×

Tippek a környezetbarát fesztiválozáshoz

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 30.

Lehetetlennek tűnik, pedig nem az! Íme néhány hasznos tanács a környezetbarát fesztiválozáshoz, amik nem csak nyáron jönnek jókor. Így követheted a Coldplay szuperzöld turnéjának jó példáját.

A helyválasztástól a meghívókon át a dekorációig – lehetséges környezettudatos esküvőt szervezni? Naná!

A klímaszorongás korában (amely széles körben elterjedt jelenség az új generációk körében) a Coldplay alacsony ökolábnyomra törekvő, zöld világkörüli turnéja kétségtelenül erényes és követendő példa. És félreértés ne essék, nemcsak az ágazatban dolgozók, de a közönség számára is. Mert valljuk be, gyakran a legelemibb óvintézkedéseket sem tesszük meg annak megakadályozására, hogy egy koncert negatív következményekkel járjon a városra nézve, ahol az eseményt szervezik. A brit zenekar számos környezetbarát kezdeményezést vezetett be, kezdve a turné merchandisingjával, amely fenntartható, etikus és műanyagmentes módon készült. Nem is beszélve arról, hogy a koncertet teljes egészében megújuló energiával, napenergiával és a rajongók mozgása által működtetett mozgási energiával látják el. Apró lépések, amelyek, ha mindenki a gyakorlatba ülteti őket, pozitív változást jelenthetnek a bolygó számára. És nem kell sokkat többet tenni a környezetbarát fesztiválozáshoz sem. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coldplay (@coldplay) által megosztott bejegyzés

A zöld tudatosság egy cseppet sem megy a szórakozás rovására

Az elkövetkező évek globális kihívásai közé tartozik, hogy 2050-ig legalább évi 2 tonnával csökkentsük a CO2-kibocsátást, és megszüntessük a műanyaggyártást, amelynek 100%-ban újrahasznosítottnak és újrahasznosíthatónak kell lennie. 

Ha már a koncertekről és zenei turnékról beszélünk, a közönség viselkedése minden szempontból döntő fontosságú a rendezvény sikeréhez. „A klímaváltozással és annak hatásaival kapcsolatos növekvő tudatosság miatt elengedhetetlen, hogy a fesztiválozók környezetbarát gyakorlatokat alkalmazzanak, miközben élvezik a zenei eseményeket. Ezek a fenntartható trükkök nemcsak könnyen megvalósíthatók, hanem képesek tartós hatást gyakorolni a környezetünkre.

környezetbarát fesztiválozáshoz

Mész a Szigetre (is)? Tippek a környezetbarát fesztiválozáshoz

Először is, elengedhetetlen, hogy újrahasznosítható flakonokkal és palackokkal szerelkezzünk fel, elkerülve a műanyag csomagolások vásárlását a helyszínen. De most komolyan, még mindig nincs egy saját kulacsod? Pedig ez a tény a felmérések szerint segíthet 62%-kal csökkenteni a hulladék mennyiségét, 10%-kal a CO2-kibocsátást és 55%-kal a műanyagszennyezést. Másodszor, fontos, hogy lehetőség szerint tömegközlekedéssel érkezzünk a fesztiválokra. Ha baráti társasággal mentek, próbáljátok meg optimalizálni a közlekedést azzal, hogy csak egy autóba szervezitek magatokat. Még jobb, ha a könnyű mobilitást választjátok kerékpárokkal és elektromos robogókkal. Ez akár 54%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást.

via GIPHY

Mint tudjuk, egy fesztiválon nagyon fontos önkifejezési mód az aznapi szettünk, beleértve a sminket is. Ha teheted, részesítsd előnyben a biológiailag lebomló termékeket. Így 48%-kal csökkented a műanyagszennyezést, és a bőrödnek is jót teszel azzal, hogy elkerülöd a magas vegyianyag-koncentrációjú termékeket. Ha vásárlásról van szó, támogasd azokat az árusokat, akik környezetbarát termékeket, vagy legalábbis újrahasznosított műanyagból készült termékeket kínálnak. Végezetül ne hagyj szemetet magad után sehol, semmilyen körülmények között. Ezzel a jó gyakorlattal akár 28%-kal csökkentheted a hulladék mennyiségét, 12%-kal a CO2-kibocsátást és 25%-kal a műanyagszennyezést. 

Nem sokk effort a rengeteg élményért cserébe, ugye?

Képek: Unsplash