×

A Cricket Feet módszer, amitől 5 perc alatt elalszol

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 8.

A TikTok-on a #cricketfeet hashtag már majdnem elérte az 500 000 megtekintést. Az ok egyszerű: a tücsök mozgására emlékeztető gesztus segít megnyugtatni az idegrendszert és hamarabb elaludni. Íme minden, amit a Cricket Feet módszerről tudni kell!

Nem lenne jó, ha a dolgokat a valóságba tudnánk „gondolni”? Ha csupa jó dolog történne velünk csak azért, mert az univerzumot arra kérjük? A manifesztációs levél megírásával megteheted az első lépést, hogy bevonzz az életedbe olyan dolgokat, amelyekre régóta vágysz!

Akár tudatos cselekvésekről, akár a tudatalatti által meghatározott mozdulatokról van szó, mindannyiunknak vannak apró relaxációs szokásaink, amelyeket lefekvés előtt alkalmazunk. Gyermekkorunk óta ismétlődő, látszólag véletlenszerű gesztusok, amelyeket az érzelmek megnyugtatására és megszelídítésére, vagy épp a nyugodt elalváshoz szükségesek. A fej vakargatása, az orr csiklandozása, a fülcimpák masszírozása és igen, a lábak dörzsölése, akár egy tücsök!

A Cricket Feet módszer

Ez az elterjedt szokás közel 500 000 TikTok-felhasználó számára a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy megszabaduljon a napi terhektől és a stressztől. Nem egyszerűen a feszültség levezetéséről van szó. Sok közösségi felhasználó ugyanis neurodivergens emberként számolt be tapasztalatairól, hangsúlyozva, hogy egy olyan gesztus, mint a lábak összedörzsölése, önstimuláló és nyugtató hatású.

Neurodivergensek, ADHD és Cricket Feet: spontán gesztus sokak számára

A lábak egymáshoz dörzsölésének szokása az önstimulációra (stimming) jellemző, ismétlődő viselkedések egyike lehet. Ezek azok a szokatlan, furcsa mozdulatok, amelyeket gyakran látunk neurodivergens embereknél (például autizmusra, ADHD-ra, diszlexiára és Tourette-szindrómára hajlamosak).  Ezek sokunk számára idegesítő szokások, mint a felsőtest hintáztatása, a fogcsikorgatás, vagy akár a fej ütögetése. A neurodivergens emberek ezeket a mozdulatokat önkéntelenül csinálják, hogy enyhítsék a kellemetlen érzést vagy kezeljék az általuk átélt érzelmeket, pánikot. A cél a kényelem és a biztonság érzetének megteremtése, a stressz csökkentése és az érzelmi önszabályozás lehetővé tétele. 

Hogyan működik?

A Cricket Feet módszer gyakorlatba ültetése nagyon egyszerű, és sok ember számára spontán gesztus. Kicsit olyan, mint a szemdörzsölés. Amint a takaró alá bújunk, néhány másodpercig dörzsöljük össze a lábainkat. Az egyik lábfejet ritmikusan a másikhoz dörzsölve ugyanis stimulálhatjuk a sok idegvégződést. Ez oldja a feszültséget, javítja a vérkeringést, és segít felszabadítani a dopamint, a szerotonint és az endorfinokat – vagyis a jó közérzetet okozó hormonokat. Emellett segít szabályozni és megnyugtatni a központi idegrendszert. Hasonló hatású, mint az akupunktúra, amely különösen alvás előtt serkenti az ellazulást.

@vocally.unmasking #cricketfeet #stim #actuallyautistic #latediagnosedautistic #audhd #audhder #autisticwomen #autism #autisticadult #audhder #autismawareness ♬ I have this thing – Emily (ekelleydesign)

Ha pedig a lábad összedörzsölése nem neked való, vagy éppenséggel nem éred el a kívánt hatást, semmi gond! Az is jó megoldás, ha lefekvés előtt krémmel masszírozod meg a lábadat. Az idegvégződések gyengéd stimulálása ugyanis kellemes relaxációs érzést terjeszthet az egész testben, nem beszélve a hidratáló krém előnyeiről!

Forrás: Vogue.it / Fotók: Unsplash