×

3 könyv arra az időszakra, amikor ijesztőnek találod a felnőtt létet

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 28.

Az élet sokszor kiszámíthatatlan, ez pedig ijesztő tud lenni. Család, munka, párkapcsolat, barátok… Csak pár dolog, amire rástresszelünk a mindennapokban. Íme 3 könyv, amik akár egy nagy ölelésként is szolgálhatnak az ilyen időszakokban! 

Legyen szó tengerparti pihenésről, ebéd utáni sziesztáról vagy esti bekuckózásról, a nyár egyik elhanyagolhatatlan kelléke egy jó kis „limonádé” könyv.

Igaz, még csak a húszas éveim elején járok, azonban a pánik azóta a vállaimon csücsül, amióta az egyetem alatt elkezdtem dolgozni, valamint felköltöztem Pestre albérletbe. A következő kérdések merültek és merülnek fel még mindig bennem: Biztosan jól választottam szakot? Mihez kezdek ezzel a diplomával? A jó szakmában dolgozom? Tényleg ez való nekem? Érdekel egyáltalán bármi más ezen kívül? Mikor fogom tudni megteremteni magamnak azt az életet, amit mindig is szerettem volna? Elég időt fordítok a barátaimra? Na és a családra? Arról már ne is beszéljünk, hogy ha arra gondolok, mi lesz öt év múlva, rendesen a pánikrohamok kerülgetnek, mert egyszerűen fogalmam sincs. Nem látok semmit, abban bízom, hogy az élet majd úgyis úgy alakul, ahogy kell.

Na, és az ilyen időszakokban jönnek jól azok a könyvek, amik hasonló szituációkról szólnak: elveszettség, kilátástalanság, baráti kapcsolatok, családi konfliktusok, és még sorolhatnám. Egyszerűen megnyugtat a tudat, hogy nem egyedül vagyok így ezzel. Most ezekből hoztam el hármat, amik számomra olyanok, mint egy nagy ölelés!

Alexandra Potter: Confessions of a Forty-Something F**k Up

Meg is kezdem a sort az egyik kedvencemmel. Alexandra Potter könyve, ha jól tudom, itthon még nincsen lefordítva, de ez ne legyen akadály, angolul is tökéletes! Így szól az ajánlás a könyv hátulján: Egy vicces és szívhez szóló regény minden olyan nőnek, aki azon tűnődik, hogyan a fenébe jutott ide, és miért nem teljesen olyan az élet, amilyennek elképzelte… A történet főszereplője Nell, aki egy csúf szakítás után Kaliforniából visszaköltözik Londonba, és próbálja újrakezdeni az életét (mindezt negyven-valahány évesen). Nehezen, de talál magának egy munkát, melynek köszönhetően egy igen különleges barátságra tesz szert, és innentől kezdve az élete nagy fordulatokat vesz. A vicces és fájdalmasan életszerű Confessions of a Forty-Something F**k Up a barátságot ünnepli, és emlékeztet arra, hogy bár az élet nem mindig a tervek szerint alakul, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet megtalálni a boldogságot.

könyv

Kép: Amazon UK

Dolly Alderton: Szellemek

Ezt a könyvet nemrégiben fejeztem be, és amennyire döcögősen indult az elején, annyira megszerettem a végére. Dolly Alderton Szellemek című regénye azt mutatja be, mennyire nehéz is tud lenni az ismerkedés és egy párkapcsolat a harmincas éveinkben: bizalom, társkereső appok, ghostolások… Valószínűleg sokan tudnak ezekkel azonosulni. A főszereplőnk Nina, a harmincas éveinek első felét tapossa, sikeres gasztroíró, szeretik őt a barátai és a családtagjai, és végre saját lakása van. Papíron ez mind tökéletes, nem igaz? Találkozik egy férfival, aki az első randin közli vele, hogy feleségül fogja őt venni. Nina innentől kezdve úgy érzi, hogy megtalálta az igazit. Azt, akivel le tudná élni az életét. De sajnos semmi sem ilyen álomszerű (és el kell olvasnotok a könyvet, hogy megtudjátok, miért nem az). Dolly Alderton Szellemek című regénye bravúrosan ötvözi a Bridget Jones naplójának őszinte humorát Sally Rooney intelligenciájával és szarkazmusával. Éppen ezért is lehetséges, hogy olvasás közben sokszor hangosan nevetünk fel vagy bólogatunk egyetértően. 

könyv

Kép: 21. Század Kiadó

Sally Rooney: Baráti beszélgetések

És, ha már az előbb említettük Sally Rooney-t, akkor muszáj vagyok belecsempészni egy könyvet tőle is ebbe az ajánlásba. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor ezt a regényét olvastam az írónőnek. Két éve nyáron egy balatoni nyaralás során teljesen véletlenül bukkantam rá a Baráti beszélgetésekre a Lírában, és nem viccelek, amikor azt mondom, hogy egy nap alatt kiolvastam az egészet. Nem tudom, hogy akkoriban volt-e bármi nehézség az életemben barátságok terén, de az megvan, hogy csak úgy faltam a lapokat. A Baráti beszélgetések két lány történetéről szól: Francis és Bobbi barátságáról egészen pontosan. Mindketten Dublinban tanulnak, és az egyik este – szokásukhoz hívően – elmennek egy pubba. Itt megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá (majd a későbbiekben Francis a fotós férjéhez is). Ami kezdetben csak szórakoztató csacskaságnak indul, az később érzésekhez vezet. A Baráti beszélgetések egy hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet, mely a fiatalok életének veszélyes pillanatairól és hiteles érzéseikről szól. Sally Rooney a  regényében feltárja, milyen bonyodalmakat is szülhet a nők közötti barátság.

könyv

Kép: 21. Század Kiadó