×

A D-vitamin hiány 8 leggyakoribb tünete

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 28.

A D-vitamin alapjáraton egy nagyszerű forrásból érkezik, a napból! De mi történik a borúsabb időszakokban, amikből sajnos jóval több van? Ilyenkor bizony D-vitamin hiány léphet fel, amit az alábbi módokon jelez a szervezeted!

Hamarosan itt az október, a mellrák elleni küzdelem hónapja! Cikkünkben végignézzük, és egyesével cáfoljuk a közszájon forgó tévhiteket a mammográfia kapcsán, hogy meggyőzzünk arról, hogy semmiképp se hagyd ki az esedékes emlőszűrést!

A D-vitamin hiánya egy olyan kóros állapot, amely a legtöbb embernél nem jár tünetekkel, éppen ezért nem egyszerű nyakon csípni. Ha azonban állandóan kimerült vagy, fájnak a csontjaid, visszatérő izomgyengeséged vagy hangulatváltozásaid vannak, az bizony arra utal, hogy valami nincs rendben a szervezetedben. Ha a lent felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, akkor itt az ideje, hogy foglalkozz a D-vitamin pótlásával.

Íme a D-vitamin hiány 8 leggyakoribb jele

Fájnak a csontjaid 

A D-vitamin hiány leginkább ismert tünete a rendszeresen visszatérő, szinte már krónikus csontfájdalom. Mi a háttere? A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a szervezetben, amiből aztán a csontok építőkövei lesznek. D-vitamin hiány esetén a kalcium nem tud a csontokhoz jutni, így azok elgyengülnek és sérülékennyé válnak (beleértve a terheléses töréseket).

Folyton fáradtnak érzed magad 

A fáradtságérzetnek számos oka lehet, de az egyik a D-vitamin hiányból eredhet! Ha nincs elég D-vitamin a szervezetben, az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, a szervezeted pedig takarékos üzemmódba lép. Így nem csoda, hogy legszívesebben egész nap aludnál!

Rosszul alszol 

Mi az összefüggés a D-vitamin és a tobozmirigy között? A tobozmirigy irányítja a belső biológiai órádat, utóbbi pedig szabályozza az alvás-ébrenléti ciklust. A D-vitamin hiánya akár teljesen felboríthatja ezt az érzékeny gépezetet. Ha arra leszel figyelmes, hogy még elegendő alvással is fáradtnak érzed majd magad, érdemes vitaminhiányra gyanakodnod.

Hangulatingadozásaid vannak 

A D-vitamin szabályozza a hangulatodért felelős neurotranszmitterek szintjét is. Ha tehát nem tudod lerázni a szomorú érzéseidet, ezek a mélypontok a D-vitamin hiányának jelei is lehetnek. Azonban a neurotranszmitter szintje sajnos nem csak a hangulatodra van hatással; más kognitív funkciókat is befolyásol, például a döntéshozatalt és az impulzuskontrollt. Ezért, ha döntésképtelennek érzed magad, az is D-vitamin hiányt jelezhet.

Erősen hullik a hajad 

A D-vitamin létfontosságú a hajciklus szempontjából, és segít a hajat a nyugalmi fázisból a növekedési fázisba juttatni. Míg a stressz a hajhullás gyakori oka, az igazán erős hajhullás lehet betegség vagy D-vitamin hiány következménye is. Szerencsére számos élelmiszer és tápanyag befolyásolhatja a haj egészségét, így megfelelő táplálkozással, és megfelelő D-vitamin pótlással javíthatsz a helyzeten

Izmaid könnyen elgyengülnek 

Ha rendszeresen sportolsz, nem lehet idegen számodra az izomláz érzése. Azonban, ha úgy érzed, a szokásosnál intenzívebben jelentkezik, vagy hosszabban elnyúlik az érzés, könnyen lehet, hogy D-vitamin hiány áll a háttérben. És ha ez nem lenne elég, a meggyengült izmok az ízületeket is jobban terhelik, ami miatt azok hajlamosabbak lesznek a kopásra és a gyulladásra.

Állandóan megbetegszel

Az alacsony D-vitamin szint összefügg a felső és alsó légúti fertőzések kialakulásának fokozott kockázatával. Ráadásul, ha szervezetedben alacsony a D-vitamin szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőgyulladás, mint azoknál, akik megfelelően pótolják azt. Ha tehát gyakran visszatérő megfázást tapasztalsz, és nem tudsz rájönni, hogy miért, könnyen előfordulhat, hogy te is D-vitamin hiányban szenvedsz.

Sápadtabb a bőröd 

A fakó, élettelen és sápadt bőr az egyik legkönnyebben észrevehető jele ennek a kóros állapotnak. Nem csak a csontjaidnak és anyagcserédnek, de bőrsejtjeidnek is szükségük van a megfelelő D-vitamin bevitelre. Hiánybetegség esetén az arcod megereszkedhet, nyúzottnak és megviseltnek tűnhetsz. Ezzel együtt, ha arra leszel figyelmes, hogy körmeid könnyen törnek, beszakadnak, szintén érdemes kivizsgáltatni magad, mert hiánybetegség állhat a háttérben.

Hogyan pótold a D-vitamint a borongós hónapokban?

A napsütötte hónapok elmúltával érdemes odafigyelni a megfelelő D-vitamin pótlásra! Fontos tudnod, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért érdemes olyan komplex táplálékkiegészítőt választanod, mint pl. Omega 3 + D3-vitamin kapszula, amelyben egyszerre van meg a vitamin, és a felszívódásához szükséges zsírsav. Így egyszerűen és kényelmesen viheted be a „nap vitaminját”, miközben szervezeted jólétét is támogatod.

Fotók: GymBeam, Unplash