×

Ezért jó, ha 10 000 lépést teszel meg naponta

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 24.

Szinte mindenhol ezt halljuk már, de valójában miért is jó, ha napi 10 000 lépést teszünk meg? 

A Bushcraft segít szabadabban és komfortosabban megélni a természetet, ugyanakkor túlmutat a praktikus technikákon. E filozófiáján keresztül megérthetjük, miként lehet az erdővel tökéletes összhangban együtt élni. Schnitzer Miklós outdoor szakértő és Fjällräven márkanagykövet egy hamisítatlan természetjáró, aki most bevezet minket a tűzgyújtás rejtelmeibe, és elárulja, hogyan lehet a szabadban kenyeret sütni. Hamisítatlan Bushcraft tippek következnek.

Mára már az a mondás, hogy „elmegyek sétálni egyet” egy teljesen új értelmet kapott. Látjuk TikTokon, olvassuk a különböző cikkekben, hogy a napi 10 000 lépés szinte már elhagyhatatlan az egészséges életmód fenntartásához, azonban a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint – amely 227 000 embert elemzett a világ minden tájáról – már 5000 is elég ahhoz, hogy élvezzük az egészségügyi előnyöket.

Sokan úgy hivatkoztak a tanulmányra, hogy elég csak 5000 lépés ahhoz, hogy egészségesek legyünk (és ez részben igaz is), azonban amiről a tanulmány valójában szól, az az, hogy minél többet sétálsz, annál jobb lesz az egészséged. A tanulmány szerint a szív- és érrendszeri, vagy más betegségek okozta halálozás kockázata jelentősen csökken minden egyes 500-1000 extra lépés megtételével. Érdekesség: a szám az 1964-es tokiói olimpia előtti marketingkampány részeként született egy kezdeti lépésszámlálóhoz, és azóta is a napi lépésszámlálás elfogadott mércéje.

A sétálás egészségügyi előnyei

A sétálás jót tesz a keringésnek, a bélrendszer egészségének, az immunrendszernek, a vércukorszint szabályozásának, valamint a hangulatnak is. A kinti gyaloglás (szemben a futópadon való gyaloglással) továbbá optikai áramlást hoz létre, ami akkor alakul ki, amikor a látómeződbe kerülő és onnan kilépő tárgyak felé sétálsz. Az optikai áramlás bizonyítottan aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert (azaz a pihenés és emésztés üzemmódját) és javítja a kreatív gondolkodást.

Ezzel szemben egy fix tárgyra – például a képernyőre – való összpontosítás valójában a szimpatikus idegrendszert (vagyis a harc vagy menekülés üzemmódot) aktiválja, ami stresszhez vezet. A séta és a szabadban töltött idő párosítása tehát a fizikai és mentális egészségre gyakorolt előnyök kettősét kínálja, és nagyszerű tevékenység, amelyet érdemes beépíteni a munkanapba, hogy ellensúlyozza az ülő élet negatív hatásait – mind a kreativitás szintjét, mind az általános jólétet illetően.

Mennyi lépést kéne megtennünk egy nap?

Ahogy azt fentebb is írtuk, több cikk is megjelent a tanulmánnyal kapcsolatban, ahol azt írták, hogy 4-5000 lépés elég ahhoz, hogy egészségesek legyünk. 

A tanulmány szerint a napi 4000 lépés a minimum, amire szükségünk van ahhoz, hogy csökkentsük az elhalálozás kockázatát, de ez nem az a szám, amire az optimális egészség érdekében törekedni kell

– mondja Rhian Stephenson, táplálkozási szakember, természetgyógyász és az Artah alapítója.

lépést

Kép: Shutterstock

Fontos, hogy kézzelfogható célokat biztosítsunk, hogy az emberek motiváltak maradjanak az egészségükkel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy az ezzel a tanulmánnyal kapcsolatos szalagcímek túlságosan a puszta minimumra koncentrálnak. Izgalmas, hogy a gyaloglás segíthet csökkenteni a halálozási kockázatot, mivel ingyenes és mindenki számára elérhető. Azonban azt nem mondanám, hogy mindössze napi 4000 lépés megtétele önmagában nagyszerű egészséghez vezet.

A szakértők azt javasolják, hogy naponta több mint 6000 lépés megtételére törekedjünk. „Ha valaki rendszeresen sportol, akkor azért nem kell elszántan arra törekedni, hogy 6000 lépés felett legyen a lépésszám. Főleg akkor, ha ez stresszt okoz, vagy ha nincs rá időnk” – mondja Stephenson. „De ha nem végzünk fizikai aktivitást, akkor érdemes ennél többre törekedni.”

10 000 lépés, más néven „hot girl walk”

Ha jártas vagy a közösségimédia világában, akkor ez az elnevezés nem újdonság számodra. A „hot girl walk” kifejezés TikTokon terjedt el a fitnesz- és wellnesszinfluenszerek körében, és úgy gondolom, hogy ez végre egy pozitív trend. De mitől is „hot girl walk” a 10 000 lépéses séta? A tartalomgyártók azt mondják, hogy igazán erőteljesnek érezheted magad séta közben, ha a kedvenc podcastodat vagy zenéidet hallgatod. Csak arra fókuszálsz, kizárod a körülötted lévő világot, és csak mész. És az egészben az a legjobb, hogy nem kell bizonyítanod senkinek. Nem kell azon aggódni közben, hogy túl lassan teszed meg a távot. Csak te vagy, a gondolataid és a zene/podcast. Ráadásul nem csak a fizikai, de a mentális egészségeden is segít!

@cearakirk

my take on the hotgirlwalk! (Originally by hot girl @exactlyliketheothergirls but my spin on it 🤓) #hotgirlsummer #walk

♬ Juless Edits – Shou

Az ítélet: sétálj, amikor csak tudsz

Minél több lépést tudunk beiktatni a napunkba, annál jobb. A gyaloglás egyszerű, kevés kötelezettséggel járó és élvezetes módja a mozgásnak. Tehát legyen szó akár egy kis sétáról a helyi parkban, vagy busz helyett a gyaloglást választani, a lényeg, hogy amilyen gyakran csak tudunk, sétáljunk!

lépést

Kép: Pinterest