×

Perspektíva: Czigány Enikő egyéni kiállítása a Deák Palotában

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 19.

Czigány Enikő Perspektíva című kiállítása egy ritkán látott nézőpontot nyit ki bennünk. Segít átlépni a  komfortzónánkat, és lehetőséget ad arra, hogy új rendszerben, dimenzióban értelmezzük a természetbe ágyazott környezetünket – és abban saját magunkat. A kiállítás anyagát digitális légifelvételek és a ma már mindennap használatos műholdas navigációs rendszerek képi világa inspirálta. 

Szeptember 22-én kezdődik az idei Kortárs Ékszerhét Budapest, amely több szempontból hiánypótló szerepet tölt be a kulturális vérkeringésben. Egyszerre nyújt remek szakmai előrelépési lehetőséget az alkotók számára és kínál alkalmat a kortárs ékszerművészet népszerűsítésére.

Múlt héten csütörtökön egy egészen különleges kiállításmegnyitónak adott helyet a Deák Palota, ahol Czigány Enikő legújabb alkotásait csodálhatta meg a közönség. A kiállítás (mely a Perspektíva nevet kapta) különlegessége, hogy a grafikák és merített papír „reliefek” mellé helyezett QR kódok beolvasása láthatóvá teszi az adott képet ihlető magyarországi tájrészlet műholdas felvételét, ami egyben navigálja a látogatót az absztrakt geometrikus művek mögött meghúzódó gondolatok megismeréséhez és megértéséhez.

lyám kezdetétől lenyűgözött a geometrikus formák és az organikus táj csodálatra méltó összhangja. A Föld komplexitása sajátos és egyetemes; az évszakok változásával pedig mindig megújul, így a felszántott, parlagon hagyott, szárba szökő vagy éppen termést hozó földszakaszok ritmikus hullámzása kimeríthetetlen inspiráció forrásává lettek számomra

– mondta el Czigány Enikő. A minket körülvevő világot elsősorban belülről, a táj részeként érzékeljük, alakítjuk. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban új nézőpontot kaptunk, a madártávlatot. Madártávlatból szemlélni a világot lehetőséget nyújt egy nagyobb perspektívára, amelyben rendszereket, absztrakt formákat, egy hatalmas, élő organizmust fedezhetünk fel.

perspektíva

 A természet és az emberi tevékenység által alakított táj távlati szemszögből új formákat ölt, amelyekkel a kreatív elménk tovább játszhat és újabb világokat, értelmezéseket nyithat meg. Czigány Enikő munkáiban egyre tovább és tovább csupaszítja, egyszerűsíti a képi esztétikai megfogalmazását a valóságnak, teret adva a játékra a befogadó értelmezésében

tette hozzá Boros Lilla, a kiállítás kurátora.

A tárlat szeptember 15 – október 6. között a Deák Palotában tekinthető meg.

perspektíva

Perspektíva – Czigány Enikő kiállítása

https://www.works.io/eniko-czigany 
http://www.artnesz.hu/beszelgetesek/czigany-eniko/