×

Út a tökéletes mosolyhoz

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 7.

Vonzó és ragyogóan fehér mosolyra vágysz? A hollywoodi mosoly elérése a fogak egészségének megőrzésével kezdődik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi a helyes út a tökéletes mosolyhoz: milyen életviteli szokásoktól érdemes távol maradni, ha fehéren és épen akarod tartani fogaid. Továbbá ismertetünk 5 lépést, amelyekkel még szebbé tehető mosolyod.

Fogainkra káros szokások – amiket kerülj!

Az életviteli szokásaink hatást gyakorolnak fogaink egészségére. Jól ismert, hogy a cukorbevitel limitálása, a rendszeres fogászati vizsgálaton való részvétel vagy a fogselyem használata segíthet a gyakori fogászati problémák kockázatának csökkentésében. Azonban arról ritkábban esik szó, hogy mely szokásokat érdemes kizárni életünkből a fogak és íny egészségének fenntartásához. A következőkben ezekről lesz szó.

#1 Dohányzás

A dohánytermékek fogyasztása – legyen szó cigarettáról, szivarról, vaporizáló készülékekről vagy rágódohányról – veszélyezteti a fogaid és ínyed épségét. Azok a személyek, akik rendszeresen dohányoznak, fokozott kockázatnak vannak kitéve az alábbi betegségekkel szemben:

ínyproblémák (pl. parodontózis),
fogvesztés,
szájsebészeti műtétek utáni komplikációk,
szájrák

A fentiek mellett számos egyéb krónikus betegség kockázatát fokozza a dohányzás, így érdemes felhagyni vele.

#2 Helytelen száj- és fogtisztítás

Tudtad, hogy egy átlagos magyar felnőtt szájából 10 fog hiányzik? Ennek egyik oka az elégtelen és helytelen száj- és fogtisztítási rutin. Egy felmérés alapján Magyarországon fejenként csupán 1,4 tubus fogkrémet használunk el egy évben, amely messze elmarad a fejlett országok fejenkénti éves átlagos 8-10 tubusos fogyasztásától. A cikk későbbi pontján részletesen bemutatjuk, melyek a legfontosabb dentálhigiéniai szokások. 

#3 Fogászati vizsgálatok kihagyása

A fogvesztés másik gyakori oka a fogorvosi és szájsebészeti problémák figyelmen kívül hagyása. Számos egyébként könnyen és alacsony költséggel kezelhető probléma, mint például a fogkő vagy enyhe ínygyulladás, a megfelelő orvosi beavatkozás hiányában komoly problémákhoz vezethet. De vajon milyen gyakran szükséges egy fogászat felkeresése? Szakmai ajánlások alapján legalább félévente látogass el fogorvosi kontroll vizsgálatra, hogy időben fény derüljön az esetleges fogászati problémákra..

#4 Védőfelszerelés elhanyagolása

Végül pedig fontos megemlíteni a megfelelő sport- és motoros védőfelszerelés használatát, amelyet a WHO is erősen javasol a fogak egészségének megőrzéséhez. A bukósisak, fej- és fogvédő beszerzésével minimalizálható a sport- és motorbalesetek során elszenvedett fogsérülések kockázata.

út a tökéletes mosolyhoz

5 lépéses út a tökéletes,hollywoodi mosolyhoz

Most, hogy tudod, milyen életviteli dolgokat érdemes kerülni, ideje szót ejteni arról, hogyan tehetsz szert elbűvölő, szabályos és ragyogóan fehér, tökéletes hollywoodi mosolyra. Következzen az 5 egyszerű lépés!

1. Rendszeres fogászati ellenőrzés

Az első lépés, hogy legalább félévente vegyél részt fogászati kontrollvizsgálaton. Ilyenkor a szakemberek alaposan megvizsgálják a fogakat és az ínyt. Amennyiben bármilyen eltérést észlelnek, időben megkezdik a kezelést. Ezzel sok esetben elkerülhető a fogvesztés.

2. Megfelelő fog- és szájápolási rutin

A fehér és egészséges fogak megőrzéséhez elengedhetetlen az alapos fog- és szájápolás, ennek lépései a következők:

Csökkentsd a cukros ételek és italok fogyasztását!
Legalább napi két alkalommal moss fogat! Válasz ehhez puha sörtéjű fogkefét, amellyel könnyen megtisztítható a fogfelület és az íny is!
Használj fogselymet vagy fogközi kefét is! Ezekkel eltávolítható a fog közé ragadt ételmaradék, amely fokozhatja az ínygyulladás és fogkőképződés kockázatát!
Ne feledkezz meg a nyelv tisztaságáról sem! Ehhez érdemes nyelvkaparót vagy nyelv kefét használni!
Használj alkoholmentes szájvizet vagy öblögess vízzel!
Sajátítsd el a helyes fogmosás technikáját!

3. Fogszabályozás, ha szükséges

Szabálytalan a mosolyod? Az esztétikai szempontok mellett, akár az étkezésben és hangképzésben is gondot okozhatnak a szabálytalan helyzetben álló fogak. Szerencsére van megoldás! A fogszabályozás akár 1-2 éven belül drasztikusan átalakíthatja mosolyod. Az elérhető kezelések között megtalálható rögzített (fix) és kivehető készülék is, így biztos lehetsz abban, hogy igényeidnek megfelelő módon állíthatod helyre a fogak szabályosságát.

4. Fogpótlás, amennyiben indokolt

Túl késő, és a konzerváló fogászat sem tud már segíteni? Nem szükséges a hiányzó fogakkal együtt élni. A fogpótlási megoldások között számos lehetőség található:

Fogbeültetés
Műfogsor
Foghíd
Koronák
A modern fogbeültetéssel akár az eredetivel megegyező kinézet érhető el, így fogvesztés esetén sem kell lemondani a tökéletes mosolyról!

5. Fogfehérítés

Szabályosak és egészségek a fogaid, mégsem vagy elégedett velük? Ebben az esetben érdemes megfontolni a fogfehérítést, amey profi szakember felügyelete mellett veszélytelen és megdöbbentően eredményes.

6. Porcelánhéj

Ha a fenti javaslatokat mind betartottad, de mégsem sikerült elérned a vágyott tökéletes mosolyt, akkor segíthet a porcelánhéj, amely az esztétikai fogászat egyik legkedveltebb beavatkozása. A kerámiából készült lemezzel akár a sérült, elszíneződött fogak, fogrések és a kedvezőtlen fogforma is korrigálható. A valóban hibátlan és ragyogó mosoly elérése tehát nem lehetetlen, amennyiben a porcelánhéj mellett döntesz.

Képek: Freepik, Cover: Getty Images