×

Őszi hajhullás – minden, amit a jelenségről tudni kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 10. 16.

Az őszi hajhullás gyakoribb, mint gondolnád – és teljesen normális. Íme minden, amit tudni kell róla!

A D-vitamin alapjáraton egy nagyszerű forrásból érkezik, a napból! De mi történik a borúsabb időszakokban, amikből sajnos jóval több van? Ilyenkor bizony D-vitamin hiány léphet fel, amit az alábbi módokon jelez a szervezeted!

Egyszer a fodrászomnál ülve merült fel bennem a kérdés, hogy normális-e, hogy az őszi/téli időszakban sokkal jobban hullik a hajam, mint az év többi részében? A fodrászom szerencsére megnyugtatott, és azt mondta, hogy igen, ez általában minden nőnél így van. Akkor pontosabb információkat ezzel kapcsolatban nem mondott, most viszont jobban utánajártam, és összeszedtem nektek mindent, amit az őszi hajhullásról tudnotok kell!

Miért pont ősszel?

Az úgynevezett szezonális hajhullás gyakran előfordul, különösen a nőknél, ráadásul az évnek ugyanabban az időszakában, késő nyáron vagy ősszel. A pontos ok nem teljesen világos a szakértők számára sem, de van néhány elmélet.

Az egyik ilyen elmélet szerint a hajunk a szőrzetünk részét képezi, ebből adódóan pedig – csak úgy, mint az állatoknál – évszakok változásakor nálunk is megtörténhet a szőrzetváltás. Egy másik elképzelés szerint a szezonális hajhullás a DNS-ünkben rejlik, vagyis mivel a hajhullás sok nőnél minden évben visszatér, a feltételezés az, hogy ez a genetikánkba van rögzítve. 

őszi hajhullás

Kép: Harvard Health

Mi az oka az őszi hajhullásnak?

Ez egyelőre csak elmélet, de lehet, hogy a hajunk növekedésével függ össze.  Minden haj két növekedési fázison megy keresztül: az élő és a nyugalmi fázison. Az élő fázisban (anagén fázis) a haj évekig nő. Hajunk 90%-a pedig az anagén fázisban van. A másik 10% a nyugalmi fázisban (telogén fázis) van, amely körülbelül 2-4 hónapig tart. Ebben a fázisban a hajgyökér regenerálódik.

Normális esetben a nyugalmi és élő fázisok váltakozása és az ezzel járó hajhullás nem észrevehető, mivel mindig ugyanannyi hajszál marad a fejen. A késő nyári és őszi hónapokban azonban sok nőnél több a nyugalmi fázisban lévő haj. Nyáron több hajszálra van szükségünk a napvédelemhez, ezért a hajszálak hosszabb ideig maradnak az élő fázisban. Az év vége felé – alacsonyabb hőmérséklet és kevesebb UV-sugárzás esetén – a haj azonban kihullik.

őszi hajhullás

Hogyan kezeljük az őszi hajhullást?

Az őszi hónapokban a hajnövekedés támogatása érdekében fontos, hogy a téli időszak előtt újrakezdd a rendszeres hajápolási rutinodat!

  • Szedj vitaminokat: A szokásos A-Z vitaminokat, amelyeket bármelyik drogériában beszerezhetsz, hogy belülről is támogatni tudd a haj növekedését.
  • Továbbra is fogyassz elegendő mennyiségű rostot (gyümölcsök és zöldségek), valamint fehérjét!
  • Alakíts ki egy olyan fejbőrápolási rutint, amely a fejbőr vérellátására összpontosít, hogy támogassa a hajhagymákat a kihulló haj újranövesztésében!
  • Továbbra is tölts időt a szabadban! Ez pozitívan befolyásolja a mentális egészségedet, és ennek eredményeképpen a hajad egészségét is.
  • Hangolódj rá a testedre, és találd meg azt a testmozgást, amely arra ösztönöz, hogy kitarts mellette!
  • Fontos az éves vérvétel! Egy általános check-up keretein belül kiderülhet minden (ha rendben vagy, az is, és ha esetleg valami hiányossága van a szervezetednek, az is.) 

Az egészségtelen és kiegyensúlyozatlan test nem tud egészséges hajat növeszteni, és ha a nyarat azzal töltötted, hogy másokról gondoskodj, akkor az ősz remek lehetőséget kínál arra, hogy befelé fordulj és magaddal törődj.