×

Maradj a szabadban, eddz merinói gyapjúban!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 10. 28.

Az idők kezdetétől fogva az emberiség a természetből merített inspirációt. Az egyik ilyen ajándék a merinói gyapjú, amely hosszú évszázadok óta hűséges társunk az öltözködésben. Előnyös tulajdonságait már ükapáink is ismerték, ez az anyag pedig most a funkcionális ruházatban is helyet követel magának.

A D-vitamin alapjáraton egy nagyszerű forrásból érkezik, a napból! De mi történik a borúsabb időszakokban, amikből sajnos jóval több van? Ilyenkor bizony D-vitamin hiány léphet fel, amit az alábbi módokon jelez a szervezeted!

Gyapjas történelem

Az talán köztudott, hogy a gyapjú a juhok testét borító összefüggő bunda, amelyből aztán lenyírva és feldolgozva készül a gyapjúszál. Hogy minek köszönheti előnyös tulajdonságait az anyag, az már kevésbé ismert tény. A gyapjú szálai legtöbbször hullámosak, felületük pedig pikkelyes, ez adja meg többek között az anyag hőtartó képességét. A gyapjú rostjai képesek akár egyszeri súlyuknak 30%-át is vízben megkötni, de még nedvesen is melegen tartják a testet! Hőtartó és nedvességelvezető tulajdonságait évezredekkel ezelőtt felismerték már:

az ősi olimpiai játékok során például a görög atléták gyapjúval bélelt szandálokat viseltek, hogy megvédjék lábukat a hidegtől, de a századelő kalandorai és sportemberei körében is közkedvelt volt, főképp a hegymászók, síelők körében. 

A merinói gyapjú rövid története

A merinó gyapjú a Spanyolországból származó merinó juhfajta, hosszú évszázadok nemesítésének eredménye. Később Új-Zélandon és Ausztráliában is elterjedt, innen indult el a merinói gyapjú világhódító útja. 

Hogy miért lett olyan népszerű? 

A lehető legvékonyabb, finomszálú anyag, minőségével és puhaságával a csúcsot képviseli. Kiváló hőszabályozás jellemzi: rendkívül jó hőszigetelő, így a hideg télen melegen tart, a környezettel kölcsönhatásba lépve pedig képes hőt is leadni, így hűvösen tart a nyári időszakban is. Másik prémium tulajdonsága a légáteresztő képessége, mivel a szövet finom szerkezete lehetővé teszi a levegő áramlását. Ez pedig segít elkerülni a túlzott izzadást, a kellemetlen szagok kialakulását, és gátolja a baktériumok elszaporodását is. Az anyag egyszerre elasztikus és rugalmas, így könnyedén alkalmazkodik a testhez, biztosítva a kényelmet és a mozgásszabadságot. 

4 érdekes tény a merinói gyapjúról:

#1 A merinó juhok gyapjújának rostjai tízszer finomabbak, mint az emberi hajszálak.
#2 Az új-zélandi merinó juhok a világ egyik legjobb minőségű merinó gyapjúját termelik.
#3 A merinó gyapjú hipoallergén, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy irritációt vagy allergiát okoz a bőrön. 
#4 A merinó juhokat fenntartható módon tenyésztik, és a merinó gyapjú gyártása is környezetbarát.

Merinói gyapjú a funkcionális öltözködésben

A GymBeam új fitneszruha-kollekciójában is a merinói gyapjú kapja a főszerepet, amely a természet erejével és az emberi innovációval összekapcsolva a ruhaipar igazi csodája. Nem véletlen, hogy helyet követel a funkcionális és athleisure ruházatban is. A maximális komfortot megcélozva debütál a STRIX Merino kollekció, amelynek darabjai 50%-ban tanúsított, új-zélandi merinó gyapjút tartalmaznak. Az egyes darabokhoz változó arányban elasztán, bambusz vagy nejlon kerül a még hatékonyabb száradás, ellenállóképesség és hosszabb élettartam érdekében.

A kollekció darabjai között megtalálhatóak női-férfi zip-up pulóverek, funkcionális hosszú ujjú pólók, trikók és leggingsek is. Ideális túrázáshoz, futáshoz, hegymászáshoz vagy síeléshez – a letisztult dizájnnal rendelkező darabok könnyen kombinálhatóak, így tökéletesen illeszkednek minden sport- és szabadidőruházathoz.

Szóval nincs több kifogás, ősszel és télen is folytatódhatnak a kültéri edzések!

Cover: Unsplash