×

Csiganyálka 101: Minden, amit a csodaszerről tudni kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 4.

Mindenki tiszta és egészséges bőrt szeretne – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy csiganyálkával kell bekennünk bőrünket.

A két legnépszerűbb bőrápolási összetevő a retinol és C-vitamin! Mindkettő klinikailag bizonyítottan csökkenti a finom vonalak, a ráncok és a hiperpigmentáció kialakulásának esélyét. De azt is tudtad, hogy a kettő együtt igazi nyerő párost alkot?

Ha ti is jártasok vagyok a TikTok világában, és az algoritmusotok szépségápolási videókból áll, akkor valószínűleg már belefutottatok a csiganyálka  jótékony hatásairól szóló videókba. Bár úgy tűnhet, hogy ez egy mostanában felkapott trend, valójában a csigák váladékának felhasználása a szépségápolási termékekben egyáltalán nem egy új jelenség. A K-beautyben már évtizedek óta használják a csiganyálkát fiatalító tulajdonságai miatt. És szerencsére most már az eddiginél több termék készül ezzel a kollagén-erősítő összetevővel. 

De mit is tud pontosan a csiganyálka? Cikkünkből kiderül!

Mi az a csiganyálka?

A csiganyálka szó szerint a csigák váladéka. A bőrápolási termékek összetevőinek listáján „csiga szekréciós szűrlet” néven is találkozhattok vele.

Kémiai szempontból a csiganyálka fehérjék, enzimek, hialuronsav, réz peptidek, antimikrobiális peptidek, vas, cink és proteoglikánok összetett keveréke

– mondja Georgia Smith, kozmetikai vegyész, a Sydneyben működő Skin Sister alapítója. 

Vajon hogyan juthat valaki arra a következtetésre, hogy a csiganyálka egyáltalán jót tesz a bőrnek? Az Associated Press cikke szerint az 1980-as években egy chilei csigafarmon dolgozók észrevették, hogy a kezük szokatlanul puha, és a csigáknak tulajdonították a pozitív hatást.

Bajuk esik a csigáknak a nyálka összegyűjtése közben?

Nem, a csigák nem sérülnek vagy pusztulnak el a folyamat közben. A kitermelési eljárással kapcsolatban Larraín Allendes, a Caracol Natural Skincare vezérigazgatója a következőt mondta: „A mai cruelty-free módszerek lehetővé teszik a csigák számára, hogy a kitermelés után továbblépjenek és boldogan éljenek.”

A kitermelési módszerek különböznek, de a COSRX ‘K-beauty márka kutatási és fejlesztési csapata nyilatkozata szerint:

Egy sötét és csendes helyiségben a csigákat egy háló fölé helyezik. Mivel éjszakai élőlényekről van szó, ez kényelmes helyet biztosít számukra, ahol szabadon kószálhatnak. Körülbelül egy óra elteltével a csigákat visszaviszik az otthonukba, miközben a nyálkát összegyűjtik és feldolgozzák felhasználásra.

A háló összegyűjti a nyálkát, miközben a csigák kóborolnak. És miután a csigák biztonságban visszatértek a megszokott környezetükbe, a hátrahagyott nyálkát kinyerik a termékekben való felhasználás céljából.

csiganyálka

Mit tesz a csiganyálka az arcbőrrel?

Mivel számos jótékony összetevőből áll, a csiganyálka rengeteget tehet a bőrért. Kisebb tanulmányok kimutatták, hogy segít hidratálni a száraz bőrt és erősíti a bőrgátat, serkenti a kollagéntermelést, és segíthet a sebgyógyulásban is. Ezen kívül a nyálka védő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért is nevezi Larraín Allendes a csigaszekréciót „bőrtápláléknak”, mivel segít a bőr fiatalításában. Továbbá regenerálja,  hidratálja a bőrt, segít a transzepidermális vízveszteség megelőzésében, valamint a bőrpír, a csípés, a szárazság és a gyulladás csökkentésében is. 

Kinek érdemes a csiganyálkát beiktatnia a bőrápolási rutinjába?

A csiganyálka minden bőrtípusra alkalmas. Más természetes termékekhez hasonlóan nagyon kevés ember allergiás rá. Azonban, akiknek a múltban negatív tapasztalataik voltak különböző bőrápolási termékekkel kapcsolatban, vagy akik allergiások az ilyesmikre, érdemes az alkarjukon foltpróbát végezniük, mielőtt az arcra alkalmaznák.

Kép: Real Simple