×

A szeptember az új szilveszter: itt a célkitűzések ideje!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 4.

A szeptember az új szilveszter, hiszen az őszi időszak ideális a startra, vagy re-startra! Itt van tehát a célkitűzések ideje, de mint mindenben, ebben is kulcs a tudatosság, legyen szó fogyásról, izomtömeg-növelésről vagy akár életmódváltásról.

Ki ne szeretne minél tovább és persze jól élni? Nem, most nem a szépségről van szó, nem is a jólétről, hanem a jóllétről, ami lényeges különbség. Akkor is, ha most még YOLO-ban vagy, és nem foglalkoztat az idő múlásának a témája (öreg hiba). Az alábbi táplálkozási bakik viszont mindenképp legyenek tiltólistán. Hidd el, pár év múlva hálás leszel értük – magadért.

Miért fontosak a célkitűzések?

A célt úgy kell elképzelni, mint egy adott pontot, ahová el akarsz jutni. Amikor egy konkrét célt tűzöl ki, gondolj arra, hogy az utat olyan lépésekkel kell kikövezni, amelyek elvezetnek egészen a célig. Ha például szeretnél lefutni egy maratont, konkrét köztes lépéseket érdemes meghatározni, ami alapján haladni fogsz. A cél kitűzése azért fontos, mert segíthet a szükséges stratégia kialakításában, növeli az elkötelezettséged, és értelmet ad a megtett lépéseknek.

Célkitűzés lépésről lépésre

1. Egy sikeres cél mögött kell, hogy legyen egy jó ok. Hogyan találd meg? Segít, ha felteszel egy egyszerű kérdést magadnak, MIÉRT akarod? Minél erősebb a „MIÉRT”, annál tovább tudod fenntartani a motivációdat.

2. A cél kitűzéséhez szükséges a megfelelő gondolkodásmód is! Külsődleges célok helyett pedig válassz inkább olyanokat, amik belülről motiválnak. Fontos, hogy helyezd előtérbe azokat a célokat, amik a jókedvhez kapcsolódnak és pozitívan töltenek fel. 

3. Hívd segítségül a SMART-módszert! Ha megvan a „miért”, itt az ideje kitűzni a célt is! Mondd ki, hogy mi az a konkrét cél, amit el szeretnél érni. Például: „Le akarok futni egy maratont jövő ősszel.” Ami számokban mérhető, reálisan elérhető, határidőhöz kötött, és amihez őszintén tudsz kapcsolódni.

4. Kezdd el a fejlődést! Természetesen bármi is a cél, ha semmit sem teszel érte, a kívánt eredményt sem éred el. Ahhoz, hogy a cél felé tett első lépések stabilak legyenek, el kell kezdeni egy szokás kialakítását. Nyugodtan tűzz ki részcélokat, amelyekkel kisebb sikereket érhetsz el.

5. Legyen egy B-terv! A célodat többféleképpen is el lehet érni, ezért mindig legyen egy B-terved is. Ez természetesen eltérhet az eredeti tervtől, de a lényeg, hogy segít abban, hogy ne bukj el a célodhoz vezető úton. 

További tippek a célod eléréséhez 

A végsőkig való eljutás és a cél sikeres elérésének kulcsa a kitartás és a következetesség. Nem árt azonban, ha van körülötted egy támogató közeg: keress magad mellé olyan embereket, akik hasonló célért küzdenek. A GymBeam szakértője szerint az is segít, ha vizualizálod a céljaidat (ezt a módszert használja előszeretettel Michael Phelps olimpikon is). Ne felejtsd el megjutalmazni magad az elért sikereidért és ne csak a végén! A cél felé vezető úton haladva, akár kisebb jutalmakkal, pl. egy új sportruházattal is plusz kedvet nyerhetsz. A lényeg, hogy értékeld saját fejlődésed!

Mi a tanulság?

A cél kitűzése mögött egy összetett felkészülési folyamat áll. Minél több időt szentelsz neki, annál nagyobb az esélyed a sikerre. A cél gondos megtervezése után jöhetnek a tettek! Ha megfogadod a tanácsokat, ezután minden alkalommal értékelni fogod a célodhoz vezető úton elért haladást, legyen szó akár fogyásról, izomtömeg növelésről, egészségesebb életmódról vagy egy munkahelyi előléptetésről.

Ne feledd, a szeptember az új szilveszter! Ideje új célokat kitűzni! Most már tudod, hogy indulj neki!