C-vitamin napközben hatékonyan képes megvédeni a bőrt a kívülről támadó méreganyagoktól, míg a retinolt éjszaka érdemes alkalmazni, amikor a bőr önmaga megújításán dolgozik. A C-vitamint használhatjuk kifejezetten a szemkörnyéken is; hatékonyan kisimítja a szem körüli bőrt, és minimalizálja a finom ráncokat és szarkalábakat. Az esti rutinhoz pedig hívjunk segítségül egy retinol tartalmú, szemkörnyékre használható fiatalító szérumot. Nekünk csak pihenni kell, a többit elvégzi a sok csodás hatóanyag!

Tippek a retinol és C-vitamin együttes használatához:

A retinol és a C-vitamin bevezetését a rutinunkba mindig alacsony koncentrációjú készítményekkel kezdjük, és fokozatosan, ahogy a bőr egyre jobban hozzászokik az új összetevőhöz, emeljük azt feljebb.
C-vitamin használata esetén napközben mindig viseljünk fényvédő krémet is, mivel ez a hatóanyag növelheti bőrünk napérzékenységét.
Legyünk türelmesek a bőrünkkel! Több hétig vagy akár hónapokig is eltarthat, mire a retinol és a C-vitamin együttes használata látványos eredményt hoz.

Lehetséges mellékhatások

A retinol szárazságot, túlzott hámlást és napérzékenységet okozhat.
A C-vitamin szintén okozhat napérzékenységet, a bőr irritálttá válhat és kipirosodhat, ha nagy koncentrációban vagy érzékeny bőrön alkalmazzuk.

Alternatívák

Az érzékeny bőrűek, vagy azok, akik nem használhatnak retinolt vagy C-vitamint, számos más összetevő közül választhatnak, amelyekkel hasonló eredmény érhető el:

A niacinamid segít a finom vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésében, miközben világosítja a bőrt és csökkenti a pórusok méretét.

Az AHA-k (alfa-hidroxi savak), mint a glikolsav és a tejsav kiváló hámlasztók és javítják a bőr textúráját, emellett csökkentik a hiperpigmentációt.

Összefoglalva: a retinol és C-vitamin erőteljes párost alkot, ha együtt alkalmazzuk őket a bőrápolási rutinunkban. Fontos azonban, hogy mindkét összetevő bevezetését alacsony koncentrációval kezdjük. Legyünk türelmesek, és napközben mindig viseljünk fényvédőt. Fontos megjegyezni, hogy ezen hatóanyagok helyett találhatunk alternatívákat is. Ne féljünk bőrgyógyászhoz fordulni, ha bármilyen kétségünk van a retinol vagy a C-vitamin használatával kapcsolatban, vagy ha nem vagyunk biztos abban, hogy bőrtípusunknak megfelelően melyik termék lenne a legjobb választás!

Képek: ©Pinterest